pelipe Napisano 13 Lutego 2020 Share Napisano 13 Lutego 2020 Cześć Z cyklu "problemy nowicjusza" Po raz pierwszy użyłem lakieru Valejjo Gloss w puszcze w celu przygotowania modelu do nakładania kalek. Po 24 h lakier w dalszym ciągu jest klejący, przy każdym dotknięcie pozostają odciski palców których praktycznie nie można usunąć. Czy ten lakier tak ma czy może to mój błąd? Za gruba warstwa? Podczas nakładania też miałem problemy, z puszki wylatywały wielkie krople lakieru zamiast mgiełki której oczekiwałem. Skutek był taki, że powierzchnia nie wszędzie jest idealnie gładka. Obstawiam, że to moja wina - za krótki czas mieszania puszki z lakierem po ogrzaniu, a moze jest inna przyczyna? z góry dziękuję za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 Prawdopodobnie słabo rozmieszałeś. Odczekaj około 2 tygodni i jeśli po tym czasie będzie się nadal lepił to prawdopodobnie nigdy nie wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jason83 Napisano 17 Lutego 2020 Share Napisano 17 Lutego 2020 Miałem podobny problem... chyba ten lakier w sprayu tak ma, ponieważ można znaleźć podobne informacje na zagranicznych forach: Vallejo varnish tacky to the touch Gloss Varnish is sometimes Tacky or lightly Sticky Po ponad tygodniu cały czas był lepki. Trochę mi to sprawiło kłopotów przy nakładaniu kalek... później, przed brudzeniem, pomalowałem lakierem matowym (też spray w puszce od vallejo) i problem zniknął. Model przestał się lepić. Więc chyba taki urok błyszczącego lakieru w sprayu od vallejo. Choć również jestem tylko początkującym modelarzem i mogę się mylić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelipe Napisano 17 Lutego 2020 Autor Share Napisano 17 Lutego 2020 Znalazłem w Internecie informację, że lakier należy mieszać intensywnie około minuty jeżeli jest ogrzany, a nawet 3 jeśli jest w temperaturze pokojowej. Następnym razem spróbuje się do tego dostosować i zobaczymy czy będzie lepiej. Model o ktorym pisałem po tygodniu już trochę wysechł, już nie zostają odciski palców, dalej jest jednak lekko lepki. Planuje wypolerować miejsca z odcinkami za pomocą papieru wodnego o gradacji 3000, zobaczymy co z tego będzie. Przy nakladaniu kalek też miałem problem, szczególnie że użyłem Micro set i sol, które rozpuscily nie do końca wyschniety lakier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jason83 Napisano 17 Lutego 2020 Share Napisano 17 Lutego 2020 3 godziny temu, pelipe napisał: Przy nakladaniu kalek też miałem problem, szczególnie że użyłem Micro set i sol, które rozpuscily nie do końca wyschniety lakier... dokładnie tak... przy jednej kalce został mi nieładny ślad (kolor bazowy bez lakieru) dookoła. 3 godziny temu, pelipe napisał: lakier należy mieszać intensywnie około minuty jeżeli jest ogrzany, a nawet 3 jeśli jest w temperaturze pokojowej wydaje mi się, że stosowałem się do tych instrukcji... miałem w temperaturze pokojowej i wstrząsałem nim dość długo (nie patrzałem na zegarek, ale ze 2 minuty na pewno), do tego mieszałem jeszcze co chwilę podczas malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GKur Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Kupilem ten lakier i jestem strasznie niezadowolony. Lakier podgrzany, mieszalem intensywnie z 5minut. Efek jest taki, ze zamiast gladkien powierzchni mam baranka, pomaranczowa skorke , lakier nie rozklada sie rownomiernie. Pakierowalem 3 testowe modele. Jestem zalamany. Porazka po calosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Ja rozumiem, że każdy sam chce wyważać swoje drzwi, ale nie szkoda Wam koledzy pieniędzy? Wiele już o lakierach tutaj pisano, więc nie będę powtarzał. Rozumiem, że dobry lakier zazwyczaj troszkę śmierdzi, ale nic się nie stanie, jeżeli to się stanie na finiszu pracy nad modelem, przynajmniej się model nie zmarnuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart1 Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 A jaki lakier matowy nie rozpuści tego vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) Wiem, że ponad miesiąc od pojawienia się wątku, ale może się przydać komuś, a ja jako użytkownik tego lakieru napiszę tak, że też miałem z nim problem na początku używania. Otóż najpierw psikałem w piwnicy gdzie jest dość sucho i ciepło, lakier nie chciał schnąć, czekałem chyba tydzień, później w domu trzymałem, ale też dość długo schodziło zanim osiągnął odpowiednią twardość, w końcu postanowiłem, że spróbuję na balkonie bo w domu nie bardzo mam możliwość malowania i po godzinie od psiknięcia lakierem, gdzie samolot był caly czas w kartonie lakier jest już prawie idealny. Także myślę, że jutro mogę kłaść spokojnie kalki. Teoretycznie mógłbym dzisiaj, ale po co się spieszyć... PZDR Edytowane 26 Marca 2021 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi