Marudek Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Jakie jeszcze znacie motocykle wojskowe? Najlepiej z okresu II wojny swiatowej. Triumph 3WH Indian 841 Harley WLA Cushman Scooter Sokol Ural DKW Kettenkraftrad Zundapp KS750 BMW R75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Niemcy używali też m.in. BMW R12, R32, R50, R71, różnych innych Zundappów i właściwie wszystkiego co wpadło w łapy (chociaż raczej nie były to modele stricte wojskowe). Do tego nasi w 1939 oprócz wszelkich modeli Sokołów używali sporo cywilnych motocykli, jak np. MOJ 130 (wg. "Wrzesień 1939. Pojazdy Wojska Polskiego"- przed wybuchem wojny w szkołach kierowców w niektórych batalionach pancernych), Podkowa 98, Zuchy, Perkuny, Tornedo, SHL itp. Dużo tego Ale wojskowych już chyba większość Ty wymieniłeś EDIT: Francuzi używali w wojsku m.in. któregoś Gnome Rhone- chyba SK Model (czy jakoś tak) robiła model w 1/35, zdaje się że to był przepak Hellera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Lutego 2010 Autor Share Napisano 4 Lutego 2010 Hej! Czy Wiecie może czy Triumph 3WH to to samo co BSA? Nie mogę znaleźć żadnych materiałów na temat Triumpha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Jest jeszcze japończyk z DWŚ w 1:35 - G-14 IJN Type 97 firmy Pit-Road, dostępny w Jadarze. Pzdr Ps. Kettenkraftrad to raczej nie motocykl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Francuzi używali w wojsku m.in. któregoś Gnome Rhone- chyba SK Model (czy jakoś tak) robiła model w 1/35, zdaje się że to był przepak Hellera. Gnome & Rhone 800 AX2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Hej! Czy Wiecie może czy Triumph 3WH to to samo co BSA? Nie mogę znaleźć żadnych materiałów na temat Triumpha... Chyba Triumph 3HW? Nie, nie jest to ten sam motocykl co BSA, chociaż wyglądają dośc podobnie. To była wojskowa wersja przedwojennego modelu 3H. Zdjęcie pochodzi z książki Ivora Daviesa "The Pictorial History of Triumph Motor Cycles". Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Planujesz je robić od podstaw? Jak tak to czekam na Kettenkrada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Planujesz je robić od podstaw?Jak tak to czekam na Kettenkrada Smile Oj, nie doceniasz kolegi Jak znam zycie, Marudek chce mieć kompletną kolekcyję własnoręcznie wykonanych wojskowych motórów II wojny... Mylę się czy nie ? A do listy dodałbym Typ97, produkowany przez poddanych Hirohito na licencji Harleya, oraz to - nie wiem, co to za maszyna [makaroniarska czy trofiejnaja?] , ale fotka fajna: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101I-783-0119-23A,_Nordafrika,_italienische_Krad-Fahrer.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Wspomniany przez Lorda italiański motor można obejrzec całkiem dokładnie w filmie "El Alamein". Pierwsze kilka minut to scena jazdy na tym motorze. Ładne zbliżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Tak przy okazji- czemu my nie możemy napisać po prostu "włoski"? Ta nacja ma jednak cuś w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Więcej włoszczyzny: Gilera LTE 500 Benelli M36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Lutego 2010 Autor Share Napisano 5 Lutego 2010 Hej! Dzięki wielkie z a wpisy w tym wątku. krzychu-onisk Tak, Kettenkrad też będzie (choć to może nie motocykl). Mam już nawet pomysł na gąsienice do niego w 1/72. Gnome & Rhone - mam ten przepak w 1/35. Czeka na swoją kolej do pomniejszenia. Seb, LordDisneyland - dzięki za cynk o Type 97. Dotąd myśałem, że jest tylko model Tamiyi w 1/48. Erolek dzięki za sprostowanie - może dlatego nic nie mogłem znaleźć... kubisz bardzo dziękuję za linki (nawet nie wiedziałem o tych modelach). Skoti film na pewno się przyda przy budowie modelu. Dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Witam. Bardzo ciekawy temat. Tu jest link do strony o WLA; http://www.theliberator.be/liberator.htm Już nie mogę doczekać się jak mi wpadnie Harley z MinArtu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 krzychu-onisk Tak, Kettenkrad też będzie (choć to może nie motocykl). Mam już nawet pomysł na gąsienice do niego w 1/72. Jakby co to jest na forum mój Walkaround Kettenkrada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi