Campana Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 (edytowane) Po rozgrzewce z jajkiem, czas rozpocząć nowy warsztat. Tym raz będzie to dość leciwy ( pierwsze wydanie 1977r.) zestaw Revella 07436 Space Shuttle Discovery & Booster Rockets. SCALEMATES REVELL 04736 Z wszystkich dostępnych wariantów wybrałem wahadłowiec Atlantis, a dokładnie start z 2 grudnia 1988 do misji STS-27. Plan był na szybki model prosto z pudła, jednak po wstępnych przymiarkach i przeglądzie, widać ze czeka mnie sporo pracy z przyzwoitym złożeniem zestawu, postanowiłem wiec spróbować tzw. scratchbuildingu. Zaczynam od zbiornika zewnętrznego [ET - EXTERNAL TANK], z którego postanowiłem skasować zbędne poziome obejmy. Idąc za ciosem podzieliłem cały zbiornik na segmenty z zamiarem oczyszczę całość z niezbyt udanych detali. Nie wiem czy nie porywam się z motyka na słonce, ale wyczyszczę tez zbiornik środkowy [INTERTANK] , mam pomysłem na nowe żebrowanie oraz przewody. c.d.n. Materiały z jakich będę korzystał: Space Shuttle - Space In Miniature (SIM #3) Mike Mackowski Space Shuttle - Walk Around No. 20 Squadron https://images.nasa.gov/ http://axmpaperspacescalemodels.com/index.php/shuttle-models/ Edytowane 14 Października 2020 przez Campana korekta 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 23 Września 2020 Autor Share Napisano 23 Września 2020 (edytowane) W ślimaczym tempie do przodu, wszędzie kupa poprawek i szpachlowania. Overhead windows daleko do oryginału . postanowiłem coś zmienić. Na początek wkleiłem klocek, wyszlifuje i możne uda się wyciąć otwory na nowo. Połączenie rakietami wspomagającymi (SRB)zastąpię miedziana rurka 1,5mm. W tym celu wkleiłem klocki z polistyrenu, aby ustabilizować połączenie. Dodatkowo zrobiłem fazki, aby łatwiej trafić w otwory po sklejeniu całego zbiornika: Edytowane 23 Września 2020 przez Campana styl. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 dobrze idzie rocznik wiekowy to wiadomo że budowa nie będzie łatwa ani gładziutka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 W dniu 24.09.2020 o 23:28, M.A.V. napisał: dobrze idzie rocznik wiekowy to wiadomo że budowa nie będzie łatwa ani gładziutka Tylko pod górkę . Sklejony kadłub musiałem przeciąć i złożyć jeszcze raz, aby wyrównać różnicę poziomów. Odkryłem też problem ogonem, jest zakręcony o przechylony - tniemy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 14 Października 2020 Autor Share Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Przedostatnie pryśniecie podkładem w celu korekty szlifowania. I zaczynamy od detali: na start dorobiłem PAL RAMPS ( Protuberance Air Load Ramp ). Zgodnie z pochwała przeczytaną na tym forum, zakupiłem rewelacyjny Mr.Hobby Mr.Cement SP MC-131, łapię mocno nawet na surfacerze Edytowane 14 Października 2020 przez Campana 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 17 Października 2020 Autor Share Napisano 17 Października 2020 Powoli odtwarzam ożebrowanie, połowa już gotowa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tscislo Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Jak postępy? Coś relacja ucichła, a właśnie robię dokładnie ten sam model i chętnie zobaczę co u ciebie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Z checią obejrze jak wyglada sam planuje go kupic ale wersje 2021 z kwietnia. Edytowane 22 Lutego 2021 przez DamianosPL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2021 W dniu 18.02.2021 o 17:39, tscislo napisał: Jak postępy? Coś relacja ucichła, a właśnie robię dokładnie ten sam model i chętnie zobaczę co u ciebie? Zmuszony byłem do kilkumiesięcznej przerwy od hobby, Powoli przymierzam się do powrotu, ale... na rozgrzewkę zacznę od czegoś łatwiejszego. Jeśli masz pytania- pytaj, chętnie pomogę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 W dniu 17.10.2020 o 09:31, Campana napisał: Powoli odtwarzam ożebrowanie, połowa już gotowa. Z czego robiłeś ożebrowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Ożebrowanie jest wykonane z profili polistyrenowych Evergreen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) Fotka z 06.2021, zbiornik pękł na łączeniu. Dało się również zauważyć deformację, przekrój wyszedł owalny. Po włożonej pracy, miałem to wyrzucić na śmietnik. Edytowane 15 Maja 2022 przez Campana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Szczerze współczuję zapowiadał się imponująco. Jakieś dalsze plany z tematem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 W dniu 15.05.2022 o 17:58, Juffre napisał: Szczerze współczuję zapowiadał się imponująco. Jakieś dalsze plany z tematem? Model odleżał swoje i wpadłem na pomysł naprawy. Zakupiłem kolanko które niemal idealnie wpasowuje się w średnicę wewnętrzną zbiornika. Pogrzałem trochę suszarką i okazało się że plastik dość łatwo daje się modelować. Oto efekt i porównanie z nienaprawionym elementem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Aktualnie trwa walka z oszkleniem. Taka było A tak wygląda to aktualnie. Udało się wypełnić ubytki, jako tako wypolerować przeźroczyste elementy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Podziwiam i kibicuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Podziwiam za tę walkę. Straszna jakość tego revela Kiedyś miałem ochotę złożyć sobie coś kosmicznego. Jak zobaczyłem jak to się składa to odpuściłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 19 godzin temu, Juffre napisał: Podziwiam za tę walkę. Straszna jakość tego revela Kiedyś miałem ochotę złożyć sobie coś kosmicznego. Jak zobaczyłem jak to się składa to odpuściłem Szału nie ma, ale Revell obecnie to jedyna opcja. Jak masz ochotę złożyć coś z kosmosu i do tego sklejalnego tylko modele Dragon lub prom od Tamiya 1/10 - to tyle z popularnych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 szacuneczek że nie odpuściłeś i jedziesz dalej z tematem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 3 godziny temu, Campana napisał: Szału nie ma, ale Revell obecnie to jedyna opcja. Jak masz ochotę złożyć coś z kosmosu i do tego sklejalnego tylko modele Dragon lub prom od Tamiya 1/10 - to tyle z popularnych firm. Ktoś tu chyba zapomniał że Hasegawa tez ma wlasne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2022 W dniu 30.05.2022 o 18:59, DamianosPL napisał: Ktoś tu chyba zapomniał że Hasegawa tez ma wlasne modele. Faktycznie, może dlatego że ogólnie nie zwracam uwagi na skalę 1/200 i mniejsze. Ja bym dodał sondę Voyager tego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi