Psar77 Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Wczoraj odgruzowalem swojego Chyba 20to letniego Nighthawka przy okazji czytania spec-numeru lotnictwa A dzisiaj wchodzę na forum i widzę projekt grupowy Pustynna Burza... przypadek ? Nie sądzę Tym bardziej, że to jedna z ikon tej operacji. Zestaw prosto z pudła. W sumie to zostało tylko zrobić podwozie, pomalować i voila. Do 17ego stycznia powinienem zdążyć - akurat na 30 rocznicę Edytowane 13 Grudnia 2020 przez Psar77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 W dniu 13.12.2020 o 16:52, Psar77 napisał: przypadek ? Nie sądzę Mnie ostatnio natchnęło na Nighthawka w nowej odsłonie. Mój stary sprzed ponad 20 lat kurzy się na półce. Stwierdziłem, że zamówię sobie zestaw Academy do tego jakieś aftermarkety i niedługo go zrobię. A tu proszę, będzie nieco szybciej. Chętnie dołącze z drugim oczywiście w osobnym wątku, jeśli kolega nie będzie miał przeciwskazań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 @Psar77- dołączaj. Pomalowanie tego samolotu nie jest takie proste :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) 7 godzin temu, makinen napisał: @Psar77- dołączaj. Pomalowanie tego samolotu nie jest takie proste :-). A gdzie się dołącza? @burzatg - dawaj ! A w jakiej skali ? Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 9 godzin temu, Psar77 napisał: @burzatg - dawaj ! A w jakiej skali ? Zacznę jak przyjdzie zestaw. Skala 1:72 czyli praktycznie to samo co u ciebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 30 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2020 Co trzeba pchnąć, żeby zdążyć na 17ego z roll-outem. Na całość poszedł najpierw czarny Tamki, ale miałem pod ręką tylko półmat i wyszło to dziwnie. Ale potem poleciałem czarnym surfacerem po całości i wyszło ładnie. Teraz muszę pomyśleć jak tu trochę urozmaicić powierzchnię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Czarny to chyba jednak największe wyzwanie na modelu. Można pokombinować jakieś cieniowanie paneli lub linii podziału na spodzie jakieś zacieki się znajdą. Generalnie nie mam jeszcze pomysłu jak to zrobić by nie wyglądało to na up*erdolony model poprostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 No właśnie. Różne 117tki oglądałem w różnych skałach i nie znalazłem nic co by mi przypadło do gustu. A w 72 to już w ogóle ciężko zrobić - przeważnie jak są sklejone to ubrudzone niemożebnie i wyglądają wręcz groteskowo... Pociągnąłem kilka paneli Rubber Blackiem. Myślę, że może spróbuję pigmentami coś delikatnie podziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 Na chwilę obecną model jest już po kalkach i po lakierze matowym na całości. Niestety źle sobie to wszystko wymyśliłem bo zamiast czarnej farby, (której nie miałem po prostu) użyłem czarnego surfacera. Potem nie przejechałem powierzchni drobnym papierem jak to zwykle robię, położyłem błysk, na to kalki a potem mat. Efekt taki, że mimo użycia dużej ilości płynów na kalki Techmoda dołączone do zestawu nie uniknąłem srebrzenia ... Nie jest może duże, ale na fotkach to wszystko wyjdzie. Teraz dłubię przy podwoziu. Na chwilę obecną model wygląda tak: Po nałożeniu kalek pokryłem je jeszcze błyskiem, potem szlifowałem i dopiero na koniec dałem mat Alcada. Aktualnie zbieram myśli co dalej z tym czarnym i oklejam kalkami golenie podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 Srebrzenie w tej sytuacji byłoby do uratowania. W tym wypadku warto położyć płyn na kalki "3" Panoramixa z Trójmiasta. Ale teraz, to po polach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2021 Zapamiętam na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Powoli kończę górę. Zdjąłem maski z szyb i ... w środku widać sporo z poprzedniej epoki mojego klejenia Zrobiłem też trochę przy dyszach i delikatne brudzenie od jakiejś wentylacji na grzbiecie. Staram się to robić delikatnie wychodząc z założenia, że lepiej za mało jak ma być przesadzone... Na pewno będę jeszcze różnicował te siatki zakrywające wloty powietrza do silników, żeby były ciemniejsze. Teraz poprawki od spodu, skończyć podwozie i można go w sumie kończyć Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Psar77 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Oj ciężko mi idzie drutowanie w 72 ... Ale jakoś wyszło. Jutro lakier, wash i montujemy. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Psar77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Zdjęcia słabe, ale już zmęczony jestem. Zawziąłem się i ... prawie skończyłem. Można powiedzieć, że 99% Muszę dokleić pitoty bo się oczywiście poodklejały, zobaczyć czy czegoś tam jeszcze z oświetlenia nie trzeba pokolorować i prysnąć czarnym tu i ówdzie Ze spodem się zbytnio nie bawiłem, bo model i tak będzie stał na podstawce, za którą się teraz zabiorę. Jutro test stania na kołach, a w przyszłą niedzielę rano roll-out Akurat w 30 rocznicę rozpoczęcia ofensywy Edytowane 10 Stycznia 2021 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2021 Stoi. I to nawet prosto Zajawka jak to będzie wyglądać finalnie: Do zobaczenia za tydzień na uroczystym roll-oucie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 Zapraszam do galerii :) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi