makinen Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 To instrukcja źle podawała- pomaluj zapinki tak, jak na zdjęciu. O klapie w 1:48 nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 Lekki wash był raczej super lekki, a olejów to ja praktycznie nie widzę... Może to kwestia zdjęć, ale model sprawia na mnie wrażenie jakbyś kolor bazowy zalakierował i dość przypadkowo pokrył filtrem z ochry. Po pigmencie to wszystko się ujednolici i wyjdzie bardzo monotonnie. Ale to tylko moja opinia, także bez urazy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 19 Października 2019 Autor Share Napisano 19 Października 2019 3 godziny temu, Dorotka napisał: Lekki wash był raczej super lekki, a olejów to ja praktycznie nie widzę... Może to kwestia zdjęć, ale model sprawia na mnie wrażenie jakbyś kolor bazowy zalakierował i dość przypadkowo pokrył filtrem z ochry. Po pigmencie to wszystko się ujednolici i wyjdzie bardzo monotonnie. Ale to tylko moja opinia, także bez urazy... Bardziej to kwestia zdjęć - na biurku mam mocna lampkę i jak robię telefonem to odbite światło maskuje szczegóły jak wejdzie mat i porządne zdjęcia to zobaczysz że będzie ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 Nie odciąłeś odbijaczy na ramie przedniego okna. Doły zapinek maski nie stykają się z krawędziami nadwozia. Wyrzutniki granatów dymnych mogłeś sobie podarować. Ten typ (M7 LVOSS) w okresie Pustynnej Burzy czy operacji w Somalii to jeszcze nie istniał, w ogóle nie znam zdjęcia Humvee z tego okresu z jakimikolwiek takimi wynalazkami. A poza tym generalnie to bardzo ładny model Ci tu wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 20 Października 2019 Autor Share Napisano 20 Października 2019 @kubisz muszę poprawić klejenie maski bo rzeczywiści odstaje zbyt mocno. Co do wyrzutników to zorientowałem się dopiero niestety po tym jak już zrobiłem na nie otwory i wszystko pomalowałem.. więc stwierdziłem, że je przykleje żeby zakryć te dziurska. Zdaje sobie sprawę, że ten humvee merytorycznie nie będzie w 100% zgodny z rzeczywistością ale chce go już skończyć. Bardziej zależało mi na sklejeniu z pudełka i sprawdzeniu jak mi w ogóle pójdzie, bo to mój pierwszy pojazd. Do Humvee wrócę ale już w skali 1:35 i tam na pewno błędów co na tym modelu nie powtórzę Pomóżcie jeszcze proszę w kwestii pigmentów - kładziemy na lakier gloss czyli na ten co jest obecnie na modelu, czy też najpierw położyć matt i na niego suche pigmenty? Zastanawiałem się, czy pigment fixer nie pogryzie się później z lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Farba (akryl?), lakier błyszczący, wash olejny, lakier blyszczacy, oleje i inne maziajstwa, lakier matowy, pigment+ fixer. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 31 minut temu, hampel08 napisał: muszę poprawić klejenie maski bo rzeczywiści odstaje zbyt mocno. Tylko pamiętaj, że w Humvee maska powinna lekko odstawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 20 Października 2019 Autor Share Napisano 20 Października 2019 7 godzin temu, kubisz napisał: Tylko pamiętaj, że w Humvee maska powinna lekko odstawać. Hmm a u mnie te zapinki są wytłoczone w masce, nie były osobnym elementem który doklejałem. Więc jeśli mają dolegać, to musiałbym docisnać i dokleić maskę ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 A to nawet nie wiedziałem, że w 1/48 tak to rozwiązali... Zerknij na zdjęcia oryginałów i zobacz, na ile dasz radę to poprawić, żeby było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2019 Już miesiąc minął jak zakończyłem ten projekt, a nie podziękowałem tutaj osobom wspierającym Tak więc bardzo dziękuję za wszelaką pomoc i uzupełnianie moich braków w wiedzy/doświadczeniu! Mam nadzieję, że efekt jest zadowalający dla obserwatorów - ja jestem zadowolony Na pewno wrócę jeszcze do humvee ale już w skali 1:35 Galeria poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi