Anteq00 Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 (edytowane) W jakich proporcjach powinno się rozrabiać farby akrylowe wodą? Edytowane 9 Września 2020 przez Anteq00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 9 minut temu, Anteq00 napisał: W jakich proporcjach powinno się rozrabiać farby akrylowe wodą? Które farby konkretnie? Z reguły akrylowe przeznaczone do aerografów jak i do pędzelków są w odpowiedniej gęstości i nie trzeba ich rozcieńczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anteq00 Napisano 9 Września 2020 Autor Share Napisano 9 Września 2020 Chodzi mi o farby tamiya'i i hataki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Do aerografu czy do pędzelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anteq00 Napisano 9 Września 2020 Autor Share Napisano 9 Września 2020 Pędzelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Akrylowa Tamiya to tak średnio psuje do pędzelka, choć ponoć ludzie tym malują. Rozcieńcza się ją nie wodą tylko rozcieńczalnikiem firmowym, niektórzy robią to alkoholem IPA. Jak jest świeża to pewnie 1:1 wystarczy do pędzla, a może nawet jeszcze mniej rozcieńczalnika. Co do Hataki to nie wiem, mam kilka niebieskich, dedykowanych do pędzelka ale one zdaje się nie potrzebują rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Mam sporo z serii blue - to musisz ogarnąć niestety sam, nie ma jednej receptury, jedne kolory są ok z flaszki, inne gęstsze, inne słabo kryją z zasady... wszystko zależy co chcesz osiągnąć i jakiego efektu się spodziewasz. Generalnie im rzadsza tym więcej warstw ale za to bez efektu smug... Hataki niebieskie rozcieńczam wódką - jakoś nie mam zaufania do samej wody, nawet demineralizowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Jeśli pod pędzel to z Hataki tylko seria Blue. Seria Orange oraz farby Tamiya nie nadają się pod pędzel. Do malowania akrylami z pędzla polecam zrobić sobie mokrą paletę, bo kosztuje to nic, zajmuje 5 minut a komfort malowania nieziemski. W najprostszej wersji jest to jakiś płaski, plastikowy pojemnik, na dnie którego układamy kilka kawałków ręcznika kuchennego lub gąbki. Ręcznik ów nasączamy solidnie wodą, na wierzch kładziemy arkusik papieru do pieczenia (najtańszy, bez żadnych silikonowych powłok) i gotowe. Farbę wyciskamy bezpośrednio na ten kawałek papieru i rozcieńczamy do odpowiedniej konsystencji dodając nieco wody i rozcierając bezpośrednio na paletce. Papier do pieczenia nasiąka wodą i zapobiega wysychaniu farby przez długi czas, ale jednocześnie przepuszcza tej wody na tyle mało że jej nie rozcieńcza. Konsystencja zostaje stała, maluje się bardzo łatwo i przyjemnie. Proporcje wody do farby trzeba dobrać na oko bo zależne są od koloru i wieku farby, do Vallejo wychodzi mi, tak na oko 70% farby, 30% wody. Do pędzla żadne wódki, tylko woda. Może być kranówa, chyba że masz wyjątkowo twardą to wtedy destylowana albo mineralna ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 10 Września 2020 Share Napisano 10 Września 2020 8 godzin temu, Czesio napisał: na wierzch kładziemy arkusik papieru do pieczenia Błyszczącą stroną do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi