MarcinWSS Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, Na warsztat wskoczył model samolotu, który "od zawsze" mi się podobał. Do standardowego zestawu ICM dołożyłem blaszki od Eduarda. Na pierwszy ogień poszedł silnik : fabryczny wyrób ICM, moim zdaniem, mógłby wyglądać lepiej, zwłaszcza w kwestii odwzorowania "ożebrowania" cylindrów. W tym samolociku silnik to istna biżuteria, powinien zatem "biżuteryjne" wyglądać. Poprawiłem głębokość wspomnianych żeberek : Wyprodukowałem też poduchy do foteli : Całość wnętrza kabiny, przed "łoszem" : C.D.N. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez MarcinWSS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Poduchy modelina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2020 Tak jest. Milliput. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 W dniu 7.12.2020 o 10:32, MarcinWSS napisał: Na warsztat wskoczył model samolotu, który "od zawsze" mi się podobał. Faktycznie, moim zdaniem również jeden z piękniejszych dwupłatów. Dobry początek. Będę obserwować, bo sam mam ten model w magazynie. Silnik faktycznie detalem nie powala, więc może warto poczekać na jakieś aftermarkety? O ile dobrze pamiętam, to montaż silnika w tym modelu to jeden z ostatnich etapów budowy. Pasy to Eduard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Tak - pasy to Edek. Nie chciałem czekać z aftermarketem - chciałem ten model zrobić w miarę szybko, na luzie. Silnik przed łoszem i okablowaniem wygląda tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Prawie skończon : Edytowane 18 Grudnia 2020 przez MarcinWSS błędne zdjęcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Super, czekam na galerię. Pochwal się proszę patentem na naciągi i śruby rzymskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Patent prosty : linka to EZ Line - rozciągliwa, stabilna, nie zmienia koloru od UV. Śruby rzymskie, w zasadzie ich imitacja, to rurki Albion Alloys 0,5 mm. I tu prawdziwy patent : do niedawna, jak ciołek, ciąłem w/w czeską żyletką. Żmudne i chropowate zajęcie - trzeba było szlifować/frezować krawędzie. Aż zobaczyłem filmik, który zaoszczędza mnóstwo czasu : otóż rurkę kładziesz na macie do cięcia a ostry skalpel przykładasz w miejscu cięcia i "rolujesz" ostrzem w miejscu w którym chcesz dokonać cięcia. Krawędzi najczęściej nie trzeba szlifować etc. Patent nr 2 : równe odległości "podwójnych" naciagów uzyskuję wklejając w miejsce zamontowania naciągu rurkę średnicy 0,7 mm o takiej długości (3-4mm) jaki ma być odstęp linek "podwójnego naciągu". Owa rurka na obu końcach naciągu zapewnia idealną równoległość/dystans pzdr Marcin Edytowane 19 Grudnia 2020 przez MarcinWSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Skończon, zapraszam do galerii : Edytowane 21 Grudnia 2020 przez MarcinWSS 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi