Skocz do zawartości

lufy z igieł ( jakie numery igieł)?

Mierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że niektórzy robią z igieł chirurgicznych działka plot. Mam w związku z tym pytania:

a) jakie są rozmiary igieł , jeżeli chodzi o niemieckiego flaka 20mm i 30mm?

b) igły chirurgiczne zakończone są na "ostro", jak ewentualnie usunąć ostrą końcówkę, czym ją obciąć?

Mile widziane zdjęcia

Mniemam że chodzi ci o dzialka w okretach mając na przykład okręt w skali 1/350 przyjmując że grubość rury z której jest zbudowana lufa wynosi 5 mm i robiąc flaka 30 mm masz wsumie 35 mm dzielisz to przez 350 i masz 0,1 mm

Nie, chodzi mi o pancerkę, ale właściwie to dałeś mi już odpowiedź ( przeliczyć skalę), ale nadal pozostaje moje pytanie jak "wykończyć" ostrą końcówkę igły, aby jej końcówka przypominała flaczka

Tak, i nie ma takich igieł, są od 0,4mm wzwyż... i co powiesz? żartuje, kolega ma racje. A co do końcówki to jak wiesz kij ma dwa końce. W przypadku igły też. Jeden jest ostry - drugi idealnie równo ścięty. Musisz go wydostać z plastiku. Najlepiej podgrzej zapalniczką.

samą igłę spiłować - pilnik, jakiś kamień szlifierski na wiertarce na równo

co do końcówki lufy to chyba najłatwiej z blachy alu skręcić odpowiedniej wielkości stożek, jak potrzebujesz wymiary to mogę pomierzyć swojego wirbelwinda - lufy kupne, toczone (bodajże abera)

samą igłę spiłować - pilnik, jakiś kamień szlifierski na wiertarce na równo

co do końcówki lufy to chyba najłatwiej z blachy alu skręcić odpowiedniej wielkości stożek, jak potrzebujesz wymiary to mogę pomierzyć swojego wirbelwinda - lufy kupne, toczone (bodajże abera)

Dzięki, ale sam popróbuję. Na razie nie pali mi się z tymi igłami aż tak bardzo.

Dzięki wszystkim za rady!

Pomysl z wyciagnieciem igly z oprawki jest o tyle lepszy, ze otrzymujesz idealnie rowniutko - fabrycznie obciety koniec. Dymu nie ma za duzo, bo wystarczy tylko lekko podgrzac plastik i igla sama wychodzi.

Ja ostrze igły ucinam kombinerkami a potem szlifuje na pilniku. Żeby mieć wylot idealnie krągły rozpycham wnętrze ostrzem szpilki albo nóżką cyrkla, zależy od grubości igły. Roboty na 3 minuty.

Pozdrawiam

Ja do cięcia igieł używałem mini-szlifierki wielofunkcyjnej (podróbka Dremela)... Z zamontowaną tarczą do cięcia. Efekt był zadowalający.

Dwa słowa o wykorzystaniu. Z tych igieł, można wykonać nie tylko lufy wszelkiego typu dział i karabinów... lecz również, np kominy kuchni okrętowych (fajny daje to efekt...)

• 1 month later...

Mini szlifierka z tarczką do cięcia metali i każda igła obcięta jest idealnie , trzymanie w kombinerkach pozwoli zachować kąt prosty. Koszt urządzonka to 20 - 25 zł z zestawem kilku narzędzi.

Jakie numery igieł kupić?

Wszystkie jakie są w aptece.

Z jednych zrobisz lufy, z innych mniejsze lufy, a z innych wycinaki do małych kółek albo guzików przy uniformach.

Jak przez igłę przewleczesz drut i zrobisz pętelkę to będziesz miał aplikator do kleju albo skrobak do rzeźbienia.

Jgłę przecinasz kombinerkami z drutem wewnątrz igły, czyli przez drut.

Oczywiście takie prymitywne cięcie należy oszlifować.