Skocz do zawartości

UH-1D SLICK Italeri 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Postanowiłem przedstawić wam parę zdjęć z budowy tego modelu. Liczę na komentarze oraz wskazówki. In box modelu można znaleźć na stronie sklepu mojehobby.pl

Oto gotowe wnętrze:

uh1lj5.jpg

uh2lm2.jpg

uh3co6.jpg

uh4wp6.jpg

Mam jeszcze kilka pytań:

1. Jakie macie koncepcje, na zamaskowanie wnętrza. Chcę tutaj pozostawić wszystkie drzwi pootwierane i nie chcę sobie zapaskudzić środka podczas psikania na kadłub. Mój pomysł jest taki, żeby okleić dziury taśmą od środka przed sklejeniem połówek ale nie wiem czy później nie będzie ciężko z wyjęciem tej taśmy.

2. Czy wie ktoś jaki jest kolor wału, popychaczy itp. w głównym rotorze, ponieważ instrukcja niezbyt precyzyjnie to określa. Może ktoś ma jakieś fotki.

3. Gdzie do cholery w woj. śląskim można kupić Blu-Tack?

z góry dziękuję za odpowiedzi i komentarze

Napisano

Jak robiłem Hueya zaopatrzyłem się książeczkę Kagero z serii Topshots, stąd też skanik:

ssssrl5.th.jpg

Przy okazji - dobra robota, wygląda jak w skali 1:48! Powodzenia w dalszej budowie!

Napisano

Dzięki reggy

Wydaje mi się, że te kolory są dla wersji współczesnych. Te w Wietnamie miały jakiś jasny kolor-szary, biały albo coś w tym stylu, tylko nie wiem dokładnie. Na angielskiej Wikipedii jest zdjęcie ale nie widać dokładnie.

Zapomniałem dodać, że ten model jest jednym z fajniejszych od Italeri jakie widziałem, szczególnie pod względem detali. Jedyna wada moim zdaniem to brak nitów na kadłubie i zegary z kalkomanii.

Napisano
1. Jakie macie koncepcje, na zamaskowanie wnętrza. Chcę tutaj pozostawić wszystkie drzwi pootwierane i nie chcę sobie zapaskudzić środka podczas psikania na kadłub. Mój pomysł jest taki, żeby okleić dziury taśmą od środka przed sklejeniem połówek ale nie wiem czy później nie będzie ciężko z wyjęciem tej taśmy.

Przyłapać tak jak mówisz, delikatnie na krawędziach, potem po prostu to wyciągniesz przyklejając świeżą taśmę do tej użytej i pociągniesz i już. albo zrób zagięcie na taśmie które potem będzie można chwycić szczypczykami i wyciągnąć.

A środek ładny

Napisano

Bardzo ciekawie się zapowiada, z miłą chęcią będę się przyglądał.

3. Gdzie do cholery w woj. śląskim można kupić Blu-Tack?
Na przykład w Zabrzu. Niedawno kupowałem, kosztował 6,60 pln

Pozdrawiam

Napisano

Co do makowania wnętrza ja osobiście wkładam przed malowaniem (po sklejeniu kadłuba) waciki higieniczne (taka okrąbła przyprasowana wata, mozna kupić za grosze w każym markecie), a ewentualne szpary patafixem lub taśma maskującą juz od zewnątrz.

Napisano

Jesteś pewien, że oparcia w kabinie transportowej przykleiłeś właściwie? To jest zwykła tkanina i nie może się wyginać do przodu ! Przy takim ułożeniu pręt, na którym jest rozpięte oparcie będzie uwierał w plecy

Napisano

Agusta masz rację, nie zwróciłem na to uwagi. Spróbuję to poprawić. Dzięki za wskazówkę

• 6 months later...
Napisano

Witam po dłuższej przerwie. Jakoś nie miałem weny do klejenia i relacji, ale nadrabiam zaległości. Poniżej zdjęcia stanu obecnego modelu. Zdaję sobie sprawę z kilku błędów, chociażby upaćkanej bocznej szyby, które to zresztą są moim najbardziej znienawidzonym elementem każdego modelu. Proszę o dalsze komentarze i opinie, szczególnie o drybrushingu, w którym nie jestem jeszcze biegły i nie wiem czy dobrze wygląda na tym modelu.

uh11tk2.jpg

w800.png

uh12af5.jpg

w800.png

uh13lv0.jpg

w800.png

uh14fc8.jpg

w800.png

Napisano

Witam kolegę, czy mógłbyś napisać jak malowałeś wnętrze - ładnie może bym sie coś nauczył - z aerografem zaczynam przygodę -całe życie pędzel.

a i mała uwaga statecznik poziomy jest do góry nogami. pozdrawiam

Napisano

Co do statecznika, to rzeczywiście masz rację. Byłem święcie przekonany, że płaskie ma być od spodu.

Malowanie wnętrza:

1. Podkład szarym humbrolem (aerograf)

2. Właściwy kolor - Pactra (aerograf)

3. Washing czarną farbą olejną (pędzel)

4. Suchy pędzel - Pactra

5. Bezbarwny mat (aerograf)