Jump to content

Recommended Posts

Posted

Specyfików w sklepie po wpisaniu "wood" aż za dużo. Zestawy Mig , Vallejo, AK, Abteilung wcale nietanie, a w każdym po 6 i  więcej buteleczek. Chciałbym  przeczytać kilka opinii nt. uzyskania  prostego, bez dzielenia na gatunek drzewa, efektu drewna (deska/podkład kolejowy itp.) głownie w pancerce i na dioramce. Wcześniej w modelach nie miałem takiej potrzeby, ale teraz przyszło mi wykończyć właśnie podkłady kolejowe do drezynki.

Posted

Dokładnie tak jak @Spotter napisał. Prosta, tania i szybka metoda. Tak samo malowałem stateczniki w niemieckiej rakiecie w skali 1:72. Tam próbowałem uzyskać coś podobnego do sklejki, ale do zużytego drewna to pasowałoby jeszcze położyć ciemny filtr.  Zamiast patyczka do uszu użyłem płaskiego pędzla, i rozcierałem nim kropki oraz cienkie kreski olejnej. 
Rzuć okiem jeszcze na ten film: 

• Like 1
  • 9 months later...
Posted

Cześć

Jakieś podpowiedzi co do stosowania tego zestawu ?

https://www.scalemates.com/pl/colors/ak-interactive--677/ak-563-old-and-weathered-wood-vol2-acrylic--10742

Czy te szare odcienie, traktować bardziej jako filtr?

Malowanie "Normalnego drewna jako-tako już opanowałem, chcę osiągnąć efekt mocno już wystawionego na działanie pogody i zastanawiam się jak to ugryźć.

Do zestawu vol.1 jest jakiś poradniczek na you tube, do drugiego nic nie znalazłem.

Pozdrawiam

Posted
20 godzin temu, krzychu83 napisał:

Cześć

Jakieś podpowiedzi co do stosowania tego zestawu ?

https://www.scalemates.com/pl/colors/ak-interactive--677/ak-563-old-and-weathered-wood-vol2-acrylic--10742

Czy te szare odcienie, traktować bardziej jako filtr?

Malowanie "Normalnego drewna jako-tako już opanowałem, chcę osiągnąć efekt mocno już wystawionego na działanie pogody i zastanawiam się jak to ugryźć.

Do zestawu vol.1 jest jakiś poradniczek na you tube, do drugiego nic nie znalazłem.

Pozdrawiam

Farby i kolory dobre. Kupiłem ten zestaw, ale chyba trochę leżał w sklepie, Niektóre buteleczki zawierały gluty, które niestety już nie dały się wymieszać. powstał osad -chyba ze starości.  Farby poszły do kosza. Vallejo proponuje prostszy zabieg: 

Posted

trochę pokombinowałem, metodą prób i błędów. Ogólnie traktowałem te kolory jako baza i na nie nanosiłem washe (różne).

Coś takiego wyszło...

20210802_191742.jpg

• Like 4