Michał_86 Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam Póki co nie będzie ani fotek ani relacji z budowy a to dlatego że nie mam czym robić fotek (prócz kamerki i dlatego też nie będzie na razie fotek MiGa-23) oraz dlatego że nie jestem zadowolony z tego co było w pudełku. Przydały by się jakieś elementy by lepiej zrobić kabinę pilotów, stanowiska strzeleckie i wnęki podwozia. Szperam co jakiś czas w necie poszukując dodatków i póki co znalazłem tylko to: http://www.modelimex.com/detail/accessories/1-72/1-72-b-26-marauder-interior-set-has Tyle że to do Hasegawy więc nawet nie wiem czy do Revella by pasowało. Może komuś przemknęły przed oczami elementy których potrzebuje? Każda pomoc mile widziana. Już pare miesięcy czekam aż go zrobię ale na allegro cisza, 0 dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Kup sobie airfixa. jest dużo lepszy. i w tej samej cenie, Revell to paskudny model, a" Marauder" z airfixa jest bardzo przyzwoity:-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Elementy żywiczne CMK są na ogół bardzo dobrymi produktami, zarówno pod względem merytorycznym jak technicznym. Model Revella jak już wspomniał spiton nie jest jest najwdzięczniejszym materiałem na B-26,ale z tą żywicą, może udałoby się coś z niego wykrzesać. Powinien pasować. W razie czego tu się dotnie, tam sie doszpachluje i będzie git. Dopasowanie żywicy nie będzie napewno największym z problemów podczas budowy tego Revellowskiego bombowca. Powodzenia Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Kup sobie airfixa. jest dużo lepszy. i w tej samej cenie, Revell to paskudny model, a" Marauder" z airfixa jest bardzo przyzwoity:-)) A czy ten Revell to stary Matchbox? Pytam, bo nie kojarzę modelu Revella? Nawet nie wiem, czy onegdaj robili swojego. Wiem, że był kiedyś z Monogramu w skali 1/72, ale Revella nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Jest to albo przepak Matchboxa,albo właśnie Monogramu (stawiałbym właśnie na tego drugiego). Revell raczej nie wykonał swojego,ani w 72 ani w 48 (tu również przepak Monogramu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Ani ani. Mam "maraudera" z airfixa, i monogramu, i niestety revella. I ten z revella, to naprawdę porażka. Machboxa, nie znam, ale to nie machbox :-)) A airfix ma ładną komore bombowa, i bardzo przyzwoite ścianki miedzy przedziałami. Jak na airfix to naprawdę górna półka :-))No i bardzo fajne kalki :-)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Widzę, że mamy na forum miłośnika B-26. Bardzo mnie to cieszy. Może zarzuciłbyś in-boxem porównawczym ? Przydałby się jeszcze model Matchboxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Machboxa, nie znam, ale to nie machbox :-)) Skoro nie znasz, to skąd wiesz, ze to nie Matchbox?? Revell swojego własnego B-26 nie robił. Pstryknij fotkę wyprasek B-26 Revella, to powiem Ci, czy to Matchbox, czy nie. Wystarczy mi nawet jedno zdjęcie jakiejkolwiek wypraski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Skoro nie znasz, to skąd wiesz, ze to nie Matchbox?? Z prostej przyczyny. Matchbox nie robił modeli z nitowaniem śrubami do szyn kolejowych. A B-26 z Revla takowe coś posiada. Miałem ten wyrób modelopodobny i na pewno nie jest to PudełkoZapałek. Poza tym ma cherlawych ludków i gałązki zamiast wyprasek. W pudełku najfajniejsza jest instrukcja bo reszta to się tylko na poligon malarski nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Też mam tego Maraudera z revell'a, szpachli poszło co nie miara, wręcz myślałem, że to moja wina, że taka kicha wyszła z tego a tu proszę - nie tylko mnie ten model zwadził W ramach geograficznego zboczenia z mojej strony: Burkina Faso to państwo, a jego stolica to Wagadugu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Ja stawiam na oryginalne wykonanie Revella z lat 60-tych. Nity, na ktorych mozna bylo utrzec marchewke byly w latach 70-tych cecha charakterystyczna wielu revellacyjnych Revelli. W mojej kolekcji mam nawet Me-109 E-3 z takimi nitami. Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Ja go naiwnie kupiłem za 15 pln. Ale dałem synowi do sklejenia. Gdzieś jeszcze leży rozklejony.Śmigła-tragedia. Mam tez klik-klak'a monogramu. Taki Hobby -boss :-))Bardzo poprawny wymiarowo. No i pierwsza wersja, z krótszymi skrzydłami. Zrobię porównawcze in-box'y. Faktycznie lubię ten samolot, choć go jeszcze nie skleiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Ja stawiam na oryginalne wykonanie Revella z lat 60-tych. Nity, na ktorych mozna bylo utrzec marchewke byly w latach 70-tych cecha charakterystyczna wielu revellacyjnych Revelli. W mojej kolekcji mam nawet Me-109 E-3 z takimi nitami. A ja teraz kojarzę, że mam Tempesta z takimi nitami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 W ramach geograficznego zboczenia z mojej strony: Burkina Faso to państwo, a jego stolica to Wagadugu http://pl.wikipedia.org/wiki/Wagadugu Zobacz inne nazwy tego miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Przyjmij moje przeprosiny źle się wczytałem... no cóż zmęczenie ;) Jeszcze raz przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Faktycznie lubię ten samolot, choć go jeszcze nie skleiłem B-26 to zasłużony samolot. Szczególnie podczas kampanii normandyjskiej (od bombardowania Pointe du Hoc) dał się Niemcom we znaki. Jednocześnie jest często nie doceniany ze względu na popularność np. B-25 (mojego, osobistego, bombowego ulubieńca). Nie tylko w 72-ce B-26 Revella jest mało zachęcający. Jego 48-kowy odpowiednik Revell/Monogram też nie zachwyca i dopiero po solidnej waloryzacji Eduardem i żywicznymi silnikami da się z niego coś wykrzesać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Czołem ;) Zatem jeśli model posiada paskudne nity, to na pewno nie jest Matchbox - zwracam honor. W takim razie to musi być jakiś zdrowo archaiczny zestaw Revella z lat 50/60 - tych, którego nie wiedzieć czemu wygrzebali z szafy niczym trupa. W sumie to dziwne - wszak dysponują może nie rewelacyjnym, ale na pewno lepszym modelem Matchboxa ;/ Dziwne. A tak swoją drogą to pamiętam tego paskudnego Meserschmitta 109E (!) z Revella, który miał takie nity, że jak się go wyciągało z pudełka to można się było nieźle podrapać! Podobny był też Tempest, oraz moi "faworyci" czyli Mustang D i P-47, które nawet z daleka nie przypominały oryginałów - ehhh, boskie lata 50-te i 60-te!! Jakie proste było wtedy wszystko ;) Kto myślał o jakichś blachach czy waloryzacjach, hehehe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Tez uważam, że powinni produkować machbox'a, a nie ten złom. Zwłaszcza, że revell, robi ostatnio swietne modele, ,a tego typu wpadkami sami niszczą swoja markę. Albo przynajmniej powinien być napis ostrzegajacy, albo niska cena. Kupiłem ostatnio BAC Lighting revela za ponad 40 PLN, a tam w środku stara Hasegawa. Mozna przeżyć, model z tego na pewno sie da zrobić.Choć liczyłem na znacznie wiecej:-)) Ale prawde mówiąc sytuacja, kiedy w w pudełku revella, znajduję nowego revella, starego, hasegawe, stara i nową, machboxa,monogram i sam juz nie wiem co to jakis odjazd. I nie wiem czy ktos na tym zarabia. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Zarabia oj zarabia Powiem szczerze,że ja osobiście takim firmom jak Revell, Italeri czy Eduard jestem wdzięczny za przepaki bo dzięki nim mamy w dobrej cenie tak fajne modele jak np. Hawker Hurricane, Ju-87 Stuka,Hawker Harrier Hasegawy pakowane w Revella, B-25 Mitchell, Avenger, Ił-2 i wkrótce Dauntless Accurate Miniatures pakowane w Italeri, czy Jak-1b Accurate Miniatures pakowany w Eduarda. To wszytko bardzo ładne modele w 1/48, których cena w oryginalnych opakowaniach jest wysoka,a w przepakach często o połowę niższa !!! Są co prawda przepaki naprawdę nieudane takich modeli jak stare produkty Monogramu w Revellu czy Occidentala w Italeri. Trzeba do tego przywyknąć i cieszyć sie tymi wspaniałymi modelami (jak np. zbliżający się wielkimi krokami Dauntless) które firmy serwują nam za przystępne ceny. Przed zakupem danego modelu najlepiej wypytać się dokładnie czego możemy spodziewać się w pudełku, bo niespodzianka może być zarówno przyjemna jak i niezbyt przyjemna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 No może z tym Occidentalem nie popadajmy w uogólnianie - ich Texan jest najlepszym zestawem tej maszyny na rynku . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Texan tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Jaki texan jest najlepszy na rynku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Texan w 1/48 - tylko Occidental, jak prawi Zio Alternatywa jest jedynie baaaaardzo stary Monogram (straszna kicha), oraz w miarę przyzwoity (acz gorszy od Occidentala zdecydowanie) Revell pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Tu zrobiłem porównawczy in-box :-)) viewtopic.php?t=7088&highlight= Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tepe31 Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Panowie, robię modele jakiś czas ale szczerze podziwiam Waszą wiedze nt przepaków, ja potrafię to poznać tylko jeśli sam robiłem dany model ileś lat temu jak np teraz kupiony z sentymentu Swordfish (stary Matchbox) lub widzę jakiegoś innego starego matchboxa.... Zdradźcie wasze sekrety please! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi