hampel08 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Markuz napisał: jeśli nie wymieniasz lufy karabinu, to spróbuj ją nawiercić. Dodatkowo przejechał bym delikatnie drobnym papierem ściernym po krawędzi spawu na kadłubie przy stanowisku kierowcy. Lufa nawiercona - dzięki za wskazówkę Spawy lekko przetarte. Nałożyłem pierwszą warstwę farby, wybór ostatecznie padł na Italeri Flat Medium Green II 4734AP FS34082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Jeśli chodzi o farby to też mi ten kolor wpadł w oko. Czy malujesz pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOOM Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 A może w barwach polskich. Był na wyposażeniu LWP podczas wojny. Nie w dużych ilościach, ale był. Malowanie takie samo jak ruskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Markuz napisał: Jeśli chodzi o farby to też mi ten kolor wpadł w oko. Czy malujesz pędzlem? Tak, pędzlem 45 minut temu, ZOOM napisał: A może w barwach polskich. Był na wyposażeniu LWP podczas wojny. Nie w dużych ilościach, ale był. Malowanie takie samo jak ruskie. Zastanawiałem się początkowo, ale nie mam żadnych zdjęć referencyjnych i chyba próżno szukać.. Także zostaję przy ruskich Właśnie skończyłem 2 warstwę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Fajny kolor, czym rozcieńczasz farbkę?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Rack napisał: Fajny kolor, czym rozcieńczasz farbkę?. Wodą Kojarzycie może czy karabin miał barwę pancerza? Czy pomalować go gunmetalem? Własnie poszła 3 warstwa. Na dzisiaj koniec ale jutro z pewnością położę 4 warstwę. Maluję dość mocno rozcieńczoną farbą i zwykle kładę 4-5 warstw. Cierpliwość popłaca, bo malowanie wygląda o wiele lepiej niż przy np 2 warstwach z gęstą farbą Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez hampel08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Lufę km-u możesz dać czarnym i potem gunmetalem przetrzeć. Możesz dać mocne zbliżenie, bo teraz wygląda dobrze. Ewentualne smugi i tak wyrówna lakier połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 5 minut temu, Rack napisał: Lufę km-u możesz dać czarnym i potem gunmetalem przetrzeć. Możesz dać mocne zbliżenie, bo teraz wygląda dobrze. Ewentualne smugi i tak wyrówna lakier połysk. A dlaczego nie można od razu gunmetalem? Wydaje mi się, że za mocne te smugi jeszcze szczególnie na błotnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Koledze pewnie chodziło dodatkowo o pigment gunmetal dla efektu stali. Ewentualnie grafit z ołówka też zrobi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 3 minuty temu, halset napisał: Koledze pewnie chodziło dodatkowo o pigment gunmetal dla efektu stali. Ewentualnie grafit z ołówka też zrobi robotę. Mam farbę od Tamiya "Gunmetal" i o niej myślałem - czy ona daje lepszy czy taki sam efekt jak ołówek grafitowy? Myślę już pod kątem gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Zawsze pod koniec moim zdaniem dobrze przetrzeć takie elementy jak właśnie gąski czy lufa karabinu etc. np. ołówkiem dla tego dodatkowego efektu połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 8 minut temu, halset napisał: Zawsze pod koniec moim zdaniem dobrze przetrzeć takie elementy jak właśnie gąski czy lufa karabinu etc. np. ołówkiem dla tego dodatkowego efektu połysku. Przed finalnym lakierowaniem czy po? Pierwszy raz robię pancerkę stąd te pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Na sam koniec, po wszystkich brudzeniach itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Dokładnie, najpierw lufkę czarnym a na sam koniec prac lufki, gąsienice, szpadle, piły, itp. gunmetalem ( farbką - metodą suchego pędzla lub pigmentem i/lub miękkim ołówkiem ). Możesz od razu pomalować gąsienice i lufkę czarnym z dodatkiem gunmetalu i potem na sam koniec przetrzeć gunmetalem ( i np. doprawić ołówkiem ). Najlepiej pobróbować, bo efety można osiągnąć na prawdę różne. Można w to wmieszać jeszcze troszkę rdzy - i masz np. błyszczącą stalą bieżnię koła a ranty bieżni z lekkim nalotem rdzy. PS Troszkę słaba ostrość zdjęcia, ale ja bym już nie malował. Chyba, że jeszcze gdzieś widać podkład, ale to Ty najlepiej widzisz, jeśli trzeba to ok . Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Dziękuję za podpowiedzi, na pewno skorzystam Tak, musiałem położyć jeszcze 4 warstwę bo jednak były prześwity bardziej może widoczne na żywo niż na foto. Kolej na gąsienice oraz detale w innych kolorach jak lufy karabinów lub klapa od włazu wieżyczki która częściowo jest biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Najwięcej czasu dzisiaj poświęciłem na rozjaśnianie małych elementów i krawędzi. Rozrobiłem dwa odcienie koloru bazowego - 1. trochę jaśniejszy na takie elementy jak włazy, klapy itp 2. znacząco jaśniejszy na nity, śruby, krawędzie. Dzięki temu model zyskuje głębie koloru, co przy malowaniu pędzlem jest trudne do osiągnięcia. W dalszym etapie dojdą farby olejne którymi będą mógł wykonać modulację koloru bazowego, ale to w swoim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 białe malowanie na klapie włazu do wieżyczki, na nim będzie się znajdować gwiazda Armii Czerwonej. Lufy pokryje teraz farbą gunmetal metodą suchego pędzla Lakier nałożony, tym razem również z pędzla. Vallejo Satin, niestety w sprayu się już skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Czy ktoś wie jakiego koloru był podkład pod farbą bazową w T-60? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Washowanie w toku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Dzisiaj próbowałem techniki zwanej blendingiem, która nadaje modelowi tzw efekt 3D poprzez filtry z farb olejnych. Może nie widać tak tego na zdjęciach jak w realu, ale robi robotę. Jeszcze dużo mi brakuje do stwierdzenia, że "robię to dobrze" ale staram się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Dzisiaj działam z gąskami. Która Waszym zdaniem lepsza? Po lewej potraktowana akrylami i na koniec wash streaking rust, a po prawej to samo tylko dodany pigment russian earth i ołówek. Co poprawić Waszym zdaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 ta po prawej jest ok, wyjściowo jest bardzo fajna! dodałbym jeszcze miejscami w zagłębienia kurzu, jakiegoś ziemistego, generalnie losowo urozmaicił wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 9 minut temu, enten napisał: ta po prawej jest ok, wyjściowo jest bardzo fajna! dodałbym jeszcze miejscami w zagłębienia kurzu, jakiegoś ziemistego, generalnie losowo urozmaicił wygląd. Dzięki za wskazówki! Zastanawiam się czy robić to teraz, czy po nałożeniu na model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Przed nałożeniem na model i później ewentualnie popraw. ...i nie cytuj jeśli piszesz pod wypowiedzią do której się odnosisz. Szczerze to pod wrażeniem jestem, że tak fajnie Ci wychodzi model i malowanie pędzlem! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Dziękuję @enten więc gąski są obecnie w stanie jak poniżej, malowanie black matt, następnie nakładanie 4 odcieni rust, suchy pędzel i gunmetal przetarty po zewnętrznej stronie i elementach które się przecierały, na koniec rozwodniony akryl European Thick Mud od Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi