laskonogi Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Radośnie informuje iż aby nie było nudno zaczynam kolejny projekt HMS Exeter w wersji z 1939 czyli z czasów spotkania z Grafem Podstawą będzie nowy wypust Trumpetera wzmocniony blachami, pokładem, lufami (które jeszcze jadą). Mam zamiar wykonać go do gabloty wiec kupiłem także toczone podpórki Dzięki nieocenionej pomocy co po niektórych członków naszej szalonej społeczności stałem się także posiadaczem kilku ciekawych publikacji w temacie które mam nadzieje pomogą dojść do finału życzcie mi szcześcia ... A no i od razy pytanie - ryc kadłub czy nie ryć o to jest pytanie ? no to moge jechać na wakacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Masz dobre kwity jedż na wakacje, odsapnij a potem w tej skali ryj, do wiosny wyrobisz się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Byłbym ostrożny z tymi planami BS, w kilku przypadkach jest to radosna twórczość jak się porówna z fotkami. Nawet takimi ogólnodostępnymi a co by było gdyby temat zgłębiać? Walcz dzielnie, Royal Navy jest tego warta, wszak królowała szmat czasu . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 16 minut temu, Piotras napisał: Byłbym ostrożny z tymi planami BS ciekawym jest że standardowa plansza barwna Trampka jest de facto identico z tym co jest w BS z 39 przypadek ... nie sądze 40 minut temu, Adamo722 napisał: a potem w tej skali ryj, czyli jednak - ciekawe że nigdzie nie ma na planach podziału blach .... a na zdjęciach niby widać - własnie to niby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 No to siadam i paczam powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 (edytowane) Być może model był robiony na podstawie tych planów, kto wie. Podzielę się pewnym doświadczeniem. Budowałem kiedyś model pancernika Caio Dulio, właśnie na podstawie planów BS, nie zgadzało się sporo rzeczy ale dopiero jak znalazłem zdjęcia bliźniaczej jednostki Andrea Doria (moment przed złomowaniem) to dopiero mogłem zobaczyć rozmiar fantastyki. A najlepsze jest to, ze ostatnio jedna z firm wydał tem model w żywicy, i jest dokładnie robiony w oparciu o te plany. Jest to całkowite nieporozumienie. Jak jest z Exeterem, nie wiem ale naprawdę byłbym bardzo ostrożny w robieniu czegokolwiek w oparciu o plany BS. Oczywiście Dulio nie zbudowałem, są dostępne plany Dorii ale kosztują ok 100 euro, uznałem że do modelu w 1/700 to trochę przegięcie i na razie temat umarł. Edytowane 31 Lipca 2020 przez Piotras 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Godzinę temu, laskonogi napisał: a na zdjęciach niby widać - własnie to niby Nie niby tylko widać. Chyba kupię Ci pakiet rozszerzonego internetu, bo to znalazłem w 3 min 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 (edytowane) to ja się też podłącze w kwestii blach.... laskonogi - zagrzebałem w moim archiwum i pchnąłem ci na maila fotkę wysokiej rozdzielczości [30MB] gdzie dużo widać w temacie blacharki jednej burty, mimo że fotka z 1933 lub 34 to raczej kadłub nie zmienił się EDIT ------------- no i niestety oczywiście z wiadomej przyczyny tylko część nawodna Edytowane 31 Lipca 2020 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 2 godziny temu, Piotras napisał: ie wiem ale naprawdę byłbym bardzo ostrożny w robieniu czegokolwiek w oparciu o plany BS. no i masz wiem wiem de facto i tak zdjęcia to podstawa 1 godzinę temu, chudyhunter napisał: Nie niby tylko widać. troche sie drocze wiadomo ale czy naprawde jak sie robi plany etc to nie mozna takiej prostej rzeczy jak uklad poszycia zrobić ? ... Godzinę temu, M.A.V. napisał: pchnąłem ci na maila fotkę jestes nieocenioną skarbnicą dziekuje ! ps nie mozna takiej prostej rzeczy jak uklad poszycia zrobić ? ... - po fotkach od MAV cofam com rzekł zastanawiam sie że przy tak dużym kadłubie to chyba nie będe bawił sie z warstwami podkladu etc tylko zaznacze na ostro te linie podziału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 2 godziny temu, chudyhunter napisał: Chyba kupię Ci pakiet rozszerzonego internetu, bo to znalazłem w 3 min przyda sie bo u mnie na wiosce to muszę młodego z młotkiem przy rynnie ustawiać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 (edytowane) niezle widać "czyste" burty i pytanie co to sie tak dymi z dziobu - tam były jakies wydechy? czy ja nie dowidzę ? Edytowane 31 Lipca 2020 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 no problem skanuje właśnie OW to jeszcze jednym mailem ci pocztę zapcham 13 minut temu, laskonogi napisał: zastanawiam sie że przy tak dużym kadłubie to chyba nie będe bawił sie z warstwami podkladu etc tylko zaznacze na ostro te linie podziału ? z tymi brytolami to było tak że te linie niezbyt widoczne są - jak sobie pooglądasz fotki to od razu rzuca się w oczy że głównie widoczne są te poziome. Pionowe są cieniutkie i ledwowidoczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Października 2020 Autor Share Napisano 25 Października 2020 całość prac zostaje przeniesiona do projektu grupowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi