tombie01 Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 Witam Was kochani! - wszyscy, którzy śledzili mój warsztat z "FoodTruckiem" czyli Speed Tractor M5 + przyczepa gastronomiczna 1/72 Hasegawa wiedzą, że ostatnio nosi mnie nuda i wiem, że to może nie po drodze z modelarstwem redukcyjnym ale strasznie lubię coś z własnej inwencji ulepić coś co niekoniecznie musiało istnieć - no w każdym razie po trochę nieudanym projekcie Skody Fabii (może dokończę) postanowiłem że tym razem 'sponiewieram' coś w 1/24 - Przydarzył mi się kiedyś model Fujimi Porsche 911 flatnose z przygiętym słupkiem - częsta usterka powodowana głównie przez kurierów za co grono modelarzy motoryzacyjnych szczerze ich nienawidzi. Zdjąłem z półki również klasyka 934 w barwach Vailant oczywiście mój ulubiony Revell i postanowiłem zrobić łączenie tych dwóch karoserii. tak aby uzyskać w zasadzie 911 ze zderzakiem z wersji torowej 934 oraz tył z oryginalnymi wlotami powietrza przed kołami oraz oryginalnym spojlerem na pokrywie silnika. Aby tego było mało: Koła - będą pochodziły z torowej Mazdy 727 - Top Studio Lakier - z palety Aston Martin Celeste Blue z palety Creativ Colors (broń Boże nie z palety Porsche aby nie było szblonowo) Środek - przerobię na cywilny ale z pazurem - fotele akurat z Hobby Design Oczywiście niektóre rzeczy podrasuję blachami Foto - niezawodne w przypadku Porsche Scale Production Silnik - jeszcze się zastanawiam ale raczej Scale Production również jak widać tarcze z GT3 - będą robić większe wrażenie niz jakiekolwiek zestawowe tyle - DO DZIEŁA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 Zapowiada się ciekawy projekt. Dodatki masz zacne - powinno robić wrażenie jak skończysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 O, załapałem się na początek seansu! Siadam zatem na swoim miejscu i po cichu obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 16 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2020 no więc pierwsza relacja z prac - generalnie szpachlowanie szpachlowanie pogania itd - próby wyprowadzenia powierzchni Surafacer 1200 a jako 'szpryckit' oczywiście u mnie na warsztacie tylko Surfacer Gunze 500 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 17 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2020 Dziergania ciąg dalszy - prace and zderzakiem - płaskorzeźby zamieniłem na siatkę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 19 Sierpnia 2020 Share Napisano 19 Sierpnia 2020 Panie to auto bez wypadkwe fabryczny lakier Mega fajny pomysł dopinguję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Ło Panie... Podglądam co się tutaj dzieje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 (edytowane) Ty się Emet nie wygłupiaj, Ty coś z maską zrób, bo jakoś dziwnie siedzi Będziesz to malował ZP? Bo tak sobie myślę, że jeżeli tak to Ci ten surfacer może się zapaść. Edytowane 8 Października 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 7 minut temu, tombie01 napisał: no coś Ty ja tylko Creative Colors przecież ... To mnie uspokoiłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 9 Października 2020 Autor Share Napisano 9 Października 2020 (edytowane) wklejamy skrzela - to na pozór dość pracochłonna operacja i przymiarka przedniej szyby - martwi mnie to, że jest wklejana od zewnątrz, ale cóż taka koncepcja producenta Edytowane 11 Października 2020 przez tombie01 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Października 2020 Share Napisano 10 Października 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Października 2020 Share Napisano 10 Października 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 10 Października 2020 Share Napisano 10 Października 2020 No ładnie, ładnie Panie Emet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 Przede wszystkim dużo cierpliwości - łączenia plastiku wykonałem oczywiście klejem Revell Contacta, następnie na zewnątrz uzupełniłem je szpachlą zmieszaną z CA a od śrokdka klejem CA z aktywatorem. Następnie mniejsze ubytki uzupełniałem juz warstwowo samą szpachla - czekając aż wyschnie z reguły długo . Jeśli chodzi o wzmocnienie wiotkiej karoserii to wkleiłem w jednym miejscu roboczo poprzeczkę z polistyrenu - faktycznie - bardzo słuszna uwaga wiotkość karosrii mogła by powodować pęknięcia łączenia na dachu - na nadkolach raczej nie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Kurcze Emet jak robisz warsztat z budowy autka tp widze i dla poczatkujących w cywilach jest dużo do podpatrzenia i nauczenia. Szacun 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 jest to temat do przemyślenia ale to raczej nie w tym watku ale w dziele porad modelarskich może bym zrobił ale trezba by cos przygotować zarówno dla 2K jak i 1K przy okazji porównanie choć tu akurat wydaje mi się istotna byłaby pomoc i doradztwo fotografa - bo ja się zastanawiam jak fachowo zrobić zdjęcia żeby ująć te rówznice - no generalnie coś widać ale jesli oboma lakierami potrafi się naprawdę dobrze pracować to różnice moga być minimalne albo ewidentnie widoczne tylko "na żywca" - pomyślę generalnie dla początkujących polecam lakier 1K i uważam że lepiej zainwestować w niego niż np w GX100 ( ale oba są dostepne u mnie w sklepie Tymczasem wracając do wątku Porsche - położyłem bazę Celeste Blue Creative Colors z Palety Aston Martin i wiem, że o gustach sie nie dyskutuje ale ten kolorek jest niesamowicie mega ładny i nie żałuję wyboru - technicznie można powiedzieć na ta chwile że jest ok - nic się pogryzło itp - ale oczywiście baza ujawniła kilka niedoskonałości na łączeniach ale nie będę się nimi chwlaił - ale tez jak zauwazycie nie musicie mi ich wypominać - wiem że są!!! Zastanawiam się czy w celu urozmaicenia troszkę tego modelu nie dorzucić kalkomani nadprogowej Turbo ze Sclae Lab_24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Fajnie wygląda, podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 No i pięknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi