filipsg Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Cześć, szukam informacji o kolorze pasów identyfikacyjnych na rumuńskich wozach bojowych. Dominuje narracja, że to były pasy niebieskie, i taki emblemat przewija się w grafikach pokazujących rumuńskie Renault i TACAMy, ale spotkałem się z głosem, że ktoś kiedyś znalazł wrak czołgu z żółtą wstęgą. Poza tym - żółty kolor był typowy i dla Osi na wschodzie, i dla rumuńskiego Krzyża św. Michała. Nie wiem, skąd wzięłyby się niebieskie pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Mam jakąś rumuńską pozycję, wieczorem zajrzę i dam znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 W publikacji ,,Trupele blindate din Armata Romana 1919-1947" -Bukareszt 2011 w zestawie ,,kolorowanek" zarówno R-35 i Tacam mają pasy niebieskie. Na żadnej maszynie nie ma pasa niebieskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Listopada 2020 Autor Share Napisano 19 Listopada 2020 1 minutę temu, hamp napisał: W publikacji ,,Trupele blindate din Armata Romana 1919-1947" -Bukareszt 2011 w zestawie ,,kolorowanek" zarówno R-35 i Tacam mają pasy niebieskie. Na żadnej maszynie nie ma pasa niebieskiego Dzięki za sprawdzenie. Mało mnie te kolorowanki przekonują, zwłaszcza że natknąłem się na zdjęcia wraku zmodyfikowanego R35: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 W dniu 18.11.2020 o 14:52, filipsg napisał: ... szukam informacji o kolorze pasów identyfikacyjnych na rumuńskich wozach bojowych. Na fotografii - na obydwu pojazdach są poziome pasy i wydaje się że są w różnych kolorach. Z tego co przeczytałem * - to poziomy pas niebieski jest prawdopodobnie oznaczeniem d-cy jednostki. Obydwa pojazdy z Muzeum w Bukareszcie. * - Romanian Armored Forces in World War II Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Listopada 2020 Autor Share Napisano 19 Listopada 2020 6 minut temu, meser262 napisał: Na fotografii - na obydwu pojazdach są poziome pasy i wydaje się że są w różnych kolorach. Z tego co przeczytałem * - to poziomy pas niebieski jest prawdopodobnie oznaczeniem d-cy jednostki. Obydwa pojazdy z Muzeum w Bukareszcie. * - Romanian Armored Forces in World War II O, i to jest bardzo ciekawy trop! Też miałem wrażenie, że na zdjęciu mogą być różne kolory, ale z obstawianiem kolorów z czarno-białych zdjęć zawsze jest loteria. Żółty po lewej, niebieski po prawej? Niebieski pas dowódcy pasowałby do tego oficerskiego wąsa dowódcy czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 20 Listopada 2020 Share Napisano 20 Listopada 2020 19 godzin temu, filipsg napisał: Dzięki za sprawdzenie. Mało mnie te kolorowanki przekonują, zwłaszcza że natknąłem się na zdjęcia wraku zmodyfikowanego R35: Świetnie że wystawiłeś tą fotkę. Zwłaszcza że to wieża z ruską 45mm taka jak właśnie zaczynam dłubać. Malując tacama uległem modzie na niebieski pasek ale w r-35 chyba dam z żółtym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Listopada 2020 Autor Share Napisano 20 Listopada 2020 2 minuty temu, FLECZER napisał: Świetnie że wystawiłeś tą fotkę. Zwłaszcza że to wieża z ruską 45mm taka jak właśnie zaczynam dłubać. Malując tacama uległem modzie na niebieski pasek ale w r-35 chyba dam z żółtym No i będzie idealnie, Tacam z niebieskim, R35 z żółtym, razem sformują Szwadron Arka Gdynia Hooliganz Też chyba będę robił z żółtym paskiem, właśnie załatwiam sobie oznaczenia do R35 z Odessy z pierwszego zdjęcia - znalazły się na arkuszu RPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 W dniu 20.11.2020 o 13:41, FLECZER napisał: Świetnie że wystawiłeś tą fotkę. Zwłaszcza że to wieża z ruską 45mm taka jak właśnie zaczynam dłubać. Może i te się nadadzą. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 W dniu 23.11.2020 o 16:25, meser262 napisał: Może i te się nadadzą. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki. Są bardzo przydatne i mogą być inspiracją dla potomnych. Kolega filipsg podrzucił mi też te fotki ma PW. Moja wieża już skończona czeka na kadłub . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 "Sie spóźniłem" - ale może komuś innemu to też się kiedyś przyda. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi