Chilar Napisano 11 Października 2020 Napisano 11 Października 2020 Specyfików w sklepie po wpisaniu "wood" aż za dużo. Zestawy Mig , Vallejo, AK, Abteilung wcale nietanie, a w każdym po 6 i więcej buteleczek. Chciałbym przeczytać kilka opinii nt. uzyskania prostego, bez dzielenia na gatunek drzewa, efektu drewna (deska/podkład kolejowy itp.) głownie w pancerce i na dioramce. Wcześniej w modelach nie miałem takiej potrzeby, ale teraz przyszło mi wykończyć właśnie podkłady kolejowe do drezynki. Cytuj
Czesio Napisano 11 Października 2020 Napisano 11 Października 2020 Dokładnie tak jak @Spotter napisał. Prosta, tania i szybka metoda. Tak samo malowałem stateczniki w niemieckiej rakiecie w skali 1:72. Tam próbowałem uzyskać coś podobnego do sklejki, ale do zużytego drewna to pasowałoby jeszcze położyć ciemny filtr. Zamiast patyczka do uszu użyłem płaskiego pędzla, i rozcierałem nim kropki oraz cienkie kreski olejnej. Rzuć okiem jeszcze na ten film: 1 Cytuj
krzychu83 Napisano 31 Lipca 2021 Napisano 31 Lipca 2021 Cześć Jakieś podpowiedzi co do stosowania tego zestawu ? https://www.scalemates.com/pl/colors/ak-interactive--677/ak-563-old-and-weathered-wood-vol2-acrylic--10742 Czy te szare odcienie, traktować bardziej jako filtr? Malowanie "Normalnego drewna jako-tako już opanowałem, chcę osiągnąć efekt mocno już wystawionego na działanie pogody i zastanawiam się jak to ugryźć. Do zestawu vol.1 jest jakiś poradniczek na you tube, do drugiego nic nie znalazłem. Pozdrawiam Cytuj
robertmodelarz Napisano 1 Sierpnia 2021 Napisano 1 Sierpnia 2021 20 godzin temu, krzychu83 napisał: Cześć Jakieś podpowiedzi co do stosowania tego zestawu ? https://www.scalemates.com/pl/colors/ak-interactive--677/ak-563-old-and-weathered-wood-vol2-acrylic--10742 Czy te szare odcienie, traktować bardziej jako filtr? Malowanie "Normalnego drewna jako-tako już opanowałem, chcę osiągnąć efekt mocno już wystawionego na działanie pogody i zastanawiam się jak to ugryźć. Do zestawu vol.1 jest jakiś poradniczek na you tube, do drugiego nic nie znalazłem. Pozdrawiam Farby i kolory dobre. Kupiłem ten zestaw, ale chyba trochę leżał w sklepie, Niektóre buteleczki zawierały gluty, które niestety już nie dały się wymieszać. powstał osad -chyba ze starości. Farby poszły do kosza. Vallejo proponuje prostszy zabieg: Cytuj
krzychu83 Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 trochę pokombinowałem, metodą prób i błędów. Ogólnie traktowałem te kolory jako baza i na nie nanosiłem washe (różne). Coś takiego wyszło... 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi