MarcinWSS Napisano 7 Grudnia 2020 Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, Na warsztat wskoczył model samolotu, który "od zawsze" mi się podobał. Do standardowego zestawu ICM dołożyłem blaszki od Eduarda. Na pierwszy ogień poszedł silnik : fabryczny wyrób ICM, moim zdaniem, mógłby wyglądać lepiej, zwłaszcza w kwestii odwzorowania "ożebrowania" cylindrów. W tym samolociku silnik to istna biżuteria, powinien zatem "biżuteryjne" wyglądać. Poprawiłem głębokość wspomnianych żeberek : Wyprodukowałem też poduchy do foteli : Całość wnętrza kabiny, przed "łoszem" : C.D.N. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez MarcinWSS 1 Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 W dniu 7.12.2020 o 10:32, MarcinWSS napisał: Na warsztat wskoczył model samolotu, który "od zawsze" mi się podobał. Faktycznie, moim zdaniem również jeden z piękniejszych dwupłatów. Dobry początek. Będę obserwować, bo sam mam ten model w magazynie. Silnik faktycznie detalem nie powala, więc może warto poczekać na jakieś aftermarkety? O ile dobrze pamiętam, to montaż silnika w tym modelu to jeden z ostatnich etapów budowy. Pasy to Eduard? Cytuj
MarcinWSS Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Napisano 8 Grudnia 2020 Tak - pasy to Edek. Nie chciałem czekać z aftermarketem - chciałem ten model zrobić w miarę szybko, na luzie. Silnik przed łoszem i okablowaniem wygląda tak : Cytuj
MarcinWSS Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Prawie skończon : Edytowane 18 Grudnia 2020 przez MarcinWSS błędne zdjęcie 2 Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 19 Grudnia 2020 Napisano 19 Grudnia 2020 Super, czekam na galerię. Pochwal się proszę patentem na naciągi i śruby rzymskie. Cytuj
MarcinWSS Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Patent prosty : linka to EZ Line - rozciągliwa, stabilna, nie zmienia koloru od UV. Śruby rzymskie, w zasadzie ich imitacja, to rurki Albion Alloys 0,5 mm. I tu prawdziwy patent : do niedawna, jak ciołek, ciąłem w/w czeską żyletką. Żmudne i chropowate zajęcie - trzeba było szlifować/frezować krawędzie. Aż zobaczyłem filmik, który zaoszczędza mnóstwo czasu : otóż rurkę kładziesz na macie do cięcia a ostry skalpel przykładasz w miejscu cięcia i "rolujesz" ostrzem w miejscu w którym chcesz dokonać cięcia. Krawędzi najczęściej nie trzeba szlifować etc. Patent nr 2 : równe odległości "podwójnych" naciagów uzyskuję wklejając w miejsce zamontowania naciągu rurkę średnicy 0,7 mm o takiej długości (3-4mm) jaki ma być odstęp linek "podwójnego naciągu". Owa rurka na obu końcach naciągu zapewnia idealną równoległość/dystans pzdr Marcin Edytowane 19 Grudnia 2020 przez MarcinWSS Cytuj
MarcinWSS Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Skończon, zapraszam do galerii : Edytowane 21 Grudnia 2020 przez MarcinWSS 3 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi