Boozy Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Jako że jest to mój pierwszy poważny post na tym forum witam wszystkich. Nazywam się Damian i praktycznie modelarstwem zajmuje się dopiero od trzech miesięcy. Przedstawiam mój pierwszy model a jest nim czołg Tiger (po kupnie dopiero doszedłem do wniosku, że model jak na pierwszy jest za trudny ale podjąłem to wyzwanie ). Malowanie miało być wzorowane na Afrika Korps ale sami to oceńcie. Model dałem do działu warsztat ponieważ nie jest jeszcze skończony i tu od razu kilka pytań do was: Jaki numer taktyczny dać tygryskowi? Czy może to być numer 222? Już wiem ze przesadziłem z tymi odpryskami... zły podkład chyba dałem? Jak już pisałem jest to mój pierwszy model więc technik modelarskich dopiero się uczę a właściwie będę uczył na następnych modelach (o ile takie będą bo nie wiem czy ten nie jest za straszny żeby się z nim tu pokazywać ). Zdjęcia jak widać też nie najlepsze ale nie mam własnego aparatu a po drugie też uczę się je dopiero wykonywać. Mam nadzieje że chociaż niektórzy wpiszą tutaj swoje uwagii i opinie. PS Dziękuje także osobie pod nickiem MarchewaNH ponieważ to dzięki przyglądaniu się jego pracy wpadłem na pomysł tego modelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam na forum i jak widzę wśrod 1/35... Tiger to faktycznie duże wyzwanie jak na początek. To co mi się podoba: *poprawne sklejenie modelu, *farba bazowa położona dość rowno i ładnie, co rokuje dobrze na przyszłość. *bandaże na kołach rowno pomalowane Nie podoba mi się: *obicia, zrobiłeś je troszkę za duże i w miejscach gdzie raczej nie powinny być. Mało ich na krawędziach a dużo na środku powierzchni poszczegolnych elementow. Może na początek zrob kilka modeli bez obić a potem z nimi eksperymentuj. *błotko na kołach też nie rewelacyjne, na gąskach jest w paru miejscach ale na 4 zdjęciu obok błotnika go brakuje, *za dużo używasz metalizera, przy malowaniu narzędzi. Są to moje uwagi i odczucia, koledzy mogą się zgadzać lub nie... Generalnie jest dobrze, moja mała rada: na początek buduj, bez obić, oglądaj modele tu na forum. Dzięki temu wiele się nauczysz, jest tu wileu modelarzy robiących ślady eksploatacji rewelacyjnie, choćby modele Rafała Jankowskiego, lub Reggiego albo Pattersona. Doskonale na nich widać gdzie powinny być owe ślady i w jakiej ilości... Pozdrawiam i czekam na kolejne prace w Twoim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Dziękuje za opinie. Co do błota to faktycznie muszę przyznać że ma nie najlepszy odcień... zauważyłem to dopiero po wyschnięciu. Co do metalizera to też mam z tym problem bo nie wiem czy nałożyć kolor metalowy a potem przejechać to suchym pędzlem jakimś ciemnym typu gunmetal czy najpierw np. gunmetal a potem "pomazać" metalem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Co do metalizera to też mam z tym problem bo nie wiem czy nałożyć kolor metalowy a potem przejechać to suchym pędzlem jakimś ciemnym typu gunmetal czy najpierw np. gunmetal a potem "pomazać" metalem. Najpierw zwykły czarny albo ciemnoszary kolor i potem gunmetalem lekko przetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o numer to poszukaj w googlach Tigerow z Afryki, jest kilka zdjęć takich czołgow w kolorze żołtym bodajże posiadały numery 111 i chyba 112. Co do stosowania "suchego pędzla" jak i innych technik, to poczytaj trochę poradnikow tu na forum w odpowiednim dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Witaj ja też cos takiego klejam dokładnie to mojemu brakuje gąsienic i za choinke niechce mi sie ich robić powiec jakiej farby urzyłeś bo ja ohry humbrola i fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam, witam... użyłem Humbrola 93 Matt Desert Yellow i wyszło jak widać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Nie zaprzepaść nieregularności. Jeśli czołg był w 1 wersji "próbowany" na Afrikakorps, to są to tak inne ślady "odejść" farby, jakich ja nie umiem robić( i juz dla mnie za mało). Oczywiście, miejsca robocze są jak najbardziej wskazane, jednak Twoje są tak nieregularne, aż prawdziwe. Jeden z wielu modeli, których nie trącił artyzm, a realia... Napiszę szczerze, większość naszych modeli to przerysowane formy i myślę że każdy chce mieć model idealny artystycznie(takie widuje na forum/ w sieci) Niedaleko siebie mam oryginał teciaka, i sam z siebie się śmieje dając masy rdzy, jakichś wypłowień, niesamowitych cieni...istna bujda, ja mam 31 lat, a ten czołg stoi tam sporo dłużej, i powiem Ci....mazany byle jaka farba wygląda o niebo lepiej niż te maszkary, co ja robię. Sam wybierzesz Sobie odpowiadające Tobie realia.... Mnie razi brak podziału linii, brak w/w wypłowień itp. I wiedz, że nie jest to wadą, zaletą raczej. Dowiesz się że brakuje mu tego, czy tego...nie, nic mu nie brakuje. Z kolejnymi sztukami nauczysz sie więcej, coś tam spróbujesz. Dla mnie odpryski wymiatają, bo to nie są obicia a odpryski ! pozdrawiam p.s dodam.w miejscu gdzie powinny być ogniwa zapasowe, dałeś poziome przetarcie.Nigdy, ale to NIGDY nie widziałem takich, przecież to rewelacja! Błoto..no cóż, niezawsze wychodzi..jednak byłeś ode mnie o tyle lepszy..że próbowałeś ! Ja..tego przy 1 modelu nie próbowałem( witam w kaście ryzykantów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Mi się podoba, a jeśli to pierwszy model to gratuluję, widać jedni urodzili się ze skalpelem i pędzlem w ręku, a inni muszą się uczyć. Malowałeś pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Mnie razi brak podziału linii, brak w/w wypłowień itp. I wiedz, że nie jest to wadą, zaletą raczej. Dowiesz się że brakuje mu tego, czy tego...nie, nic mu nie brakuje. Z kolejnymi sztukami nauczysz sie więcej, coś tam spróbujesz. Dla mnie odpryski wymiatają, bo to nie są obicia a odpryski ! pozdrawiam p.s dodam.w miejscu gdzie powinny być ogniwa zapasowe, dałeś poziome przetarcie.Nigdy, ale to NIGDY nie widziałem takich, przecież to rewelacja! Mam nadzieje że są to szczere słowa, a zakładam że tak więc dziękuje Mi się podoba, a jeśli to pierwszy model to gratuluję, widać jedni urodzili się ze skalpelem i pędzlem w ręku, a inni muszą się uczyć. Malowałeś pędzlem? Malowany w całości pędzlem. Dzięki za opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 1 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2008 Dopiero teraz dorwałem jakiś aparat no i coś tam porobiłem. Kalki mi się nie udały no ale cóż.... to moje pierwsze. Chyba za mało set'a pod kalke dałem no i musze sie przyznać że nie miałem sol'a i nie dałem. Model juz nie będe raczej poprawiał no chyba że ktoś mi coś doradzi a ja bede w stanie to wykonać. Także kończe tego Tygrysa i biore sie dalej za składanie (Pzkpfw I i II) o ile można te moje modelarstwo tak nazwać ;o) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Dzięki temu wiele się nauczysz, jest tu wileu modelarzy robiących ślady eksploatacji rewelacyjnie, choćby modele Rafała Jankowskiego, lub Reggiego albo Pattersona. subgrafik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Boozy najlepiej jakbyś tego tygryska pomalował od nowa na farbe bazową i trzymał się naszych wzkazówek bo teraz będzie ciężko coś z niego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 1 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2008 Boozy najlepiej jakbyś tego tygryska pomalował od nowa na farbe bazową i trzymał się naszych wzkazówek bo teraz będzie ciężko coś z niego zrobić. Teraz to już raczej szkoda majstrować. Przy następnym modelu a raczej jeszcze następnym to wrzuce foty przed wszystkim. Pozdrawiam i dzięki za wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Oooo, tiger z Italeri, że jakoś wcześniej tego nie wypatrzyłem. Mam sentyment do tego modelu, bo to też było moje pierwsze 1/35 (i jak do tej pory jedyne). Fajnie się go budowało- jak na italeri to całkiem porządnie wykonany, szpachli prawie zero poszło... Nie będę się wypowiadał za dużo na temat Twojego wykonania, bo sam za mało jeszcze pokazałem swojej pracy, ale może coś o samym zestawie, bo model ciekawy i przede wszystkim tani ok 50-60 PLN, więc może się ktoś na niego skusi. Sam zestaw jak już wspomniałem jest całkiem ok, nieźle zdetalowany i spasowany, jednakże nadaje się tylko do zrobienia czołgu z 501 batalionu (charakterystyczne błotniki przednie, mocowanie reflektorów, kanciaste osłony wydechów). Ty dałeś mu oznaczenia 2 komp 504 bat. Po pierwsze 504 dostał już nowszego typu czołgi ( z bocznym włazem w wieży), po drugie 2 kompania nigdy nie dotarła do Afryki, bo się wcześniej wojna tam skończyła. Tak więc malowanie proponowane przez producenta z 504 bat z Sycylii odpada. W zestawie znajdują się uchwyty do ogniw gąsienic na wieży i przodzie kadłuba. Tego być nie powinno, bo pojawiło się później, ale to akurat można nie przyklejać. Najgorszy babol tego modelu to wieża. Niestety Italeri zrobiło symetryczną wieżę, a działo jest przesunięte w prawo od osi wzdłużnej. Tymczasem działo było na środku, a po prostu wieża była niesymetryczna- szersza po stronie celowniczego chyba o 11 cm. Druga sprawa to gąsienice. Trochę ciężkawo się je składa, a po drugie dali późniejszego typu czyli trzeba je wymienić. To tak na szybko co sobie przypomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 wodzik730 to już lepiej kupić Dragona taniej wyjdzie po ominięciu dodatków do Italerki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 A czy Dragon robi tak wczesny model wieży? Bo nie pamiętam żebym go widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 Jak dla początkującego modelarza to ten model w sam raz (tani i dosyć dobrze wykonany). Oznaczenia i malowanie dałem jak w instrukcji bo nie znam sie za dobrze na tym jeszcze. No kleiło sie całkiem dobrze. Musze powiedzieć że lepiej od Pzkpfw I z Dragona który teraz sklejam... Dostałem go bez jednej części i niektóre elementy krzywe i powyginane. Pozatym dużo szpachli poszło bo elementy dobrze do siebie nie pasują. Widocznie jakaś wadliwa seria, ale po Dragonie sie tego nie spodziewałem. Nie załamuje rąk i sklejam dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Dragon robił wczesną wersję teraz ma wznowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi