Rack Napisano 17 Lipca 2020 Autor Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Witam, niewiele, ale udało się coś zdziałać. Może najpierw walka z Dragonem ( ISU-122 ). W kilku warsztatach widziałem, że koledzy podnosili wannę. Faktycznie, prosto z pudła, po spasowaniu góry z dołem, gąsienice trą o błotniki: Dokleiłem do wanny hips 1,5mm, prawie zrobione: Musiałem wyłamać wklejone wahacze, bo zauważyłem, że w ISU pierwsze wahacze były raczej o przekroju bardziej kwadratowym niż okrągłym: Wracając do Italeri/Zvezdy ( ISU 152 ), to dokończyłem wannę ( wklejone brakujące śrubki ) : Śrubki i spawy zrobiłem też na bokach wanny. Ciężko było obspawać wahacze i odboje ale pomimo wklejonych kół udało się: Upiększyłem też koła napędowe o śrubki i koła nośne o otoczki wokół powiększonych otworów ulgowych. Później dorobie im może jeszcze śrubki na środku kapsli. Przygotowałem też do późniejszego wklejenia lampki obrysowe ( 4szt. ) : Składają się z kilku elementów, takie same zrobiłem wcześniej w IS-2, dużo lepiej się prezentują niż glutki od Dragona i Zvezdy. Mam pewien pomysł jeszcze bardziej je rozbudować, w ISU-122 ( Dragon ) spróbuję . Póki co to tyle, prace powoli trwają . Edytowane 17 Lipca 2020 przez Rack 2 Cytuj
Rack Napisano 18 Lipca 2020 Autor Napisano 18 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 25.04.2020 o 15:25, Lipa napisał: klasa! 5 godzin temu, bazylms napisał: Elegancko. Dzięki Koledzy . Sorki Lipa, że dopiero teraz, ale w ferworze walki poprzednio mi umknęło, gapa ze mnie . Właśnie skoczyńczyłem walkę z blaszkami Abera. Wklejałem do ISU-152 ( Italeri ). Trzy godziny się męczyłem - https://www.mojehobby.pl/products/Siatki-do-JS-2-lub-JSU-122-152.html. No niby fajne, ale zagiąć je tak by powstały zawiasy w 3 miejscach, masakra. Jakoś poszło, później dam zdjęcia. Boję się tylko, że te siateczki są za gęste do mojego pędzelkowania i pozalewam je . Aero, aero, aero ... Edytowane 18 Lipca 2020 przez Rack Cytuj
Lipa Napisano 24 Lipca 2020 Napisano 24 Lipca 2020 Chyba żartujesz z tymi przeprosinami Podglądam dalej Cytuj
Rack Napisano 4 Czerwca 2021 Autor Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Witajcie, po długiej, ponad półrocznej przerwie od pracy z modelami, wreszcie ostatnimi czasy udało się coś podłubać. Poprawiłem spawy płyt przednich. Wcześniej chyba miałem zaćmę i stworzyłem coś co mnie się tylko wydawało, że jest tak zbudowane. Kilka zdjęć powyżej widać, jak skorygowane zostały spawy płyt przednich. Zostały jeszcze do dokończenia błotniki. Dorobić trzeba trochę spawów i drobnicy - lampa, narzędzia, zapasowe gąski, zbiorniki... Edytowane 4 Czerwca 2021 przez Rack 7 Cytuj
Rack Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Witam, bardzo dziękuję za Wasze oceny. Cieszę się, że dłubanie podoba się . Informacyjnie pstryknąłem też zdjęcia Dragona, czyli mojego ISU-122: Przy okazji mam pytanie, może ktoś w temacie pomoże, bo mnie z głowy wyleciało i nie pamiętam, gdzie o tym czytałem ... Do czego służył ten uchwyt i czy występował w polskich wozach z okresu II wojny?. Bedę wdzieczny za podpowiedź. Dzięki. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Rack Cytuj
axel1st Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Uchwyt służył do transportu DSzK. Występował, aczkolwiek najlepiej podeprzeć się dokumentacją foto konkretnego egzemplarza o ile jest 1 Cytuj
Rack Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 40 minut temu, axel1st napisał: Uchwyt służył do transportu DSzK. Występował, aczkolwiek najlepiej podeprzeć się dokumentacją foto konkretnego egzemplarza o ile jest Dziękuję za info. Nie natknąłem się na zdjęcie polskiego ISU z okresu wojny z zamontowanym wkm-em, tak więc, wychodzi na to, że najprawdopodobniej jest to powojenna modyfikacja... Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Rack Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi