Skocz do zawartości

M1 Panther II, (Trumpeter, 1/35)+blaszki Eduard

adamkijak

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Problem jest taki ze powinienem je bardziej napiac , tak zeby nie bylo zwisow, jak przechodza do gory, ale jak to robie to mi sie z kolei pierwsze i ostatnie kolka od ziemi odrywaja.

No właśnie dlatego nienawidzę gumofilców, potrafią zniszczyć cała pracę włożoną w model, ja też miałem z nimi takie problemy jak Ty , i znalazłem na to sposób - po prostu pierwsze i ostatnie koło jezdne kleiłem super glue, koło napinające i napędowe również, jakoś pomagało, ale o wiele lepszy efekt dają gąsienice z pojedynczych ogniwek , lub chociaż tzw. links and lenghts -górne i dolne odcinki gąsienic są odlane jako całe, długie odcinki, a na łukach są pojedyncze ogniwka , takie gąsienice są w modelu M1 panther II z Dragona i dlatego choćby jest o niebo lepszy od produktu Trumpka...

No właśnie dlatego nienawidzę gumofilców, potrafią zniszczyć cała pracę włożoną w model, ja też miałem z nimi takie problemy jak Ty , i znalazłem na to sposób - po prostu pierwsze i ostatnie koło jezdne kleiłem super glue, koło napinające i napędowe również, jakoś pomagało, ale o wiele lepszy efekt dają gąsienice z pojedynczych ogniwek , lub chociaż tzw. links and lenghts -górne i dolne odcinki gąsienic są odlane jako całe, długie odcinki, a na łukach są pojedyncze ogniwka , takie gąsienice są w modelu M1 panther II z Dragona i dlatego choćby jest o niebo lepszy od produktu Trumpka...

Ten model ma w zestawie takze plastikowe z takimi wlasnie elementami, niestety to moj pierwszy czolg i powiem szczerze ze nie czulem sie na silach zeby robic gaski z tych ogniwek.

Poszedlem dzisiaj na calosc i poraz pierwszy polozylem kalki, niestety jedna z nich zachaczylem paluchem i troszke ja uszkodzilem. Postanwoilem tez sprobowac zakurzyc caly pojazd. Niestety foty nie wyszly najlepsze wiec ciezko ocenic moje wysilki.

P1060287.jpg

P1060288.jpg

P1060289.jpg

P1060291.jpg

P1060292.jpg

P1060293.jpg

P1060295.jpg

P1060296.jpg

Cdn...

Sam tank perfecto, natomiast piach na tym "widelcu" dość grubawy(być może to jest właśnie wina zdjęć, o których jakości wspomniałeś).

Nie napisałeś, czy będziesz nad nim jeszcze siedział.

Tam gdzie idzie ta "lina" od pneumatyki(przednia płyta) elektryki(?) po jednej stronie widać bardzo fajne usyfienie, jakby była w błocku i ktoś ją(podczas pracy?) przesunął, ale ten efekt jest tylko z jednej strony, jakby pokusić się o "to samo" ale w zwierciadlanym odbiciu...to już bym miał banana na gębie.

Jeszcze nad nim troche posiedze, zostaly mi do skonczenia takie rozne duperele jak kanister i plecaki. Suchy pedzel i lakierowanie matem. To usyfienie od przeciagniecia kabla, dokladnie w taki sposob powstalo, aczkolwiek dosc przypadkowo. Piach jest fakt dosc gruby wiec jeszcze pomysle czy go nie usunac. Natomiast co do kurzenia to nie moglem sie zdecydowac podczas robienia czy przeciagac pedzlem, czy "pukac" od gory, i tak na poczatku bylo go wiecej tylko pomyslalem zeby troche usunac.

Szczerze, to model ma fajnie oddane światłocienie i nie wiem, czy suchopędzlowanie to polepszy.

Po co zdejmować piach?

Wyjść przed dom, schylić się po garść ziemi, dać wyschnąć(nie płukać, nie odcedzać itp)..nawet w mikrofali ;p

I to co najdrobniejsze dać na te większe grudy- to tylko jedno z wyjść.

Zniknie efekt ziarnistości, a sam wspomoże ten pyłek, który byś nakładał;)

Szczerze, to model ma fajnie oddane światłocienie i nie wiem, czy suchopędzlowanie to polepszy.

Po co zdejmować piach?

Wyjść przed dom, schylić się po garść ziemi, dać wyschnąć(nie płukać, nie odcedzać itp)..nawet w mikrofali ;p

I to co najdrobniejsze dać na te większe grudy- to tylko jedno z wyjść.

Zniknie efekt ziarnistości, a sam wspomoże ten pyłek, który byś nakładał;)

Jakies drobne dodatki metalizerem, o tym myslalem.

Piach ktory widac w tym momencie jest najdrobniejszym jaki zebralem na plazy, przy okazji robienia dioramy do Trade Federation Tank. To co mi zostal wysypalem na blat i wjechalem czolgiem, tak zeby w miare jak najnaturalniej sie ulozyl. Na poczatku byla ziemia z doniczek na ogrodku, ale cos by nie pasowala czarna ziemia z jasnym kurzem.

ale cos by nie pasowala czarna ziemia z jasnym kurzem.

I tu mogłyby wejść pigmenty, by nadać właściwą barwę.

Piach na plaży nie ma takiego miałkiego kurzu jak np. ten w piaskownicy,mnie chodzi o naturalnie zróżnicowany piach z kurzem-to co najmniejsze dawać na tanka.

Nowoczesnych tanków nie robiłem, ale jak pisałem wcześniej to przykurzenie już rozjaśniło krawędzie i metalizowanie może to zamazać.

Jakby pometalizować i dopiero przykurzyć, wtedy ten syfek byłby na wierzchu.

Ale to tylko moja wizja, w końcu to Ty wiesz jaki chcesz model

Model jest bardzo ładny tylko, że te błoto mi się nie podoba. Jest za bardzo schematyczne.

Rozsypalem piasek, troche go zmoczylem, a potem zaczalem "spychac" go modelem, wiec juz chyba bardziej naturalniej sie nie ulozy.

Na tych zdjęciach niestety mało co widać...

?, a co ma byc wiecej widac?, tym razem staralem sie zrobic je przy naturalnym swietle i polozylem aparat na podstawce bo mi sie rece niemilosiernie trzesa.

Zasadniczo, jestem bardzo zadowolony z mojego pierwszego czolgu.

Zasadniczo, jestem bardzo zadowolony z mojego pierwszego czolgu.

Zasadniczo to nie jest czołg, tylko pojazd rozminowujący Jak an pierwszą pancerkę, to bardzo dobrze wyszło, tylko kolor mi nie pasuje, jest zdecydowanie za ciemny...

Pamiętaj o poprawce jasności koloru na ściemnienie przy washu. Z czasem to wyczujesz - przy pierwszym modelu to żaden grzech. Sam model mi się bardzo podoba, unikalna konstrukcja, zbudowana z dbałością o szczegóły i pomimo ściemnienia bardzo fajnie pomalowana - odważnie i z werwą stosując różne techniki! Tak trzymać!

tylko kolor mi nie pasuje
Kolor Ci nie pasuje, bo ten pojazd nie powinien być pomalowany Olive Drabem. Z tego, co czytałem, to powinien to być Forrest Green (FS34079).

Ale tak w ogóle, to model bardzo ładnie wychodzi, tylko szkoda, że większość zdjęć jest za ciemna. Wziąłbyś Adamie rozjaśnił je w jakimś programie graficznym. Nawet darmowy IrfanView do tego wystarczy (ja nim obrabiam wszystkie swoje fotki).

Kolor Ci nie pasuje, bo ten pojazd nie powinien być pomalowany Olive Drabem. Very Happy Z tego, co czytałem, to powinien to być Forrest Green (FS34079).

No właśnie o tym samym myślałem

Pomalowany jest Olive Drabem, bo tak podala instrukcja od trumpka. Wzialem takze poprawke na wash i dosc mocno rozjasnilem kolor bazowy na plaskich powierzchniach. Powodem tego ze wyszedl ciemny to troszke za duzo cieniowania (za szerokie), kurzenie przykrylo te rozjasnienia i mocno widac te cienie. Wedlug mojego oka i zdjec ktore znalazlem w necie, w szczegolnosci na prime portal, to kolor wydaje sie byc odpowiedni. Nic juz w tym momencie nie jestem w stanie zrobic.