Skocz do zawartości

Jaką kupić suwmiarkę elektroniczną?

Lucas HS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Pytam, bo mam dość szukania w google. Nic nie znalazłem oprócz zniechęcenia do firmy...firmy... YATO zdaje się... Pomyślałem, że ze 20% modelarzy używa. Sam będę używał do celów modelarskich. No więc... Cena tak do 100zł z hakiem. Jaka najlepsza suwmiareczka?

Pozdro!

Masz taką, czy tylko wiesz, że nie warto dawać dużo, i znalazłeś cokolwiek??
U mnie ludzie uzywaja takich (lub bardzo podobnych) na produkcji. W warunkach produkcyjnych wytrzymuje moze z rok, moze poltora roku. Tobie bedzie sluzyc do smierci. Generalnie w ciaglym uzyciu mam ich ze 30, a w kontenerze ze szmelcem z 50... Troche ich zesmy napsuli.

Mozna tak powiedziec. Chinszczyzna generalnie. Wystarczajaca w warunkach warsztatowych jakosc za rozsadne pieniadze. Zazwyczaj robie tak, ze kupuje hurtem z dwadziescia sztuk, kontroler jakosci wybiera z nich 5 najlepszych (oczywiscie wykonujac stosowne pomiary), reszta jest zwracana do sprzedawcy lub zlomowana. I tak wychodzi taniej, niz jakby chciec kupic 5 porzadnych, markowych suwmiarek. Powtarzam, rozmawiamy caly czas o suwmiarkach warsztatowych, czyli takich, ktore kazdy operator ma przy sobie zawsze i wszedzie. Sa nie tyle psujliwe, co po prostu sie zuzywaja. Szczeki sie wycieraja tracac tym samym dokladnosc, elemety optyczne ulegaja zabrudzeniu, slizgi sie zuzywaja i ulegaja zatarciu itd. Naturalny proces. Jezeli przyrzad wykona iles set cykli dziennie, to sie kiedys musi zuzyc. Markowe suwmiarki zuzywaja sie troche wolniej, ale niewiele. Z cala pewnoscia sa dokladniejsze, ale i kilka lub kilkanascie razy drozsze.

Edytowane przez Gość

a taka to dobra jest czy tak sobie?
To jest dokladnie taka sama suwmiarka, jak pokazalem w tym linku do aukcji. Rozni sie tylko naklejka na korpusie. W te 0,001 dokladnosci pomiaru nie wierz, dobrze bedzie, jezeli utrzyma sie w 0,05. Poza tym wyswietlacz wyswietla tylko dwa miejsca po przecinku w ustawieniu na jednostki metryczne (mozna przelaczyc na cale). Z reszta, opis produktu mowi sam za siebie:
Narzędzia i akcesoria marki Topex przeznaczone są dla majsterkowiczów i hobbystów.

Jezeli chcesz przyrzad z wyzszej polki, kups sobie np. szwajcarska TESE.

http://www.technicznydom.com/opis.php?id=47

Cena 5x wyzsza, chociaz ten model to tez nie jest zadna rewelacja.

Nie do końca, bo pewnie nie jest tak jak z modelami... nawet jak jedna firma pakuje suwmiarkę drugiej firmy to coś tam pewnie poprawia, albo schrzania więc identycznie dobre nie są!

• 2 months later...