Skocz do zawartości

[G] Messerschmitt Me163 B-1a Komet - Revell, 1:48

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Na wejście zacytuję fragment z książki o Me163 („Me163 Komet” B.Belcarz, R.Pęczkowski, Monografie Lotnicze nr 35):
„Historia samolotu Me 163 Komet pokazuje do czego może prowadzić magia cyfr. Próby zrobienia myśliwca z samolotu doświadczalnego o bardzo nowatorskim układzie i napędzie nie zakończyły się sukcesem – boleśnie przekonali się o tym piloci z jednostek bojowych. Na ich nieszczęście Komet był pierwszym statkiem powietrznym, który przekroczył magiczną prędkość 1000 km/h i był to właściwie jedyny powód, dla którego miał się stać samolotem myśliwskim.”
Nic dodać, nic ująć :)  Jak często bywało u nazistowskich producentów broni, Komet był „pierwszym” i tylko to spowodowało, że się zapisał w historii...

Sam model Revella dosyć wiekowy (1999) ale wg wielu opinii w sieci w dalszym ciągu trzyma bardzo dobry poziom. I to się potwierdza z przyjemności klejenia tegoż :)

Poniższa maszyna latała w JG400 od drugiej połowy 1944. Jakimś - przy wypadkowości tej konstrukcji – cudem przetrwał do końca wojny 😉

me163-final01.thumb.jpg.6d3e9f429be62758f9577fee56590b8f.jpg

me163-final02.thumb.jpg.da26cc0aead4f87dd6b09fa91d6e68bf.jpg

me163-final03.thumb.jpg.1c0f4df928f3badaa2e095ce19ac31d3.jpg

me163-final04.thumb.jpg.be06532c2341f39b48e749b5b206da93.jpg

me163-final05.thumb.jpg.916ac3cd61bd23c431e53df58cd79c2a.jpg

me163-final06.thumb.jpg.fae412d67a4bdbe1a5b21ae531b23d48.jpg

Stare Kino

Edytowane przez Thalgonis
  • Like 11

Piękny model ciekawego samolotu.

Bardzo podoba mi się malowanie, i wszelkie ślady eksploatacji - są subtelne, i wyglądają naturalnie.

Ja mam w tym temacie duże skłonności do przesady :)

• Thanks 1

Bardzo elegancki 👍

Fakt ten egzemplarz nie miał MG151 (długie, wystające lufy) tylko standardowo MK108 (krótkie, schowane w skrzydle) więc pkt dla Ciebie za słuszną korektę 

(absolutnym czepialstwem z mojej strony jest nieco za bardzo pochylony do tyłu maszt anteny i zasadnicza antena u szczytu mogła by być metaliczna, cieniowanie klap -na wewn części spływu skrzydeł - były kryte sklejką nie miały struktury jak b ładnie wycieniowane lotki, aaa i dźwignia otwierania kabiny nie spotkałem się z niebieską, zawsze czerwona, nie było też takiego ogranicznika otwarcia kabiny jak w Me262 - owiewka opierała się na zewn zawiasach, ale to drobiazgi zauważone w skutek życiowego wypaczenia Kometowego😆)

Super zmalowany, b dużo detali na swoim miejscu, szacun!

Pozdr 

ww

• Thanks 1

8 minut temu, wuwumaster napisał:

Bardzo elegancki 👍

Fakt ten egzemplarz nie miał MG151 (długie, wystające lufy) tylko standardowo MK108 (krótkie, schowane w skrzydle) więc pkt dla Ciebie za słuszną korektę 

(absolutnym czepialstwem z mojej strony jest nieco za bardzo pochylony do tyłu maszt anteny i zasadnicza antena u szczytu mogła by być metaliczna, cieniowanie klap -na wewn części spływu skrzydeł - były kryte sklejką nie miały struktury jak b ładnie wycieniowane lotki, aaa i dźwignia otwierania kabiny nie spotkałem się z niebieską, zawsze czerwona, nie było też takiego ogranicznika otwarcia kabiny jak w Me262 - owiewka opierała się na zewn zawiasach, ale to drobiazgi zauważone w skutek życiowego wypaczenia Kometowego😆)

Super zmalowany, b dużo detali na swoim miejscu, szacun!

Pozdr 

ww

Dziękuję :piwo:

Ad. meritum:

1. malowanie anteny - przyznaję się bez bicia: tu patrzyłem tylko na instrukcję, a w niej jest jednolity kolor RLM 76

2. ło matulu - gdzie Ty widzisz ten „niebieski uchwyt”? Czy chodzi o przedostatnie zdjęcie, wnętrze kabiny, prawy „górny” róg (przy tablicy”? Jeżeli tak to nie trafiłem z kolorkiem 😉  – malowałem tak, aby trochę urozmaicić tę ciemną jak w pewnej części ciała murzyna, kabinę w RLM66 :D 

3. ogranicznik - też z instrukcji; jak w pkt. 1

Tak więc za te trzy punkty posypuję głowę popiołem. A za resztę dziękuję :D