Gerd Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 Kiedyś robiłem już mojego ulubionego Willysa w podobnej konfiguracji w temacie Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade w skali 1:35. Od tamtej pory upłynęło sporo czasu... a zatem w roku 75. rocznicy lądowania Aliantów w Normandii i operacji Marekt-Garden przytrafił mi się niedrogi zestaw Airfix nr A02339 w skali 1:72 w której poruszam się bardzo ostrożnie. Gdy rozmawiałem ze Kolegami o moim pomyśle tuż po zakupie usłyszałem: "Haubica M-1 do wyrzucenia - lepsza z ACE, tamta ma większy potencjał". Nie żebym, nie wierzył ale ACE do tej pory kilkakrotnie wystawiło mnie na bolesną próbę. "Przyczepka zupełnie nie na temat" - i tu pełna zgoda. 10 CWT G.S. Trailer zamieniłem na 1/2 ton 2 Weel Lightweight Airborne Trailer Mk.I, własnej roboty, "a Jeep jest świetny" - i to prawda. A na dziś stan rzeczy ma się tak; w prawdzie producent upiera się przy tym że załączone kalki to oznaczenia 6. brytyjskiej Dywizji Powietrznodesantowej, która w operacji Market - Garden nie brała udziału... (pod Arnhem walczyła 1.DPD), ale jak to ostatecznie będzie to się jeszcze zobaczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Października 2019 Share Napisano 28 Października 2019 Rozsiadam się. Swego czasu "popełniłem" zwykłego zającowego jeep-a z Aifixa, bardzo fajnie się sklejał. Jeżeli chcesz zostawić lusterko (ponoć często były demontowane) to może zastąp je blaszką - Airfix dał koszmarnie grube. Pałąki plandeki jak widzę wymieniłeś na druciane, uchwyty na burtach odcięte więc druciane dorobisz, więcej w samym jeepie chyba nie warto zmieniać. Są kalki do polskich jeepów, w tym do pojazdu z 1 SBS z pod Arnhem (Toro) - ale nie jestem pewny czy 1 SBS miała jeepy zmodyfikowane pod potrzeby desantu, coś mi świta że używała zwykłych "zającowych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 8 Listopada 2019 Autor Share Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Tak to prawda, zestawowe lusterko w wersji niezmienionej jest do niczego ale to chyba jedyny i łatwy do naprawienia mankament. Z moich obserwacji wynika, że było ono zginane ku dołowi i tak je zrobię. Co do uchwytów na burtach to zrezygnuję z nich całkowicie. Jeepów przystosowywanych dla WPD odkręcano w sumie co się dało, aby były jak najlżejsze i aby można je dostosowywać według dalszych potrzeb potrzeb. Jest świetne opracowanie Roba van Mell'a "British Airborne Jeeps 1942-1945 Modifications & Markings". Oczywiście można się w temacie spierać bo zdjęcia pokazują Jeepy zarówno bez uchwytów: jak i te z uchwytami na burtach: Natomiast co od 1.SBS to są dowody na to że także były modyfikowane: na zdjęciu artylerzyści z dyony artylerii przeciwpancernej 1SBS. (zdjęcie pochodzi z opracowania p. prof. Piotra Witkowskiego pt. "Broń przeciwpancerna 1. Samodzielnej Brygady Spadochronowej w latach 1942-1945" wydanych w Zeszytach Historycznych Akademii Jana Długosza w Częstochowie w 2015 r. XIV s.123-125; - pełny tekst ) Edytowane 8 Listopada 2019 przez Gerd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Listopada 2019 Share Napisano 10 Listopada 2019 Gerd jak zwykle ciekawe zdjęcia wrzucasz! Chodzi za mną (w dalekich planach) jeep z 1 SBS właśnie z dywizjonu przeciwpancernego. Jak wiadomo lądował z angielską 1 DPD i wraz z nią walczył do gorzkiego końca. Czy znasz jakieś zdjęcia pozwalające poprawnie wykonać takiego jeepa - z numerami rejestracyjnymi itp? Czy jest w 1:72 sensowny model przeciwpancernej 6 funtówki? Zalinkowany artykuł naprawdę warty przeczytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 10 Listopada 2019 Share Napisano 10 Listopada 2019 Temat fany sam robiłem czas temu Sosabowskiego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2019 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Zamiast "Galerii": 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi