spiton Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Kupiłem ten model na allegro ,bez kalek, i kilku części :-)), ale zato tanio, no powiedzmy taniej :-)). I bardzo sie ciesze, bo Jaguar to nie był nigdy mój ulubiony samolot. A okazuje sie ,że to konstrukcja bardzo urokliwa. Samolot projektowany jako szkolny, był projektowany z mniejszym cisnieniem na uzyskanie "doskonałości". I to widać. Płaski spód, sposób zamontowania działek, wloty powietrza, ogon z Phantom'a, jednocześnie powyginanie wg reguły pól , spowodowało,że Jaguar ma bardzo efektowną sylwetkę. Sklejanie go to duża przyjemność :-)))) Na tym zdjęciu widać "zaadaptowana z innego samolotu pylony sidewinderów. Ich nad skrzydłowe mocowanie jest super efektowne, a w moim modelu ich nie było. Na tym zdjęciu widać, że dorobiłem trochę "blachy, spod której będą wychodzić dysze silników. Musiałem też dorobić chyba dysze do zrzutu paliwa(tak myślę, bo w modelu ich nie było. Czułem się przez chwile jak macro Marudek :-)) Przetrasowałem "szpary" pokryw podwozia. "wydobyłem z plastiku hak do lądowania. A tu widać nieudolnie otwarte klapy. Sterowanie tym samolotem ,to ciekawa sprawa. Klapy sa dosyć normalne, ale sterowanie kierunkiem na małych prędkościach, realizowane jest za pomocą wychylanych różnicowo Spoilerów-hamulców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Marca 2008 Autor Share Napisano 31 Marca 2008 Zrobiłem, impresjonistyczno-pointystyczny kokpit :-)) Wyszedł jak wyszedł. Ale jak popatrzyłem na zdjęcia kokpitu Jaguara, to sobie pomyślałem, że taki pilot to jest gość!! Tyle kolorowych przełączników, lampek, zegarów!!!!!!! No i namalowałem coś takiego.Kabina będzie zamknięta, wiec chodzi o "wrażenie" że coś tam jest :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Dołożyłem trochę czerni :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Teraz namaluje rowki po popychaczach klap. wg zasady, czego nie chce ci sie zrobić, to zawsze możesz to namalować :-)) Drobne popraweczki malarskie, i jest git :-)) Jak wypolerować styk kabiny z kadłubem, żeby nie usyfić kokpitu??? Dalszy ciąg nastąpi :-)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Całkiem ładnie to wygląda zrobiłeś klapy Robisz wersję GR.1 czy GR.3 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Odpowiem tak, robię pustynnego Gr.1, przynajmniej będę sie wzorował na takim egzemplarzu, którego znalazłem w necie:-))Na pudełku jest napisane GR.3 ale to tylko pudełko. Szczere mówiąc nawet nie wiem jakie sa różnice zewnętrzne. Mój będzie , czy już częściowo jest w desert pink, ze "sztuczną kabiną na spodzie :-)) Pozdrawiam, i dzięki za zainteresowanie :-)) Ps, klapy to moje drobne zboczenie. nie potrafię nie otworzyć klap w samolocie :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrgie Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Czekamy na dalszą relacje z niecierpliwością Zapowiada się naprawde ciekawie. A zdrugiej strony jeśli ktoś już robił kiedyś takiego kota to jaką firmę polecacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Ten kokpit wygląda jak choinka! , ale pewnie niewiele bedzie widać więc spoko. Italeri chyba prudukuje dość dobrego Jaguara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Zaczałem malować. Maluje acrylami Model Master(pierwszy raz w życiu) Wziąłem farbe o nazwie skin. Troche ją domieszałem, bo była blada. Ale obawiam sie że to półmat :-((. Tak czy inaczej położyłem ze 3 warstwy, przetarłem gąbeczką :-)) No i zacząłem sie bawić ołówkiem i mazakami, i washem :-)) Na razie spód, w celu wypróbowania techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Airfixa nie polecam. Dobry do eksperymentów i zabawy. Zły kształt hamulców aerodynamicznych, i klap podwozia. Trudne do usunięcia. Bo hamulce są za blisko luków podwozia, i nic sie nie da zrobić. Ale skleja sie fajnie, a jak ktos lubi szpachle , to zabawa jest. Jak napisałem na poczatku kupiłem ten model okazyjnie i z ciekawości :-)) Co do kokpitu. Dodałem wiecej czerni, bo tez byłem zdania, że wyglada jak jajecznica : :-)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 No proszę, proszę... Widzę, że klub miłośników kiepskich zestawów się rozwija Żeby tylko zaraz nie pojawiło się mnóstwo doradców: "są lepsze zestawy", "z kiepskiego zestawu nie da się zrobić dobrego modelu", itp. A tak na serio, to podziwiam i śledzę budowę z zainteresowaniem. Też uważam, że sylwetka Jaguara przyciąga oko, no i dodatkowo te naskrzydłowe pylony pocisków rakietowych... Fajnie wyszedł wash na skrzydle - taki stonowany. Jak robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Na dolnym, czy górnym?? Górne jest dziewicze :-)) 3 warstwy acrylu, i przetarte gąbką matującą. A dół to ołówek :-))) Pozdrawiam, i ide dalej sie bawic "kiepskim zestawem", i trenować przed Hornetem :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Kiedy miałem juz dosyć ołówka, mazaka, wash'a, i kredek.Położyłem kalki, i pociągnąłem wszystko mattem humbrola. Nie mogłem sobie darować kabinki na spodzie :-)). Kiedyś jako wirtualny myśliwiec malowałem na moich maszynach taką kabinkę, nie wiedząc jeszcze ,że ten patent jest od kilkudziesięciu lat stosowany :-))) Ciekaw jestem czy faktycznie podczas walki manewrowej odrzutowców, jest to zauważalne??Ale biorąc pod uwagę jednobarwne kamuflaże, nie pozwalające ewidentnie rozpoznać, gdzie jest góra, a gdzie dół, taka "sztuczna" kabinka może przesadzić o wyniku walki, dając kilka cennych sekund. Sorki za dygresje :-)) Pozdrawiam Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrgie Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 No i okazuje sie ze z takiego jak to nazywasz kiepskiego zestawu można naprawde ciekawy modelik skręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Kolejne fotki :-)) Rany jak dawno nie sklejałem, i jak mi tego było trzeba !!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2008 I jeszcze jedna porcja: Powoli zbliżam sie do końca :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Taki trochę pastelowy i pstrokaty, ale fajny:) Ciekawie się prezentuje ze względu na odmienne (od kanonu współczesnych suszar) rozwiązania konstrukcyjne (np. te rakiety na górze i śmieszny ogon). Co by nie było, git model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Dzięki reggy, że tu zajrzałeś Efekt papierowy to w dużej mierze foty robione z lampą. Gdzieś mi statyw zginął :-(((( I pewnie efekt zapuszczenia linii podziału klap podwozia na czarno. Błąd jak cholera, ale już po ptokach. No i malowanie linii podziału ołówkiem:-)) Ale jak zrobię foty bez lampy, z miękkim światłem będzie lepiej:-)) Przed chwilą mój najmłodszy syn przybiegł z Jaguarem w rączce, mówiąc -"maś tata sułałat" :-))) Ale już go skleiłem :-)))) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 No nawet fajnie wygląda jak na tak kontrowersyjne techniki wykonania! Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 No i malowanie linii podziału ołówkiem:-)) Kurcze, jestem ciekaw efektów tego zabiegu na żywo, spróbuje na czymś starym. A robisz to jakąś konkretną twardością ołówka? Próbowałeś różne? Przed chwilą mój najmłodszy syn przybiegł z Jaguarem w rączce, mówiąc -"maś tata sułałat" :-))) Ale już go skleiłem :-)))) Tak wszyscy straszą tym co dzieciaki robią z modelami... :/ Chyba pora zacząć uważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Nie było tak źle, ułamał tylko te śmieszne podwójne antenki za kabiną :-)) To ołówek hb, b, 2b. Nic nienormalnego. Zrobiłem dwie fotki bez lampy. Mam nadzieje,że jest mniej pstrokaty :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Nie, no super, dałeś czadu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Udało sie skończyć :-)) Galeria jest tutaj: viewtopic.php?t=7344&highlight= Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi