laskonogi Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 fajowo, a jak z grubością jaki to materiał ? dodaj linkę wokół żagla jako liki, i bedzie git / cienka nic klejona na ca = prosta sprawa a podniesie walor i warto zrobić reflinki po środku tez bedzie śliczniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 Reflinki w planach Jadą też igły do szycia jubilerskie 0,7mm - typowe są za duże i robią dziury w materiale. Materiał - dostałem to jako pościelowy od szwagierki - całą poszewkę- na 100% bawełna, przypomina mi ślubną koszulę, jest cieniutki, i fajny matowy. Chciałem batyst matowy ale ciężko kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 W dniu 27.02.2023 o 00:11, myszaty napisał: Tylko że płaski jak deska - umiejętności stricte rzeżbiarskich u mnie nie stwierdzono. Na całe szczęście ten Smer ma niewiele wspólnego w detalu z oryginałem . Ciekaw jestem revella w 220...ale drugiego CS -a nie dam rady... Proponowałbym Revella 1/96, chyba że Chcesz robić to samo tylko ociupnkę większe. Dasz radę kiedy, nie trzeba uważać na każdą maluśką część łatwiej się pracuje. A tak poza tym to czekam z niecierpliwością bo coraz lepiej to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Laskonogi dobrze radzi. Linka wokół żagla...uważam za konieczną, zupełnie zmieni wygląd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 To jest tak małe, że gdybym zostawił na skraju 1 dłuższą nić z brytu to spokojnie te 8 - 10 cm ( najdłużasze w sumie reje) bym obszył za jednym strzałem. I tak chyba spróbuję jak przyjdą igły. Na dwie strony - z lewej i prawej. P.s te w skali 1:96 są fajne, ale chyba za duże, tu bym już nie mógł odpuścić w detalu. Wyposażenie pokładów, takielunek, jufersy, bloczki - gdybym tego nie zrobił to bym potem po nocach nie spał. I bardziej bym szedł w karton jako wzór ... może Fly 1:100???? Jak wydadzą Lwowa albo Dar Pomorza to kto wie?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2023 Autor Share Napisano 4 Marca 2023 Reflinki nie chcą się trzymać na kleju do drewna, CA plami materiał a przeszycie wygląda paskudnie pomimo igieł jubilerskich...masakra. Na razie gładkie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 pokryj je lakierem bezbarwnym i dopiero CA - lakier zrobi warstwę i nie będzie syf od CA sie wchłaniał = czy będziesz je jeszcze ciął cz to jest docelowy rozmiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2023 Autor Share Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Żagle są nasączone i to mocno bezbarwnym akrylem. A dalej pije... Jest czas by to dopracować - sporo jeszcze do zrobienia. maszty cały czas są zdemontowane. Docelowy - jest dodane ok. 7 mm na wysokości. Edytowane 4 Marca 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 Zaczyna być fajowo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 W dniu 27.02.2023 o 23:18, myszaty napisał: i wysuszyłem na słoiku ( zrobiło się lekko półokrągłe. to jest podstawowy błąd. Żaden żagiel „wypełniony” wiatrem tak nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 39 minut temu, lesio-69 napisał: Żaden żagiel „wypełniony” wiatrem tak nie wygląda. Wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Następny będzie lepszy,spokojnie. Uwypuklij jedynie dolną część żagla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Wszystko ma możliwość niewielkiej co prawda, ale korekty. Nie wszystkie l żagle dobrze mi ,,siadły" na wysokości więc poprawki potrzebne. Kłania się precyzja wykonania rei... 1 godzinę temu, Superbe napisał: Następny będzie lepszy,spokojnie. Mam taką nadzieję - bo będzie ciekawie...oj będzie. ( chyba?!?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 No to mała galeryjka z tego tygodnia. - żagielki na razie przymocowane do górnych rei: muszę jednak skorygować wysokość i może uda się nadać kształt ,, bardziej"... Mam plan na liklinkę...ale sprawdzę na bezanie - że by z siebie durnia nie robić. Na tych chyba odpuszczę - choć mam zamiar zrobić próbę na bezbarwnym butaprenie. Cóż ... ces't la vie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 Sorry...ale wg mnie, za równe są te żagle, zbyt równo nadmuchane wiatrem, jak pod linijkę. Wybacz ale mnie to nie pasuje. Przepraszam za szczerość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Marca 2023 Autor Share Napisano 6 Marca 2023 (edytowane) Ależ nie ma problemu szanowny kolego! Jak na razie są przymocowane tylko górną krawędzią. Dopiero będziem próbować je ułożyć - choć nie ukrywam iż czynność lekko karkołomna... P.s A mnie się wydawały zbyt frywolne i krzywe Edytowane 6 Marca 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 chyba masz za mocno wygięte i troszkę kształt nei ten teges on od doły mocno taliowane były 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Marca 2023 Autor Share Napisano 6 Marca 2023 Czyli korekta. Podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 Poprawione żagle - i tak już zostanie. i zabawa w reflinki - na tych już odpuszcze ale następny ( ) już dostanie. Kontrast zamierzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Marca 2023 Autor Share Napisano 10 Marca 2023 Miałem wykorzystać orginalne ,,imitacje" jufersów - ale zrezygnowałem, te 1mm pojedyncze shipyardy są prawie takie same wielkościowo. Narobiłem se roboty no ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 No to kilka fotek z robótek po całym tygodniu dłubania... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 W sumie to mi się podoba, jednak mocowanie/obszycie tylnego żagla trochę kłuje w oczy i byłoby znacznie ładniej gdzybyś wszystkie żagle obszył jakąś linką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 Tu jest popełniona już cała masa baboli - poczynając od niepomalowanych rei ( brakuje też lizrejek itd...) poprzez nieprzemyślane mocowanie lin, a także obszycia żagli i reflinek... Jednakże szkoda mi już włożnej roboty i skończę go w takiej konwencji traktując to jako poligon tym bardziej że to pierwszy mój żaglowiec ( Victory nie liczę bo to był przypadek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) W sumie zostały drobiazgi, podmalówki i podstawka i można myśleć o zrobieniu małej galerii... Edytowane 19 Marca 2023 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Też tych żagielków jest sporo, niczym jakaś biała ściana. Ale mój Pamir ma mieć ich ponad 2x tyle... Może byś pomógł, skoro się tak szybko uporałeś ze swoimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi