Mierzu Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Wiem, że niektórzy robią z igieł chirurgicznych działka plot. Mam w związku z tym pytania: a) jakie są rozmiary igieł , jeżeli chodzi o niemieckiego flaka 20mm i 30mm? b) igły chirurgiczne zakończone są na "ostro", jak ewentualnie usunąć ostrą końcówkę, czym ją obciąć? Mile widziane zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Mniemam że chodzi ci o dzialka w okretach mając na przykład okręt w skali 1/350 przyjmując że grubość rury z której jest zbudowana lufa wynosi 5 mm i robiąc flaka 30 mm masz wsumie 35 mm dzielisz to przez 350 i masz 0,1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Marca 2008 Autor Share Napisano 30 Marca 2008 Nie, chodzi mi o pancerkę, ale właściwie to dałeś mi już odpowiedź ( przeliczyć skalę), ale nadal pozostaje moje pytanie jak "wykończyć" ostrą końcówkę igły, aby jej końcówka przypominała flaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Tak, i nie ma takich igieł, są od 0,4mm wzwyż... i co powiesz? żartuje, kolega ma racje. A co do końcówki to jak wiesz kij ma dwa końce. W przypadku igły też. Jeden jest ostry - drugi idealnie równo ścięty. Musisz go wydostać z plastiku. Najlepiej podgrzej zapalniczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 samą igłę spiłować - pilnik, jakiś kamień szlifierski na wiertarce na równo co do końcówki lufy to chyba najłatwiej z blachy alu skręcić odpowiedniej wielkości stożek, jak potrzebujesz wymiary to mogę pomierzyć swojego wirbelwinda - lufy kupne, toczone (bodajże abera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Marca 2008 Autor Share Napisano 30 Marca 2008 samą igłę spiłować - pilnik, jakiś kamień szlifierski na wiertarce na równo co do końcówki lufy to chyba najłatwiej z blachy alu skręcić odpowiedniej wielkości stożek, jak potrzebujesz wymiary to mogę pomierzyć swojego wirbelwinda - lufy kupne, toczone (bodajże abera) Dzięki, ale sam popróbuję. Na razie nie pali mi się z tymi igłami aż tak bardzo. Dzięki wszystkim za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Ale po co piłować, szlifować? Sorry za próżność, ale mój pomysł naprawdę jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 mój pomysł naprawdę jest lepszy twój pomysł śmierdzi a mój brudzi i hałasuje można sobie wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Pomysl z wyciagnieciem igly z oprawki jest o tyle lepszy, ze otrzymujesz idealnie rowniutko - fabrycznie obciety koniec. Dymu nie ma za duzo, bo wystarczy tylko lekko podgrzac plastik i igla sama wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Ja ostrze igły ucinam kombinerkami a potem szlifuje na pilniku. Żeby mieć wylot idealnie krągły rozpycham wnętrze ostrzem szpilki albo nóżką cyrkla, zależy od grubości igły. Roboty na 3 minuty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perdidos Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Ja do cięcia igieł używałem mini-szlifierki wielofunkcyjnej (podróbka Dremela)... Z zamontowaną tarczą do cięcia. Efekt był zadowalający. Dwa słowa o wykorzystaniu. Z tych igieł, można wykonać nie tylko lufy wszelkiego typu dział i karabinów... lecz również, np kominy kuchni okrętowych (fajny daje to efekt...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Khyhy... Ale sobie lubicie zycie komplikowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Mini szlifierka z tarczką do cięcia metali i każda igła obcięta jest idealnie , trzymanie w kombinerkach pozwoli zachować kąt prosty. Koszt urządzonka to 20 - 25 zł z zestawem kilku narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Kiedyś wygrzebane - może się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fankol Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Jakie numery igieł kupić? Wszystkie jakie są w aptece. Z jednych zrobisz lufy, z innych mniejsze lufy, a z innych wycinaki do małych kółek albo guzików przy uniformach. Jak przez igłę przewleczesz drut i zrobisz pętelkę to będziesz miał aplikator do kleju albo skrobak do rzeźbienia. Jgłę przecinasz kombinerkami z drutem wewnątrz igły, czyli przez drut. Oczywiście takie prymitywne cięcie należy oszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi