MaciejW Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Hej, aktualnie złapałem wenę na klejenie, więc działam. Model dostałem na święta zeszłego roku, więc będzie to fajna odskocznia od drugo wojennych klimatów Jako, iż dostałem go na święta to moim celem jest skończenie tego modelu do tegorocznych świąt, czy wyjdzie nie wiem Chcę wykonać kwadratową wersję malowania jak na zdjęciu niżej Zdjęcie znalazłem na reddicie, a producent oferuje tą wersje malowania. Będzie to całkiem fajne wyzwanie a zwłaszcza zabawa z taśmą maskującą. Jak na razie skleiłem wannę i wygląda to tak Jak zawsze zachęcam do komentowania, postępy niebawem... Pozdrawiam Edytowane 4 Października 2020 przez MaciejW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Zawsze chętnie popatrzę jak inni się bawią modelami którymi sam się bawiłem Od razu zajmij się śladami na wewnętrznej stronie chlapaczy. Potem ciężko będzie się tam dostać a będzie to widać po zamontowaniu wszystkiego. Jakby co to możesz wpaść do mojego warsztatu bo koledzy podesłali tam parę wartościowych fotek (szczególnie jeśli chodzi o optykę) i polecam walkaround Tomka Mroczkowskiego, który często zastępował mi skopaną instrukcje Bordera. Warto też dokupić łańcuszki od Abera na granaty dymne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Warsztat regularnie oglądałem w trakcie wiem, że trochę szpachli przede mną. Na zdjęciach zobaczyłem dopiero ślady po wypychaczach ale miałem cichą nadzieję, że nie będzie ich widać potem. Na szczęście na tym etapie to jeszcze nie problem A łańcuszki na pewno będą fajnym detalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Dużo szpachli zaoszczędzisz jeśli będziesz delikatnie obrabiał elementy bo plastik jest dość podatny na obróbkę, ale spasowanie w tym zestawie jest całkiem fajne. Obrabiania za to będzie sporo bo praktycznie każdy element cierpi na szwawicę. Najcięższe będzie złożenie koszy po bokach wieży a reszta to tylko przyłóż-sklej no i cierpliwe szlifowanie. Fajne malowanie wybrałeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 7 Października 2020 Autor Share Napisano 7 Października 2020 Udało się trochę ruszyć z podwoziem, faktycznie elementy wymagają dość sporej obróbki ale składa się przyjemnie No i zaszpachlowałem szpary na chlapaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 10 Października 2020 Autor Share Napisano 10 Października 2020 Działam dalej skleiłem kadłub i kółka, kadłub jeszcze muszę dopieścić w paru miejscach papierem ściernym. Bardzo mi się podoba ruchome podwozie trochę korci mnie by jakoś to wykorzystać. Tak to się teraz prezentuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 26 Października 2020 Autor Share Napisano 26 Października 2020 (edytowane) Działam dalej udało mi się zrobić imitację spawu łączącego górną i dolną płytę, i muszę przyznać - jestem zadowolony z efektu. Z dodatkowych modyfikacji wywierciłem otwór na szpilkę w zapasowym ogniwie i rozwierciłem klamry od łopat ale to mały szczegół. Powoli zapełniam tył. Poniżej zamieszczam zdjęcie Tomka Mroczkowskiego z którego czerpałem inspirację. Edytowane 26 Października 2020 przez MaciejW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 Szczegółowo i elegancko. Może wymień zawczasu te ślepe uchwyty na druciane - jak przykleisz więcej elementów to trudniej będzie je zeskrobać i wyszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 26 Października 2020 Autor Share Napisano 26 Października 2020 W sumie faktycznie można by je wymienić - nie wiele pracy a efekt będzie bardziej satysfakcjonujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 27 Października 2020 Autor Share Napisano 27 Października 2020 6 godzin temu, bulik58 napisał: na tym zdjeciu widac lepiej owalny otwor jak rownierz podwojny otwor odprowadzajacy. Porownaj rownierz uchwyt podtrzymujacy zapasowe traki (nad nr. rejestracyjnym) widac iz nie jest przykrecony bezposrednio do pancerza tylko 2 malych listw. Tak widziałem, że otwór jest poszerzony ale niestety nie mam mniejszego wiertełka by spróbować to odwzorować a nie chcę popsuć efektu. I tak się to lepiej prezentuje od "ogniwka" bez żadnej dziury. Postaram się podziałać jakoś z tymi listwami. Dzięki wielkie za fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 31 Października 2020 Autor Share Napisano 31 Października 2020 No to udało się podziałać z tyłem (na przód nie mam weny), dodałem druciane uchwyty i trochę łańcuszków. Efekt mnie zadowala i raczej nie będę nic zmieniał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Bardzo fajne malowanie wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 5 minut temu, bulik58 napisał: bedziesz juz malowal czy tez przelecisz calosc szpachlowka Trochę nie rozumiem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 Przelecę w takim razie wszystko patyczkiem do uszu lekko nasączonym MLT i powinno być lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 No to udało się trochę wyczyścić tył całość przetarłem patyczkiem do uszu nasączonym lekko MLT, przejechałem także papierem ściernym niektóre miejsca. Tak to się teraz prezentuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 7 Listopada 2020 Autor Share Napisano 7 Listopada 2020 Działam dalej, dorobiłem kolejne dwa uchwyty, i zabrałem się za wizjery .... I tutaj pytanie ujdą? Nie są wklejone więc bardzo szybko mogę je zmyć i spróbować od nowa. Szczerze mówiąc to nie wiem jak wyszły robiłem wizjery pierwszy raz. Użyłem farbek Tamki clear blue i troszkę clear yellow aby całość trochę zzieleniała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 7 Listopada 2020 Autor Share Napisano 7 Listopada 2020 Też mi jakoś ten kolor nie pasuje, tylko tego koloru nie mam spróbuje zmieszać niebieski z żółtym w stosunku 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 Weź pod uwagę, że jak pomalujesz te peryskopy z zewnątrz to kolor się pewnie jeszcze zmieni, więc najpierw pomaluj srebrnym z zewnątrz żeby nadać jeszcze odrobinę blasku i będziesz zarazem widział jak to będzie ostatecznie wyglądać. Jak dla mnie w tym momencie nie jest źle, mogłoby być trochę jaśniej ale i tak w tym miejscu nie będzie wiele widać, bo tu będzie sporo cienia od wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 Najpierw srebrny a potem clear blue itp? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) Srebrny po bokach i od góry peryskopów - chodzi o obudowę szkieł (ewentualnie jak na zdjęciach Bulika srebrny tylko od góry/z tyłu) a szkła od frontu tak jak jest teraz tylko farbami transparentnymi. Tam gdzie zrobisz srebrnym pójdzie następnie farba kamuflażu a srebrny pomoże wydobyć trochę refleksów światła. A co do samego koloru szkła peryskopu to też sporo zależy od tego co się w nim odbija. Edytowane 8 Listopada 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 No to mam wynik próby nr 2. Szczerze mówiąc srebrny się prawie wcale nie przebija i chyba po prostu go zmyje. Teraz wizjery wyszły bardziej zielone, ale czy nie za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 11 Listopada 2020 Autor Share Napisano 11 Listopada 2020 Działam dalej i wreszcie mogę uzna, że kadłub jest prawie skończony. Dodałem łańcuszki przy hakach, analizując wiele zdjęć zobaczyłem, że z jednej strony łańcuch jest przymocowany do zawleczki i na tyle ile potrafiłem, odwzorowałem ją. Dobrze widać ją na zdjęciu z albumu Tomka Mroczkowskiego: Tak to się prezentuje aktualnie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 No faktycznie o ile zawleczki wyglądają całkiem fajnie, to trzpień trzeba poprawić. Popracuje mad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 A gdzie napis LEO2 na hakach? Bez tego nie kończysz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 W sumie nawet nie zwróciłem uwagi na ten napis ale jak mus to mus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi