Grzes Napisano 30 Września 2023 Share Napisano 30 Września 2023 Dobrze jest, a z modelem będzie jeszcze lepiej 50 minut temu, jawkers napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Października 2023 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Października 2023 Pomalowałem dzisiaj boki w podstawce i tym sposobem ją ukończyłem. Chciałem też skończyć iskrę, ale zapomniałem zaopatrzyć się w klej. Myślę, że za tydzień ją skończę i będzie galeria. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 31 minut temu, jawkers napisał: za tydzień ją skończę No dobra, tyle jeszcze wytrzymam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Października 2023 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Października 2023 Witam. Tabliczka już gotowa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 49 minut temu, jawkers napisał: Tabliczka już gotowa No, niestety, ale jest z błędem. Powinno być: 1. eskadra lotnictwa taktycznego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Października 2023 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Października 2023 9 godzin temu, Grzes napisał: Powinno być: 1. eskadra lotnictwa taktycznego To wynika na to że producenci kalek sami nie wiedzą co dają w opisach. Dzisiaj to postaram się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 2 godziny temu, jawkers napisał: producenci kalek sami nie wiedzą co dają w opisac Niestety, ale tak. 1. Pułk Lotnictwa Myśliwskiego przekształcił się w 1.eskadrę lotnictwa taktycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Października 2023 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Października 2023 10 godzin temu, Grzes napisał: Niestety, ale tak. 1. Pułk Lotnictwa Myśliwskiego przekształcił się w 1.eskadrę lotnictwa taktycznego Dziękuję za zwrócenie mi uwagi Tabliczka poprawione. Tutaj jak by ktoś chciał dowiedzieć się więcej o 1. Pułku Lotnictwa Myśliwskiego Cytat 1 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego „Warszawa” im. gen. bryg. pil. Stefana Pawlikowskiego (1 plm) – oddział lotnictwa myśliwskiego ludowego Wojska Polskiego i Sił Zbrojnych RP.20 sierpnia 1943 roku 1 Samodzielna Myśliwska Eskadra Lotnicza stacjonująca na lotnisku Grigoriewskoje w obwodzie riazańskim (ZSRR) została przeformowana w 1 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego. Jednostka została zorganizowana według sowieckiego, wojennego etatu Nr 015/284 myśliwskiego pułku lotniczego. Lotnicy pułku złożyli przysięgę 28 maja 1944 roku. Bezpośrednio po zakończeniu działań wojennych pułk przebazował się na lotnisko w Bydgoszczy[5]. W lipcu 1945 r. został przeniesiony do Modlina i tu został przeniesiony na etat pokojowy 236 wojskowych i 1 pracownik kontraktowy[6] oraz został podporządkowany 1 Myśliwskiej Dywizji Lotniczej. 30 października 1946, po rozformowaniu 1 MDL, został podporządkowany bezpośrednio dowódcy Wojsk Lotniczych. W 1948 roku pułk został przebazowany na lotnisko w Bemowie, a w 1956 roku na nowe lotnisko w Mińsku Mazowieckim[5]. Na nim pozostawał do momentu rozformowania. W maju 1950 pułk został podporządkowany dowódcy 5 Dywizji Lotnictwa Myśliwskiego OPL.6 lipca 1957 roku pułk został włączony w skład 1 Korpusu Obrony Przeciwlotniczej Obszaru Kraju[8], który w 1962 został przemianowany na 1 Korpus Obrony Powietrznej Kraju, a 1 lipca 1990 na 1 Korpus Obrony Powietrznej. We wrześniu 1996 roku został podporządkowany 2 Korpusowi Obrony Powietrznej. W czerwcu 1993 roku pułk zawarł „bliźniaczy związek”: z 2 eskadrą myśliwską z Dijon, tym samym kontynuował lotnicze tradycje polsko-francuskie. Na podstawie rozkazu szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego nr 307 z 23 października 2000 pułk został rozformowany. Na bazie rozformowanego pułku powstała 1 Eskadra Lotnictwa Taktycznego i 23 Baza Lotnicza. Tekst z internetu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 A eskadrowa naszywka wyglądała tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Października 2023 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Października 2023 1 godzinę temu, Grzes napisał: A eskadrowa naszywka wyglądała tak: Wyglądała? To 1 elt juz nie istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 10 minut temu, jawkers napisał: To 1 elt juz nie istnieje? Została przekształcona w 23. Bazę Lotnictwa Taktycznego. Tak żeby nudy nie było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2023 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2023 PZL TS - 11 ISKRA BIS DF 1 ESKADRA LOTNICTWA TAKTYCZNEGO MIŃSK MAZOWIECKI 2005 ROK Zapraszam do galerii Kliknij 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca W dniu 13.10.2023 o 10:11, Grzes napisał: Została przekształcona w 23. Bazę Lotnictwa Taktycznego. Tak żeby nudy nie było Nowe godło bazy projektował mój bardzo dobry kolega, służący w pszczołach- UL: ubezpieczanie lotów. Mam ryngraf i kubek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca 39 minut temu, tomek74 napisał: Mam ryngraf Mógłbyś pokazać fotkę na PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca Spoko. Jutro postaram się wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi