Rack Napisano 17 Lipca 2020 Autor Share Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Witam, niewiele, ale udało się coś zdziałać. Może najpierw walka z Dragonem ( ISU-122 ). W kilku warsztatach widziałem, że koledzy podnosili wannę. Faktycznie, prosto z pudła, po spasowaniu góry z dołem, gąsienice trą o błotniki: Dokleiłem do wanny hips 1,5mm, prawie zrobione: Musiałem wyłamać wklejone wahacze, bo zauważyłem, że w ISU pierwsze wahacze były raczej o przekroju bardziej kwadratowym niż okrągłym: Wracając do Italeri/Zvezdy ( ISU 152 ), to dokończyłem wannę ( wklejone brakujące śrubki ) : Śrubki i spawy zrobiłem też na bokach wanny. Ciężko było obspawać wahacze i odboje ale pomimo wklejonych kół udało się: Upiększyłem też koła napędowe o śrubki i koła nośne o otoczki wokół powiększonych otworów ulgowych. Później dorobie im może jeszcze śrubki na środku kapsli. Przygotowałem też do późniejszego wklejenia lampki obrysowe ( 4szt. ) : Składają się z kilku elementów, takie same zrobiłem wcześniej w IS-2, dużo lepiej się prezentują niż glutki od Dragona i Zvezdy. Mam pewien pomysł jeszcze bardziej je rozbudować, w ISU-122 ( Dragon ) spróbuję . Póki co to tyle, prace powoli trwają . Edytowane 17 Lipca 2020 przez Rack 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2020 Share Napisano 18 Lipca 2020 Elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Lipca 2020 Autor Share Napisano 18 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 25.04.2020 o 15:25, Lipa napisał: klasa! 5 godzin temu, bazylms napisał: Elegancko. Dzięki Koledzy . Sorki Lipa, że dopiero teraz, ale w ferworze walki poprzednio mi umknęło, gapa ze mnie . Właśnie skoczyńczyłem walkę z blaszkami Abera. Wklejałem do ISU-152 ( Italeri ). Trzy godziny się męczyłem - https://www.mojehobby.pl/products/Siatki-do-JS-2-lub-JSU-122-152.html. No niby fajne, ale zagiąć je tak by powstały zawiasy w 3 miejscach, masakra. Jakoś poszło, później dam zdjęcia. Boję się tylko, że te siateczki są za gęste do mojego pędzelkowania i pozalewam je . Aero, aero, aero ... Edytowane 18 Lipca 2020 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Chyba żartujesz z tymi przeprosinami Podglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Witajcie, po długiej, ponad półrocznej przerwie od pracy z modelami, wreszcie ostatnimi czasy udało się coś podłubać. Poprawiłem spawy płyt przednich. Wcześniej chyba miałem zaćmę i stworzyłem coś co mnie się tylko wydawało, że jest tak zbudowane. Kilka zdjęć powyżej widać, jak skorygowane zostały spawy płyt przednich. Zostały jeszcze do dokończenia błotniki. Dorobić trzeba trochę spawów i drobnicy - lampa, narzędzia, zapasowe gąski, zbiorniki... Edytowane 4 Czerwca 2021 przez Rack 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Witam, bardzo dziękuję za Wasze oceny. Cieszę się, że dłubanie podoba się . Informacyjnie pstryknąłem też zdjęcia Dragona, czyli mojego ISU-122: Przy okazji mam pytanie, może ktoś w temacie pomoże, bo mnie z głowy wyleciało i nie pamiętam, gdzie o tym czytałem ... Do czego służył ten uchwyt i czy występował w polskich wozach z okresu II wojny?. Bedę wdzieczny za podpowiedź. Dzięki. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 8 Czerwca 2021 Share Napisano 8 Czerwca 2021 Uchwyt służył do transportu DSzK. Występował, aczkolwiek najlepiej podeprzeć się dokumentacją foto konkretnego egzemplarza o ile jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 40 minut temu, axel1st napisał: Uchwyt służył do transportu DSzK. Występował, aczkolwiek najlepiej podeprzeć się dokumentacją foto konkretnego egzemplarza o ile jest Dziękuję za info. Nie natknąłem się na zdjęcie polskiego ISU z okresu wojny z zamontowanym wkm-em, tak więc, wychodzi na to, że najprawdopodobniej jest to powojenna modyfikacja... Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi