Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich,
Chciałbym się podzielić zdjęciami z mojego pierwszego modelu - Bf109E-4/7 TROP, z Tamiya ... i jak to mówią zrobiłem co w mojej mocy z dużą pomocą tutoriali na YouTube z Agtomu ? Jako efekt końcowy chciałem uzyskać model wyglądający możliwe tak samo jak na pudełku (jak na pierwszy model tu chyba całkiem ambitnie).

Całość malowana pędzlem i farbami Pactra. Spray tylko jeden - biały podkład z Tamiya.
Ze względu na to że warsztat dopiero w powijakach model bez żadnego lakieru, a wszystkie efekty jakie udało mi się uzyskać były robione przez mieszanie farby z wodą - taki wash for poor ppl ? Duże powierzchnie również traktowałem pędzlem z samą wodą zaraz po malowaniu farbą by możliwie pozbyć się śladów pędzla gdzie się da.

Drobnych błędów jest całkiem sporo ale postaram się ich nie popełnić przy następnych modelach :)

- szlifowanie szpachli na spodzie kadłuba pozostawia do życzenia
- poprawianie linii za pomocą noża nie wyszło zbyt pięknie miejscami
- wash własnej roboty trochę brudzi i nie podkreślił linii i nitów na tyle ile bym sobie tego życzył, ale wyszło chyba całkiem nieźle
- po płynie pod kalki zostają takie zacieki widoczne tylko pod światło (nie wiem czy to wina braku lakieru?)
- owiewka malowana "z ręki", a zacieki farby skrobane wykałaczką :) 
- niektóre części malowałem i 4 razy od początku by wyszły tak jak sobie bym chciał, zadziwiająco dobrze do usuwania farby spisał się "Clean" firmy Spray-Kon do kupienia w Castoramie, to jest środek meblarski do usuwania klejów przy renowacji mebli - w połączeniu ze szczoteczką do zębów elementy były idealnie czyste z farby w 3 minutki :)
- kalka z pasami pilota od Tamiya wygląda baaardzo słabo więc kabina jest zamknięta :D karabinki też są plastikowe z zestawu.

Piszcie proszę czy się podoba i co jeszcze źle zrobiłem by następne były lepsze.

Pozdrawiam!

pudelko.png

IMG_20200422_134828.jpg

IMG_20200422_134900.jpg

IMG_20200422_134923.jpg

IMG_20200422_135003.jpg

IMG_20200422_135201.jpg

IMG_20200422_135210.jpg

IMG_20200429_095223.jpg

IMG_20200429_095242.jpg

Edytowane przez alienus
Poprawiłem zdjęcia i dodałem nowe z podstawką.
  • Like 8
Napisano

Bardzo przyjemny.  Podoba mi się 

Napisano

36 minut temu, Thalgonis napisał:

To jest pyndzel i pactra? To gratuluję! Bardzo dobrze wygląda.

Właściwie to dwa pędzle 0 i 6 :) 
Pactra z początku nie chciała współpracować więc idąc za poradami kolegów z forum wrzuciłem po 2 nakrętki do buteleczek i mieszanie za każdym razem rozwiązało problemy. Czasem kropla rozcieńczalnika, czasem 2 krople wody i poszło 

Napisano

Następny będzie czołg (Pantera), już zamówiony i czekam na przesyłkę... więc w międzyczasie rzeźbię podstawkę pod Messerschmitta :) Wymyśliłem sobie że to będzie kawałek polowego lotniska na Sycylii, tak by pasowało do malowania Sycylia 1941. Ulepie to wrzucę tu jeszcze fotkę na podstawce.

Napisano

Zdjęcia podstawki / ramki dodane w głównym poście. 
Wykonana jak następuje (metodą chyba bardziej budowlaną niż modelarską) : 
- wyciąłem prostokąt z karton gipsu co został po remoncie
- nałożyłem gładź szpachlową (także po remoncie) na wierzch i puki była mokra szpachelką uformowałem strukturę
- przesiałem trochę ziemi z ogródka i małe kamyczki oraz trochę ziemi i trafiło na ramkę, szpachla była jeszcze mokra więc się pięknie przykleiło
- przy sianiu trafiło się pare korzonków to zrobiłem z nich gałązki
- niedzielny spacer po lesie dostarczył mi elementy zielone (moczyłem je w gruncie ale podejrzewam że uschną i już nie będą zielone ?)
- malowane akrylówką do płótna takim wielkim pędzlem z castoramy i przetarte miejscami szmatką, najpierw zagruntowane by nic nie odpadało
- całość obłożyłem drewnem i pociągnąłem olejem do blatów

Pozdrawiam!