makinen Napisano 18 Października 2019 Napisano 18 Października 2019 To instrukcja źle podawała- pomaluj zapinki tak, jak na zdjęciu. O klapie w 1:48 nie wiedziałem. Cytuj
Dorotka Napisano 19 Października 2019 Napisano 19 Października 2019 Lekki wash był raczej super lekki, a olejów to ja praktycznie nie widzę... Może to kwestia zdjęć, ale model sprawia na mnie wrażenie jakbyś kolor bazowy zalakierował i dość przypadkowo pokrył filtrem z ochry. Po pigmencie to wszystko się ujednolici i wyjdzie bardzo monotonnie. Ale to tylko moja opinia, także bez urazy... Cytuj
hampel08 Napisano 19 Października 2019 Autor Napisano 19 Października 2019 3 godziny temu, Dorotka napisał: Lekki wash był raczej super lekki, a olejów to ja praktycznie nie widzę... Może to kwestia zdjęć, ale model sprawia na mnie wrażenie jakbyś kolor bazowy zalakierował i dość przypadkowo pokrył filtrem z ochry. Po pigmencie to wszystko się ujednolici i wyjdzie bardzo monotonnie. Ale to tylko moja opinia, także bez urazy... Bardziej to kwestia zdjęć - na biurku mam mocna lampkę i jak robię telefonem to odbite światło maskuje szczegóły jak wejdzie mat i porządne zdjęcia to zobaczysz że będzie ok 1 Cytuj
kubisz Napisano 19 Października 2019 Napisano 19 Października 2019 Nie odciąłeś odbijaczy na ramie przedniego okna. Doły zapinek maski nie stykają się z krawędziami nadwozia. Wyrzutniki granatów dymnych mogłeś sobie podarować. Ten typ (M7 LVOSS) w okresie Pustynnej Burzy czy operacji w Somalii to jeszcze nie istniał, w ogóle nie znam zdjęcia Humvee z tego okresu z jakimikolwiek takimi wynalazkami. A poza tym generalnie to bardzo ładny model Ci tu wychodzi Cytuj
hampel08 Napisano 20 Października 2019 Autor Napisano 20 Października 2019 @kubisz muszę poprawić klejenie maski bo rzeczywiści odstaje zbyt mocno. Co do wyrzutników to zorientowałem się dopiero niestety po tym jak już zrobiłem na nie otwory i wszystko pomalowałem.. więc stwierdziłem, że je przykleje żeby zakryć te dziurska. Zdaje sobie sprawę, że ten humvee merytorycznie nie będzie w 100% zgodny z rzeczywistością ale chce go już skończyć. Bardziej zależało mi na sklejeniu z pudełka i sprawdzeniu jak mi w ogóle pójdzie, bo to mój pierwszy pojazd. Do Humvee wrócę ale już w skali 1:35 i tam na pewno błędów co na tym modelu nie powtórzę Pomóżcie jeszcze proszę w kwestii pigmentów - kładziemy na lakier gloss czyli na ten co jest obecnie na modelu, czy też najpierw położyć matt i na niego suche pigmenty? Zastanawiałem się, czy pigment fixer nie pogryzie się później z lakierem? Cytuj
makinen Napisano 20 Października 2019 Napisano 20 Października 2019 Farba (akryl?), lakier błyszczący, wash olejny, lakier blyszczacy, oleje i inne maziajstwa, lakier matowy, pigment+ fixer. 1 Cytuj
kubisz Napisano 20 Października 2019 Napisano 20 Października 2019 31 minut temu, hampel08 napisał: muszę poprawić klejenie maski bo rzeczywiści odstaje zbyt mocno. Tylko pamiętaj, że w Humvee maska powinna lekko odstawać. Cytuj
hampel08 Napisano 20 Października 2019 Autor Napisano 20 Października 2019 7 godzin temu, kubisz napisał: Tylko pamiętaj, że w Humvee maska powinna lekko odstawać. Hmm a u mnie te zapinki są wytłoczone w masce, nie były osobnym elementem który doklejałem. Więc jeśli mają dolegać, to musiałbym docisnać i dokleić maskę ;/ Cytuj
kubisz Napisano 20 Października 2019 Napisano 20 Października 2019 A to nawet nie wiedziałem, że w 1/48 tak to rozwiązali... Zerknij na zdjęcia oryginałów i zobacz, na ile dasz radę to poprawić, żeby było ok. Cytuj
hampel08 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Napisano 30 Grudnia 2019 Już miesiąc minął jak zakończyłem ten projekt, a nie podziękowałem tutaj osobom wspierającym Tak więc bardzo dziękuję za wszelaką pomoc i uzupełnianie moich braków w wiedzy/doświadczeniu! Mam nadzieję, że efekt jest zadowalający dla obserwatorów - ja jestem zadowolony Na pewno wrócę jeszcze do humvee ale już w skali 1:35 Galeria poniżej: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi