Hello Napisano 15 Listopada 2019 Share Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Tak jak wyżej , mam maskole Humbrola . Fajny ale czy są podobne specyfiki , które są bardziej lejące ? Właściwościami idące w kierunku panel Linera Tamiyi ? Humbrol jest za gęsty i za szybko wysycha . Pytanie jest w kontekście akurat malowanej owiewki do Bielika . Tam są takie zakamarki , że maskol nie dojdzie . Malowałem te kabelki od ręki . Pierwsze warstwy były okej ale przezroczyste . Następne coraz bardziej kryjące ale wychodziły też na widok pociągnięcia pędzla . A tam musi być grubo bo przez owiewkę farba prześwituje . Kabelki są bardzo cienkie i jest dużo w równym układzie . Maski byłyby idealnym rozwiązaniem ale pytanie jest o maskol . Pozdrawiam Hello Edytowane 15 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 15 Listopada 2019 Share Napisano 15 Listopada 2019 Wodą rozcieńcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Listopada 2019 Share Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Dolej trochę wody. U mnie na pomogło właśnie na zbyt gęstego makola od Humbrola. Inny, testowany u mnie, to Mikro Mask od Microscale - dobry, ale zachowuje się troszkę inaczej niż maskol humbrolowski i nie zawsze jest to „praktyczniejsze”... Edytowane 15 Listopada 2019 przez Thalgonis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 15 Listopada 2019 Share Napisano 15 Listopada 2019 Vallejowski jest trochę bardziej lejący. Schnie podobnie szybko na powierzchni. No i ta buteleczka to lepszy patent. Przy dłuższej pracy słoik humbrola ma większą styczność z powietrzem i Maskol gestnjeje. Poza tym tak jak wcześniej napisano, można wodą go rozcienczyc. Jak chcesz napięcie powierzchniowe zmniejszyć to dodaj śladowa ilość detergentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 15 Listopada 2019 Autor Share Napisano 15 Listopada 2019 Ok , dolewam wody i płyn do mycia naczyń . Tak ? A płynu to jedna kropla starczy ? Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 15 Listopada 2019 Share Napisano 15 Listopada 2019 U mnie to inaczej wygląda. Nie dolewam do buteleczki Vallejowskiego. Mam osobno małe naczynie z wodą (ok 20 ml z kropla "ludwika"). Maskola daje porcje do innego naczynia i sobie rozcienczam na bieżąco. Co kilka mazniec pędzel plucze w tej wodzie i wycieram. Po 10 min nowa porcja Maskolu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 15 Listopada 2019 Autor Share Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Z wodą wyszło lepiej , z płynem zrobiłem próbę w osobnym pojemniczku . Położyłem na części testowej i ... minęły dwie godziny i nie schnie . W domu innego płynu już nie mam . Ale rozrzedzony wodą jest i tak o wiele lepszy niż przedtem . Na owiewce mam jeszcze trzy punkty gdzie muszę domalować . Te weżyki są wielkości 0.4 milimetra ( Super Hans , u Was to jest aż 28 centymetrów ), jak dociągłem tyle to resztę też wymęcze pędzelkiem . Na drugiej owiewce zrobię maski , czasowo pewnie wyjdzie to samo ale będę mógł aerografem pomalować . Dziękuję za porady , pozdrawiam Hello PS- SHans i Ananasik nie mogę Wam lajka wkleić , mam blokadę od forum . Edytowane 15 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Listopada 2019 Super Moderator Share Napisano 15 Listopada 2019 Godzinę temu, Hello napisał: mam blokadę od forum . A jak to możliwe? Zaraz popatrzę co Ci się tam poprzestawiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 15 Listopada 2019 Share Napisano 15 Listopada 2019 Godzinę temu, Hello napisał: PS- SHans i Ananasik nie mogę Wam lajka wkleić , mam blokadę od forum . Pewno szastasz nimi na lewo i prawo więc taka niecna praktyka lekkomyślnego traktowania towaru deficytowego musiała zostać ukrócona Najważniejsze, że obyło się bez zbędnych wydatków i rozwiązanie było pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 15 Listopada 2019 Autor Share Napisano 15 Listopada 2019 55 minut temu, jawkers napisał: A jak to możliwe? Zaraz popatrzę co Ci się tam poprzestawiało. Sabotażyści nigdy nie śpią . Pracują na zmiany . Trzeba być czujnym . 49 minut temu, Ananasik napisał: Pewno szastasz nimi na lewo i prawo A co , każdy uśmiech to minuta więcej życia . Na klejenie modeli . I malowanie ... modeli . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Listopada 2019 Super Moderator Share Napisano 15 Listopada 2019 Nic nie znalazłem. Wszystko masz w ustawieniach w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 15 Listopada 2019 Autor Share Napisano 15 Listopada 2019 To nic , policzę sobie ile można wstawiać dziennie . Jak kogoś ominę to proszę się nie gniewać . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi