PiotrNajda Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Galeria końcowa wraz z małym warsztatem. Model bazowy to Tamiya mazda rx7-r1 plan był zrobić podobną do tej ze zdjęcia. Niestety nie wszystko wyszło pięknie jak chciałem, wyszło brak doświadczenia i umiejętności zwłaszcza że to mój drugi model i wszystko robiłem sam )prócz opon i klamer na pasach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNajda Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNajda Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 26 Marca 2020 Faktycznie, wygląda troszkę dziwnie; myślę, że te linie podziału troszkę go szpecą jednak ogromny plus za wkład własny Czym malowane fotele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNajda Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Faktycznie, wygląda troszkę dziwnie; myślę, że te linie podziału troszkę go szpecą jednak ogromny plus za wkład własny Czym malowane fotele? Tamiya i na to przyklejony proszek akrylowy do paznokci, a lini przy poszerzeniach były robione pędzlem (niestety), nie szło tego inaczej zrobić :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 no więc tu jeszcze nie chwaliłem - piękna rzecz z tego wyszła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Wygląda fajnie, a to co jest głównym problemem to faktycznie linie podziału. Nie jestem modelarzem "kołowym" ale wydaje mi się, że podkreślanie linii podziału w tego typu sportowych czy osobowych samochodach to błąd. Obecnie wygląda jak Hurricane Mk II z 1941 roku A samochody są "gładkie" i linie podziału to najczęściej przetłoczenia blach a nie przerwy po ich łączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNajda Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Wygląda fajnie, a to co jest głównym problemem to faktycznie linie podziału. Nie jestem modelarzem "kołowym" ale wydaje mi się, że podkreślanie linii podziału w tego typu sportowych czy osobowych samochodach to błąd. Obecnie wygląda jak Hurricane Mk II z 1941 roku A samochody są "gładkie" i linie podziału to najczęściej przetłoczenia blach a nie przerwy po ich łączeniu. No ja też się nie znam bo mam male doświadczenie, ale sporo osób to robi, zresztą jak patrzę na to fotke to tak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Zgoda, ale zauważ, że "linie" które widać na tym zdjęciu to w zasadzie linie "otwieranych" elementów albo tych dołożonych "na oryginalną" bryłę nadwozia. Porównaj linię "podziału" tylnego spoilera/zderzaka między światłem przeciwmgielnym i boczną "obrysówką" z np linią otwarcia drzwi czy tą pod "dołożonym nadkolem. Przy nadkolu tylko widać "tylną dolną" krawędź. tej między wspomnianymi światłami nie widać prawie wcale. górna krawędź "nadkola" nie jest widoczna kompletnie bo to tylko przegięta płynnie blacha najprawdopodobniej, podobnie ledwo widoczna jest ta nad przednim nadkolem. We wszystkim trzeba umieć zachować umiar. Porównując zdjęcie niebieskiego "prawdziwka" z pierwszych zdjęć z modelem kompletnie rzuca się w oczy "przekombinowanie" w kwestii pokazania liniii. Poprzednio porównałem tę Mazdę do Hurricane mój błąd powinienem porównać ją do np P-51D Na tym zdjęciu ten P-51D jest lepiej utrzymany od tego autka Edytowane 26 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNajda Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Zgoda, ale zauważ, że "linie" które widać na tym zdjęciu to w zasadzie linie "otwieranych" elementów albo tych dołożonych "na oryginalną" bryłę nadwozia. Porównaj linię "podziału" tylnego spoilera/zderzaka między światłem przeciwmgielnym i boczną "obrysówką" z np linią otwarcia drzwi czy tą pod "dołożonym nadkolem. Przy nadkolu tylko widać "tylną dolną" krawędź. tej między wspomnianymi światłami nie widać prawie wcale. górna krawędź "nadkola" nie jest widoczna kompletnie bo to tylko przegięta płynnie blacha najprawdopodobniej, podobnie ledwo widoczna jest ta nad przednim nadkolem. We wszystkim trzeba umieć zachować umiar. Porównując zdjęcie niebieskiego "prawdziwka" z pierwszych zdjęć z modelem kompletnie rzuca się w oczy "przekombinowanie" w kwestii pokazania liniii. Poprzednio porównałem tę Mazdę do Hurricane mój błąd powinienem porównać ją do np P-51D Na tym zdjęciu ten P-51D jest lepiej utrzymany od tego autka Może masz racjie nie znam się zbytnio za krótko siedzę w modelarstwie, a że przy poszerzeniach jest za grubo to jestem świadomy, ale poprawiałem to z 15 razy i to chyba najlepiej wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 @PiotrNajda Po kiego grzyba cytujesz całą wypowiedź razem ze zdjęciem bezpośrednio pod postem do którego się odnosisz ? I to: "Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka" naprwdę jest ci do czegoś potrzebne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNajda Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Ponieważ zamieszczając ten post pierwszy raz używam taptalka i nie wiedzialem zbytnio jak normalnie odpisać, a nie mam zbytnio czasu się w to zagłębiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Myślę, że następnym razem może warto spróbować bardzo delikatnie przyciemnionym "podstawowym" kolorem spróbować podkreślić przynajmniej te linie które są w rzeczywistości tylko "profilem" blachy a nie faktycznie łączeniem i może będzie lepiej. Nie wiem tego na pewno gdybam _OldMan_ nie nerwuj się na ten dopisek o Tapatalku O ile się orientuję to "z automatu" dopisek tego komunikatora na telefonach czy coś w ten deseń Edytowane 26 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 11 minut temu, thor_ napisał: _OldMan_ nie nerwuj się na ten dopisek o Tapatalku O ile się orientuję to "z automatu" dopisek tego komunikatora na telefonach czy coś w ten deseń Ale wszystkie tego typu ozdobniki można wyłączyć. Przecież w tym jego poście to trudno właściwą treść znaleźć. I post można edytować. Tylko trzeba chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 3 minuty temu, _OldMan_ napisał: Ale wszystkie tego typu ozdobniki można wyłączyć. Przecież w tym jego poście to trudno właściwą treść znaleźć. I post można edytować. Tylko trzeba chcieć. Ale zamiast poprosić, powiedzieć to lepiej się czepiać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Tak. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrNajda Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) @_OldMan_ Poprawione mam nadzieję że już Cie tak nie kuje w oczy i może bardziej Twoje komentarze skupią się na modelu. Edytowane 26 Marca 2020 przez PiotrNajda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi