janex Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Rozpoczynam kolejną budowę. Tym razem będzie to model iveco magirus. Model ten też będzie składany prosto z pudła. Nie będę się więcej rozpisywał tylko daje foty. Na koniec budowy model powinien wyglądać tak: A tu foty tego co już zrobiłem. Nie jest tego dużo ale zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merida Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Fajny Magirus będę sledzic twoją relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Maja 2008 Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2008 Witam. Oooo Janex, będę śledził twoją relację bardzo szczegółowo. Też ten model trafi u mnie na warsztat. Ale jak w połowie przerwiesz relację, a następnie pokarzesz już gotowy model to będę zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinzo56 Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 No i kolejny Magirus, ja również myśle o nim, o zakupie takiego czegoś Jak narazie to masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 To jeśli zrobię przerwę to musisz mnie upominać bym dodawał regularnie foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Witam. Szykuje się kolejny fajny modelik. Będę śledził relację z miłą chęcią . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Cześć!! Szykuje się fajny projekt, osobiście nie przepadam za modelami pożarniczymi ale z wielką chęcią będę tu zaglądał!! Powodzenia i pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Wojtek tylko się nie spiesz! Ja drabiny też nie zabieram do Rudy Powodzonka w budowie! Ps. Jeśli będziesz chciał ją zrobić w polskim malowaniu, to służę pomocą w kwestii zdjęć i oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Czyż byś miał zamiar zrobić otwierane schowki bo chyba po to poszukujesz osprzętu Tak nawiasem mówiąc też mam w szafie ten model wiec chętnie będę tu zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Tak mam zamiar zrobić otwierane schowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Patrząć na te posty zainspirowałeś mnie Mój następny model to włąśnie magirus ale ... napewno nie jako straż straż pójdzie na innego konia z italeri. A i zajmuję miejsce na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 piękna sprawa bardzo wdzięczny temat do własnej inwencji modelarskiej. Proponuję Ci, abyś zastanowił się jeśli już masz plan robić otwierane skrytki, czy nie warto by przerobić nieco podpory?? w zestawie są one niestety przewidziane jako wysunięte do sprawienia parku drabinowego, przeróbka generalnie nie za wielka, a ile później "radości" hehehe. Co do wyposażania samych skrytek... fajny temat bo praktycznie w tym akurat aucie można władować nemal wszystko, co jednostka to inaczej. U nas na JRG mamy niemal identyczny wóz jak ten model, park drabinowy i podstawa parku to magirus identyczna wer. podwozie na jelonku. Jak byś potrzebował zdjęć szczegółów daj znać, zrobię i podeślę. Co do Twojego modelu, to pokusił bym się o pousuwanie nadlewek w niektórych miejscach, ale akurat w tym przypadku to mały "pikuś". Powodzenia w budowie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 18 Maja 2008 Autor Share Napisano 18 Maja 2008 Ramę, silnik, tłumik i inne duperelki pomalowałem już podkładem. Mam jeszcze parę miejsc do przeszlifowania, gdzieniegdzie widać łączenia dwóch części wiec muszę to poprawić i jeszcze raz w niektórych miejscach psiknąć podkładem ale to co już zrobiłem to pokażę. Co do okablowania to może będzie jeszcze nie wiem na pewno bo jak na razie czekam na foty od kumpla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Mocowanie holu (tego zaczepu przedniego) jest źle przyklejone. Powinno być skierowane tym "cyplem" do przodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 No wrescie czekałem na taką relację trzymam kciuki. Mój co prawda sklejony a le spiepszony niestety, robiłem mu kabelki ale wyszło nie zaciekawie. Czy masz zamiar zrobić liny które wysuwają drabine ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 18 Maja 2008 Autor Share Napisano 18 Maja 2008 Będę musiał poprawić ten hol. A co do lin to kto wie może tak. Tylko jak to potem jest jeśli bym rozsunął drabiny to te liny były by ciągle napięte czy były by luźne a może nie dało by się rozkładać drabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 No właśnie ale to niejest najmniejszy problem kolowrotki sa zamontowane miedzy szczeblami co z tym zrobic osobiście dałem se siana z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Linki oczywiście można zrobić ruchome i zaznaczam, że w każdym położeniu drabki sa one napięte bez względu na to czy jest sprawiona czy nie. Inaczej już maluje się samo wykonanie linek i bloczków... wyższa szkoła jazdy, chociaż w tej skali można już jakoś sobie poradzić. Ja osobiście w moim modelu wykonywanym jakieś... 10 lat temu pominąłem szczegół lin oraz czegoś, czego nie mogę sobie wybaczyć... czyli nie przerabiałem podpór, co aż prosi się w tym modelu oraz... dziwnie wygląda sprawa ustawienia samego parku drabinowego w różnym położeniu... w siłownikach są otworki w które trzeba wetknąć kołeczek... lipa straszna, wygląda paskudnie, można by pokusić się o wykonanie atrap siłowników w dosyć ciasnym pasowaniu i było by ok... edit: przyszło mi do głowy jeszcze inne rozwiązanie, wykonać atrapy linek tzn na bloczkach, nie łączyć ich w tzw. całość przez bloczki, nie będą ruchome, ale i tak będą wyglądać bardzo realistycznie, bez względu na to czy drabina będzie sprawiona czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 No pomysł dobry ale jak zamontujesz liny w tych bloczkach które są odlane razem zdrabiną pomiędzy szczeblami nawet niema jak ich wyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Ale dawno tu nic nie pisałem. Prace idą bardzo powoli ale do przodu nie cofam się Na razie kabinę pomalowałem podkładem jestem zadowolony z efektu malowania choć nie wiem czy jeszcze raz nie położę podkładu sami oceńcie. Ramę pomalowałem już kolorem ale muszę jeszcze ja raz malnąć zrobię to może dziś wieczorem, felgi już sklejone czekają na podkład też najprawdopodobniej psiknę je dzisiaj. Wiec kolejna aktualizacja (jak dobrze pójdzie) będzie jutro. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Lewy bok kabiny - na dach jest niedoklejony lub jest tam jakaś rysa Tak samo tylna ściana, z lewej strony wygląda na niedoklejoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 A wiec kabinę poprawiłem i pomalowałem jeszcze raz podkładem wygląda to o wiele lepiej. Rama już pomalowana, silnik i inne tam duperele też sami zobaczcie i oceńcie. Oczywiście silnik jeszcze nie skończony. Czy przy ramie muszę jeszcze coś malować czy może tak zostać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Ładnie wygląda rama, będzie okablowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Nie okablowania nie będzie nie wiem co z czym podłączać P.S. Rama w rzeczywistość jest troszkę ciemniejsza na fotach tylko wyszło tak jaśniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 no zazdroszcze czerwonego moj na magni jakis wyblakły , a tak to miodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi