filipst Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 (edytowane) witam! roboczy tytuł "Durchbruch an 30 Januar Strasse"/"Przemałamanie na ulicy 30 stycznia" [dzięki Jędrzej] chce Wam pokazać prace nad moją pierwszą dioramą, modelarstwem zajmuję się już pare lat, ale nigdy nie udało się zbudować nic poza małą podstawkę trochę się boję, że niepotrzebnie się porwałem na tak dużą dioramę, ale co tam, mam nadzieję, że ją kiedyś dokończę szczegóły: front zachodni, może jakaś Francja? Kontratak Niemiaszków, jakieś miasteczko, nie zależy mi na geolokalizacji dzielni Krzyżacy wyparli z pozycji zaskoczonych Jankesów, Ci w zawierusze porzucili pojazdy i dużo sprzętu. skala 1:35, wymiary 43cm x 35cm pojazdy - M21 to Tamiya, Willis stoi tylko orientacyjnie, zastąpię go nowymi bo ten egzemplarz to pierwszy sklejony przeze mnie model, jest stary jak świat i spartaczony. Marzą mi się 3 Willisy zawalone sprzętem amerkańskim. Planuję jeszcze dołozyć Sdkfz.250, podstawa ze sklejki, figurki różne zestawy Dragona, niektóre przerabiane, dołoże jeszcze zestawy Dragona 6177 German Snipers, Dragon 6193 - Załoga transportera opancerzonego do Sdkf, Dragon 6074 German Medical Troops, Dragon 6034 Tank Hunters i dodatkowo szukam zestawów z których można zrobić martwych Amerykanów jeśli chodzi o podstawę to budynek wykonany z płyty gipskarton, wymaga jeszcze duuuużo uwagi, szczególnie wygipsowania na gładko, wyrównania wszystkich dziur, jest to moja pierwsza budowla z gipsu i przyznam, że miałem z nią nie lada kłopoty - płyta ciągle pękała ale pomimo obecnego wyglądu będę nad nim pracował. Budynek to kamienica, nie ukrywam, że inspirowałem się Ryanem, stąd też cały pomysł na dioramę i budynek, oczywiście, trochę go zmniejszyłem i uprościłem Planuję jeszcze dodoać poddasze a nad nim dach. Na poddaszu zaczai się snajper Budynek ma 3 pomieszczenia plus podniceń. Z założenia jest umiarkowanie zniszczony, chcę się pobawić w robienie mebelków, pieca itd. a nie w destrukcję. Na parterze będzie warsztat, nad nim kuchnia, nad podcieniem będzie pokój - sypialnia? W niej stanowisko półcalówki, trupy i dzielni Krzyżacy. Pod schodami schowam przestraszonego Amerykanina. bruk i chodniki o gotowe elementy za małe pieniądze z allegro, co prawda krzywe jak cholera, ale połamałem je trochę a szpary wypełnię potem gipsem na łączeniach. zdjęcia gdzie widać styrpoian i figurki są sprzed sklejnia dio na podłożu, gdy nie było jeszcze reszty budynku, mają na celu przedstawić ułożenie figurek liczę na konstruktywną krytykę, rady i refleksje pozdrawiam filipst Edytowane 22 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Zapowiada sie ciekawie... nie wiem czy troche nie za duzo ludzi, ale z drugiej strony jest spory obszar do zagospodarowania... ja generalnie chyba bym odrobine zmniejszyl calosc i odjal ludzi a zagescil akcje, z przodu robi Ci sie troche duzo wolnej przestrzeni przed autami, wiem juz teraz ze to potem jest problem jak to zagospdarowac by bylo ciekawe dla patrzacego - a nie puste... budenek po lewej tez nie do konca mie przekonuje jak na francje troche duzo pustej elewacji a i okna jakos niesymetrycznie - architekt jestem ze szkoly no i po prosyu mi sie nie podba architektonicznie. nic tam pozostaje sledzic co z tym zrobisz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipst Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 witam! dzięki sugrafik za zainteresowanie i rady, już się tłumaczę i wyjaśniam: obszar jest spory na "nasze" o prawie 180 m2 plus piętro stąd też ilość figurek, nie użyję wszystkich z przytoczonych zestaww, wtedy rzeczywiście byłoby ciasno co do przeróbek podstawy to juz za późno, wklej zwiazał, mi się podoba ale jakbym robił ją jeszcze raz to bym zwiększył kąt oś drogi/dłuższy bok płyty co by wyeliminowało po puste miejsce. Budynek po lewej nie jest skończony, dodam podobne ornamenty (nie wiem jak to się fachowo nazywa, takie wykończenie wokół okna). Masz rację o symetri mogłem zapomnieć i teraz są tego przykre efekty. chętnie skorzystam z rady fachowca, co zmienić/dodać w elewacji by wyglądał lepiej? nie będę przemieszczał już wyciętych otworów, ale chcę go trochę urealnić. mam nadzieję, że w ostatecznym kształcie nie tylko mi się będzie podobać :P pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipst Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 dzisiaj udało się trochę powypełniać dziury w łączeniach płytek gipsowych gipsem, no i wygładzić powierzchnię budynku, jutro szlifowanie plus nastepna warstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Pomysł na dioramę fajny. Choć faktycznie jest dość duża, nie jest to absolutnie wada. Jeśli czujesz sie na siłach ogarnąć taką przestrzeń, aby w miarę nie zostawić zbyt dużo wolnej przestrzeni - buduj, ja czekam, bo robi się bardzo ciekawie. Pisałeś, że dołożysz Sd.Kfz 250, hmmm to bardzo dobrze, bo same figurki to troszkę mało, pamiętaj, że może to być także Sd.Kfz 251 - też ciekawy. Wg mnie troszkę nie pasuje, ta trojka żołnierzy w lewym rogu pod ścianą na fotce numer 9. Jest to oczywiście tylko moja drobna sugestia, proponowałbym umieszczenie ich w innym miejscu, a przede wszystkim, żeby nie stali tak w kupie. Patrząc na figurkę żołnierza z Panzerfaustem, to masz niezłe pojęcie o malowaniu figurek (naprawdę mi się podoba) Tylko nie wiem czy oprocz Sd.Kfz i Halftrack-a warto dawać jakieś inne pojazdy - żeby nie było zbyt "tłoczno"... Jeśli chodzi o figurki amerykanow, o ktorych wspomniałeś to zobacz na Verlindena, ale nie obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipst Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 w ramach odpoczynku od podstawy i brudnej roboty w gipsie bawiłem się dzisiaj balsą 0,9mm i polichlorkiem winylu a arkuszach 0,3 mm. Powstała szafa i regał, jeszcze nie skończone, liczę na komentarze. PCV jest bardzo ciekawym materiałem ale jak dla mnie strasznie ciężkim w obróbce co niestety widać na zdjęciach...te zdobienia/wypuklenia są niestaty krzywe... dodatkowo zacząłem wyposażać warsztat przy pomocy zestawu Italeri Field tool shop efekty na zdjęciach (przepraszam za jakość, spieszyłem się) i warsztat, wstępne przymiarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipst Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 witam! moja diorama odradza się jak feniks z popiołów, może póki co kulawy ten feniks ale coż pracuję nad tym. Położony świeżo gips na budynek celem uzupełnienia ubytków. nowe zdjęcia z nowych zakupów na dioramę, szarpnąłem się na wyposażenie warsztatu Verlindena 1/35 Workshop Machines i dwa zestawy figurek [Master Box LTD 3518] i [Master Box LTD 3541] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Bardzo fajny motyw, wykonanie także dawaj naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 meble w deche,fajny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Jestem pod wrażeniem, daleko mi jeszcze i to bardzo daleko do takiego malowania itd. Co do mebli, to w której Ikea zaopatrujesz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipst Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 witam, witam! temat nie umarł, trochę przysnąłem przez ciężki grudzień, ale po dużej porcji makowca usiądę jeszcze dziś do pracy, jak już pisałem przyjechał już do mnie zestaw sprzętów do warsztatu Verlindena, a z ostatnich zakupów to zestaw z jedzeniem Plus Model 1/35 MEAL SET swoją drogą mega fajny i w mojej głowie poważnie świta pomysł dorobienia jeszcze piętra, właściwie strychu z dachem krytym dachówką... co sądzicie, warto? Czy zostawić budynek "otwartym", zaznaczam, że zależy mi na zabawie z wnętrzem i z założenia jest on mało zniszczony. pozdrawiam obserwujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Moim zdaniem warto, będzie ono fajnie wyglądać ale za to nie dawałbym dachu aby nie zasłaniać wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 A powiedz jaką farbą malujesz skórę figurkom - Pactrą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Filipie, moje zdanie na temat poddasza znasz. Drewniana więźba, dachówki, małe okienka, na tym stryszku graty i ... chłopaki z Dywizji Grenadierów Ludowych ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 I koniecznie kawiarenkę w tą narożnikową wnękę. Czysty "Szeregowiec Ryan"/MOH Allied Assault, ale to jest motyw, który mi się najbardziej w tym filmie podoba. O ile dobrze pamiętam (stary PWM), to się właśnie na nich wzorujesz (luźno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi