Kon_Bar Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 Szybka (mam nadzieję) relacja z budowy Grob Astir CS. Za podstawę posłużył mi model Kovozávody Prostějov Na początek - zaszpachlowane dolne szczeliny hamulców aerodynamicznych (nie ma ich w oryginale , wycięcie i ustawienie lotek Krok drugi to sklejenie połówek kadłuba, przygotowanie komory na kółko oraz dodanie podłogi bagażnika Dorobienie detali fotela i zmiana kształtu tablicy przyrządów Ujdzie jak na jeden dzień 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 Zdradzisz malowanko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 19 Października 2020 Autor Share Napisano 19 Października 2020 28 minut temu, Grzes napisał: Zdradzisz malowanko? Jedyne słuszne SP-3703. Kolorystyka kalek wydaje się OK (choć np. szachownice i położenie niektórych nie). Mam tez zdjęcia z błękitna rejestracją, ale... zostanę przy zestawowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 Fajnie, kolejny szybowiec na forum. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Października 2020 Autor Share Napisano 21 Października 2020 Dzień drugi przechodzący w trzeci Wyfrezowałem otwory pod hamulce powietrzne. Wstępnie przykleiłem skrzydła i... potworny ZONK. Sam nie wiem - za dużo szlifowania? Nic,co nie dałoby się poprawić (choć wstawka z HIPSa z jednej strony była niezbędna - brakowało 1 mm) Doklejenie ogona było już bezproblemowe Po kilku warstwach Surfacera (szary, czarny i dopiero biały) zaczyna się wyłaniać szybowiec 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Mogę poprosić o fotkę frezu jakiego używasz do robienia otworów pod hamulce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Października 2020 Autor Share Napisano 23 Października 2020 W dniu 22.10.2020 o 12:46, Grzes napisał: Mogę poprosić o fotkę frezu jakiego używasz do robienia otworów pod hamulce? Grzesiu - wiercę zwykłymi wiertłami z Allegro - tu użyłem 0,9mm Brnąc dalej w budowę przymierzyłem owiewkę. No cóż... Za duże wnętrze to jeden problem... ... a drugi to za szeroka owiewka - to akurat spowodowane rantem symulującym ramkę owiewki. Wnętrze jak i owiewka trafiły "pod pilnik" Jak widać dodatkowy pasek HIPS "wykasował" luzy owiewki Całość po szlifowaniu i polerowaniu wygląda lepiej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Dzięki No, idzie świetnie. Na marginesie - nie przymierzasz się może do Puchacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Idzie dobrze. Jak oceniasz materiał wyjściowy? lepszy od PZW/Polskie Szybowce czy gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Października 2020 Autor Share Napisano 25 Października 2020 W dniu 24.10.2020 o 11:33, Grzes napisał: Na marginesie - nie przymierzasz się może do Puchacza? Chyba jeszcze chwilkę poleżakuje - jakoś mam stracha do żywic. Ale kiedyś skończą się plastiki W dniu 24.10.2020 o 15:03, mig napisał: Jak oceniasz materiał wyjściowy? lepszy od PZW/Polskie Szybowce czy gorszy? Jak by tu odpowiedzieć... Owiewka jest lepsza a plastik... inny (taki trochę, troszeczkę... gumowaty). Co do merytoryki to paradoksalnie PZW wypadają lepiej. W kokpicie i tu i tu "plaża" więc dałbym "równo" Wracając do modelu - cośtam pogrzebałem w kokpicie. Miało być super-hiper-wyrąbiście a na makro wyszło jak zawsze Dałem fotki z osłoną, bo tak ma to wyglądać docelowo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 Wygląda bardzo dobrze. Żywica nie jest taka straszna, nie ma się czego bać. Może poza oszkleniem vacu ale to zależy od doświadczenia. Przy obróbce żywicy trzeba stosować trochę delikatniejszy nacisk na obrabiany element żeby za dużo materiału nie zjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Listopada 2020 Autor Share Napisano 9 Listopada 2020 Coś tam w weekend udało mi się pomalować. Jeszcze długa droga przede mną, ale pochwalę się jeżeli uda mi się zrobić, co planuję. Jeżeli nie to możliwe, że projekt do kosza 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Listopada 2020 Share Napisano 9 Listopada 2020 Dlaczego miałby trafić do kosza? Skoro model zapowiada się całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Listopada 2020 Share Napisano 9 Listopada 2020 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: możliwe, że projekt do kosza Ani się waż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 13 Listopada 2020 Autor Share Napisano 13 Listopada 2020 Ogon wrócił na miejsce Doszły tez kalki (już prawie wszystkie - zostały przy owiewce). W międzyczasie powstało tez nowe kółko i klapy Udało się załatać dziurę w malowaniu przy owiewce (przy ściąganiu kalki zszedł pasek prawie 1 cm długi ) - model więc nie idzie do kosza 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Listopada 2020 Share Napisano 13 Listopada 2020 Godzinę temu, Kon_Bar napisał: model więc nie idzie do kosza I to jest dobra wiadomość. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 Galeria ukończonego modelu znajduje się w dziale Galerie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi