Chilar Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Specyfików w sklepie po wpisaniu "wood" aż za dużo. Zestawy Mig , Vallejo, AK, Abteilung wcale nietanie, a w każdym po 6 i więcej buteleczek. Chciałbym przeczytać kilka opinii nt. uzyskania prostego, bez dzielenia na gatunek drzewa, efektu drewna (deska/podkład kolejowy itp.) głownie w pancerce i na dioramce. Wcześniej w modelach nie miałem takiej potrzeby, ale teraz przyszło mi wykończyć właśnie podkłady kolejowe do drezynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Dokładnie tak jak @Spotter napisał. Prosta, tania i szybka metoda. Tak samo malowałem stateczniki w niemieckiej rakiecie w skali 1:72. Tam próbowałem uzyskać coś podobnego do sklejki, ale do zużytego drewna to pasowałoby jeszcze położyć ciemny filtr. Zamiast patyczka do uszu użyłem płaskiego pędzla, i rozcierałem nim kropki oraz cienkie kreski olejnej. Rzuć okiem jeszcze na ten film: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 31 Lipca 2021 Share Napisano 31 Lipca 2021 Cześć Jakieś podpowiedzi co do stosowania tego zestawu ? https://www.scalemates.com/pl/colors/ak-interactive--677/ak-563-old-and-weathered-wood-vol2-acrylic--10742 Czy te szare odcienie, traktować bardziej jako filtr? Malowanie "Normalnego drewna jako-tako już opanowałem, chcę osiągnąć efekt mocno już wystawionego na działanie pogody i zastanawiam się jak to ugryźć. Do zestawu vol.1 jest jakiś poradniczek na you tube, do drugiego nic nie znalazłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 20 godzin temu, krzychu83 napisał: Cześć Jakieś podpowiedzi co do stosowania tego zestawu ? https://www.scalemates.com/pl/colors/ak-interactive--677/ak-563-old-and-weathered-wood-vol2-acrylic--10742 Czy te szare odcienie, traktować bardziej jako filtr? Malowanie "Normalnego drewna jako-tako już opanowałem, chcę osiągnąć efekt mocno już wystawionego na działanie pogody i zastanawiam się jak to ugryźć. Do zestawu vol.1 jest jakiś poradniczek na you tube, do drugiego nic nie znalazłem. Pozdrawiam Farby i kolory dobre. Kupiłem ten zestaw, ale chyba trochę leżał w sklepie, Niektóre buteleczki zawierały gluty, które niestety już nie dały się wymieszać. powstał osad -chyba ze starości. Farby poszły do kosza. Vallejo proponuje prostszy zabieg: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 trochę pokombinowałem, metodą prób i błędów. Ogólnie traktowałem te kolory jako baza i na nie nanosiłem washe (różne). Coś takiego wyszło... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi