Skocz do zawartości

Creative Colors - nowe farby do modeli samochodów (i nie tylko)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki uprzejmości Emet Brown dostałem do testów dwie farby marki Creative Colors.
Jedna z nich to baza California Sage z palety Aston Martin'a.

1-CCAM2329M_california_sage_DBR11_aston_martin_lakier_modelarski_banzai-1588331515.jpg

Druga farba to Ivory do tapicerki:

1-cc0051_creativ_color_sklep_modelarski_
Wykonałem testy "łyżeczkowe" dla obu farb.
Dla porównania do testów włączyłem zielony metalik Zero Paints. Oznaczenie ZP na fotkach (CC Creative Colors). Celem było porównanie
ziarnistości pigmentu ZP i CC.

011_.thumb.jpg.0cfc14693edb952f7b67d25e0f135b46.jpg

010_.thumb.jpg.1b4832c6e9e09af73e938498ae80cf28.jpg

009_.thumb.jpg.fa62e70b362a49ffdff988f2b90c38fc.jpg

W obu przypadkach jako clear zastosowałem Gunze GX100.

Wynik porównania był zdecydowanie na korzyść CC. W farbie ZP pigment jest rażąco widoczny. Przekonałem się o tym
malując dedykowanym kolorem model np. MB SLR.

005.jpg.28e4da8b086d4e8ff1affdf935e7b991.jpg

Wygląda na to, że ZP to zwykłe lakiery samochodowe podobne do tych z mieszalni farb. W przypadku
farby CC pigment był niezauważalny nawet przy zdjęciach robionych z lampą błyskową. Jak dla mnie - mistrzostwo świata !

Test farby CC do tapicerki przeprowadziłem dla czterech przypadków:
1 - Malowanie na szarym podkładzie Surfacer 1200.
2 - Malowanie na szarym podkładzie Surfacer 500 (podkład aplikowany na małym ciśnieniu z dużej odległości).
3 - Malowanie na szarym podkładzie Surfacer 500 z dodatkiem bardzo drobnego talku w celu uzyskania struktury zbliżonej do tapicerki tkaninowej.
4 - Malowanie na pogniecionym papierze do pieczenia w celu uzyskania faktury "zmęczonej" skóry.

004.thumb.jpg.0c8da4d765f2611e6506272c26a9fc4a.jpg

005_.thumb.jpg.3451b5b3967905b15889843ccfb8b534.jpg

006_.thumb.jpg.45a88481f657581aaae22bc1c70eb80c.jpg

007_.thumb.jpg.b496e47989393b51ce704a3d2c05aa32.jpg

008_.thumb.jpg.0df6929a11201f8e2285f75adb9a347c.jpg

Ocenę efektów zostawiam Szanownym Oglądaczom, ale zaznaczam , ja jestem zachwycony. Można za pomocą tej farby uzyskać rożne efekty w prosty
sposób. 
Podsumowując: myślę, że mamy dostępne na krajowym rynku farby MODELARSKIE mocno konkurencyjne dla przereklamowanych farb ZP, ale również
lakierów z wyższej półki (Gravity, Gaia). 
Bardzo się cieszę, że miałem przyjemność testować te farby.
Dzięki Tomku :-)

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

Ja też jestem zadowolony z farby do wnętrz - nawet bez bezbarwnego ładnie oddaje imitację skórzanych foteli ? Moim zdaniem też krycie jest lepsze. Pewnie przy kolejnych projektach przetestuję już właściwe kolory na nadwozia + czekam na pojawienie się bezbarwnego ?

• Like 1
Napisano (edytowane)

Talk dodawałem do podkładu. Można spróbować z farbą, ale pomyślałem, że będzie lepiej kryło, jak talk będzie już w podkładzie.

Talk super drobny. Nie pamiętam skąd go mam.

Edytowane przez Coppercat
Napisano

ZP to lakier samochodowy taki jak we wszystkich mieszalniach.Jak potrzebuję konkretny kolor to podjeżdżam do kolegi i dorabia mi dany kolor  i tak potem robię korekty żeby zmniejszyć ziarno ( przy metalikach). Dwa modele lakierowalem bazą wodną a potem clear K2.

Napisano
6 minut temu, cayman napisał:

ZP to lakier samochodowy taki jak we wszystkich mieszalniach.Jak potrzebuję konkretny kolor to podjeżdżam do kolegi i dorabia mi dany kolor  i tak potem robię korekty żeby zmniejszyć ziarno ( przy metalikach). Dwa modele lakierowalem bazą wodną a potem clear K2.

Na czym polegają te korekty ? To możliwe ???

Mam fatalne wspomnienia z połączenia bazy wodnej (akryl) z lakierem 2K. Po kilku miesiącach baza zaczęła żyć własnym życiem. Wystąpiły pęcherze i pomarszczenia. Nigdy więcej !!!

• 3 months later...
Napisano

pozwolicie, że zrobimy mały test dla tych produktów

- nakładanie bazy na bazę - krótki odstęp czasowy \\

- na to wszystko lakier 2K

• Like 1