Mierzu Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Wiem, że niektórzy robią z igieł chirurgicznych działka plot. Mam w związku z tym pytania: a) jakie są rozmiary igieł , jeżeli chodzi o niemieckiego flaka 20mm i 30mm? b) igły chirurgiczne zakończone są na "ostro", jak ewentualnie usunąć ostrą końcówkę, czym ją obciąć? Mile widziane zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszDudek Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Mniemam że chodzi ci o dzialka w okretach mając na przykład okręt w skali 1/350 przyjmując że grubość rury z której jest zbudowana lufa wynosi 5 mm i robiąc flaka 30 mm masz wsumie 35 mm dzielisz to przez 350 i masz 0,1 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mierzu Posted March 30, 2008 Author Share Posted March 30, 2008 Nie, chodzi mi o pancerkę, ale właściwie to dałeś mi już odpowiedź ( przeliczyć skalę), ale nadal pozostaje moje pytanie jak "wykończyć" ostrą końcówkę igły, aby jej końcówka przypominała flaczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Tak, i nie ma takich igieł, są od 0,4mm wzwyż... i co powiesz? żartuje, kolega ma racje. A co do końcówki to jak wiesz kij ma dwa końce. W przypadku igły też. Jeden jest ostry - drugi idealnie równo ścięty. Musisz go wydostać z plastiku. Najlepiej podgrzej zapalniczką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 samą igłę spiłować - pilnik, jakiś kamień szlifierski na wiertarce na równo co do końcówki lufy to chyba najłatwiej z blachy alu skręcić odpowiedniej wielkości stożek, jak potrzebujesz wymiary to mogę pomierzyć swojego wirbelwinda - lufy kupne, toczone (bodajże abera) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mierzu Posted March 30, 2008 Author Share Posted March 30, 2008 samą igłę spiłować - pilnik, jakiś kamień szlifierski na wiertarce na równo co do końcówki lufy to chyba najłatwiej z blachy alu skręcić odpowiedniej wielkości stożek, jak potrzebujesz wymiary to mogę pomierzyć swojego wirbelwinda - lufy kupne, toczone (bodajże abera) Dzięki, ale sam popróbuję. Na razie nie pali mi się z tymi igłami aż tak bardzo. Dzięki wszystkim za rady! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Ale po co piłować, szlifować? Sorry za próżność, ale mój pomysł naprawdę jest lepszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 mój pomysł naprawdę jest lepszy twój pomysł śmierdzi a mój brudzi i hałasuje można sobie wybrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Pomysl z wyciagnieciem igly z oprawki jest o tyle lepszy, ze otrzymujesz idealnie rowniutko - fabrycznie obciety koniec. Dymu nie ma za duzo, bo wystarczy tylko lekko podgrzac plastik i igla sama wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kat Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Ja ostrze igły ucinam kombinerkami a potem szlifuje na pilniku. Żeby mieć wylot idealnie krągły rozpycham wnętrze ostrzem szpilki albo nóżką cyrkla, zależy od grubości igły. Roboty na 3 minuty. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perdidos Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Ja do cięcia igieł używałem mini-szlifierki wielofunkcyjnej (podróbka Dremela)... Z zamontowaną tarczą do cięcia. Efekt był zadowalający. Dwa słowa o wykorzystaniu. Z tych igieł, można wykonać nie tylko lufy wszelkiego typu dział i karabinów... lecz również, np kominy kuchni okrętowych (fajny daje to efekt...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Khyhy... Ale sobie lubicie zycie komplikowac... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurayahip Posted May 25, 2008 Share Posted May 25, 2008 Mini szlifierka z tarczką do cięcia metali i każda igła obcięta jest idealnie , trzymanie w kombinerkach pozwoli zachować kąt prosty. Koszt urządzonka to 20 - 25 zł z zestawem kilku narzędzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzelu Posted May 25, 2008 Share Posted May 25, 2008 Kiedyś wygrzebane - może się przyda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fankol Posted May 27, 2008 Share Posted May 27, 2008 Jakie numery igieł kupić? Wszystkie jakie są w aptece. Z jednych zrobisz lufy, z innych mniejsze lufy, a z innych wycinaki do małych kółek albo guzików przy uniformach. Jak przez igłę przewleczesz drut i zrobisz pętelkę to będziesz miał aplikator do kleju albo skrobak do rzeźbienia. Jgłę przecinasz kombinerkami z drutem wewnątrz igły, czyli przez drut. Oczywiście takie prymitywne cięcie należy oszlifować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts