AstarSeran Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 Szanowni koledzy, niestety wydarzył mi się wypadek przy pracy - z powodu zbyt cienkiej warstwy lakieru przy ścieraniu washa zeszła mi z modelu farba. Model wyczyściłem z resztek farby zmywaczem wamodu i czystą wodą, niestety pojawił się inny problem - podczas spłukiwania zmywacza wewnętrzna strona owiewki uległa zawilgoceniu i po wyschnięciu owiewka jest wyraźnie zabrudzona od środka. Moje pytanie w związku z tym to co z tym można zrobić? Czy przyklejoną już owiewkę da się w jakiś bezpieczny sposób zdemontować, czy jest to już przegrana sprawa i lepiej zostawić brudną? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 Może spróbuj odciąć czeską piłką. po liniach klejenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AstarSeran Napisano 26 Października 2020 Autor Share Napisano 26 Października 2020 10 godzin temu, abtb napisał: Może spróbuj odciąć czeską piłką. po liniach klejenia Nie mam niestety czeskiej piłki, mam jedynie nożyk modelarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 (edytowane) 13 minut temu, AstarSeran napisał: Nie mam niestety czeskiej piłki, Szkoda, w porównaniu z nożykiem przy takiej robocie ma dwie zalety: - stałą grubość - ząbki, którymi usuwasz materiał ze złącza "szkła" z plastikiem. Zero nacisku i siły przy operacji. Sam miałem taki problem ostatnio i wyszło mi jak najbardziej ok i bez problemu. Czeska piłka to koszt kilkunastu zł (bez uchwytu, ale śmiało można korzystać z samej piłki) i przy najbliższych zakupach doradzałbym wrzucić do koszyka 13 minut temu, AstarSeran napisał: mam jedynie nożyk modelarski. Jak Olfę to też powinieneś poradzić. Kilka- kilkanaście razy przeciągasz po "sklejeniu" i wtedy delikatnie możesz spróbować podważyć czubkiem ostrza. Ważne, żeby złącze było osłabione po całym obwodzie bo inaczej może ci pęknąć i się wyszczerbić. Delikatnie i powoli i odetniesz. Edytowane 26 Października 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AstarSeran Napisano 26 Października 2020 Autor Share Napisano 26 Października 2020 2 godziny temu, abtb napisał: Jak Olfę to też powinieneś poradzić. Kilka- kilkanaście razy przeciągasz po "sklejeniu" i wtedy delikatnie możesz spróbować podważyć czubkiem ostrza. Ważne, żeby złącze było osłabione po całym obwodzie bo inaczej może ci pęknąć i się wyszczerbić. Jest to generalnie o tyle problematyczne, że omawianym modelem jest MiG-21, część owiewki jest przyklejona do elementu za zagłówkiem, a nie do samego kadłuba, przez co do tego elementu nie mam zwyczajne dostępu, nie mam jak wsadzić tam nożyka, czy nacięcie reszty umożliwi bezpieczne oderwanie tego, czy jest możliwość uszkodzenia owiewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 54 minuty temu, AstarSeran napisał: część owiewki jest przyklejona do elementu za zagłówkiem, A który to MiGacz? Jaka wersja i jakiej firmy? Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić "elementu za zagłówkiem". Chodzi o uskok kadłuba za fotelem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 Jeżeli masz kleje Tamiya Extra Thin albo Limolene Cement to możesz spróbować zapuścić ostrożnie przy łączeniu. Powinno rozpuścić a przynajmniej osłabić spoinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AstarSeran Napisano 26 Października 2020 Autor Share Napisano 26 Października 2020 3 godziny temu, abtb napisał: A który to MiGacz? Jaka wersja i jakiej firmy? MiG-21 bis ze Zvezdy, chyba ten sam co na twoim zdjęciu Cytat Chodzi o uskok kadłuba za fotelem ? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi