Kalor Napisano 3 Października 2021 Autor Share Napisano 3 Października 2021 Nope, to by zepsuło bezsensowność malowania : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 4 Października 2021 Autor Share Napisano 4 Października 2021 (edytowane) Wstępna koncepcja brudzenia jest taka: Góra raczej na jasno, głownie kurz i zmyty kurz tam gdzie nie było plandeki, wczorajsza dyskusja podsunęła mi fajny pomysł. Trochę zmytej niebieskiej farby. Ciemnych kolorów raczej mało, nie bardzo ma się gdzie to zbierać. Trochę zmytej niebieskiej farby. Trochę mokry po deszczu. Błoto minimalnie. Trochę z tym zejdzie, używam olei bez przyspieszaczy, sporo czasu na poprawki. Po raz pierwszy chce mi się wykańczać model, fajne uczucie. Edytowane 4 Października 2021 przez Kalor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 13 Października 2021 Autor Share Napisano 13 Października 2021 (edytowane) Nie bardzo widzę tego kopa, ale nvm. Mam niejasne wrażenie że trochę przesadziłem w niektórych miejscach i odbiegłem od wizji z głowy, chciałem go zrobić mniej poobijanego - farbę złuszczałem przy pomocy maskolu, a ten słabo widać więc w niektórych miejscach wyszły za duże odpryski. Nie umiem się jeszcze powstrzymywać. Nie wysilałem się też w miejscach które będą zasłonięte przez gąsienice. Plandeka jeszcze nie przyklejona. Rury wydechowe, jeszcze nie całkiem zeżarte, jaka była grubość tej grubszej części? Czy nie przesadziłem tam? Widok z góry, widać gdzie plandeka była położona, nie będę więcej ruszał: Trochę próbuję z mokrymi efektami: Przez ostatni rok próbowałem wielu specyfików do błota jakoś mi nie podchodzą, emaliowe schną za długo i zostawiają zbyt gładką powierzchnię, akrylowe znowu mają problem z takimi dziwnymi ziarenkami, chyba zbitym pigmentem(?) więc też się nimi źle robiło. Najlepiej chyba wychodzą szpachla do drewna oraz pigmenty + binder akrylowy, nie psują się, schną w miarę szybko, dają się zmywać i malować. Z tego tu jestem w miarę zadowolony, widzę na zdjęciu że jeszcze jest kilka skopanych przejść kolorów i różnorodność za mała. Chciałbym się też pochwalić DYI lampką, 1500lm, 80cm giętkie ramię, zasięg na całe biurko. I w końcu nic mi nie przeszkadza na biurku. Edytowane 13 Października 2021 przez Kalor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 Mmmm Gruba Fałka. To bydlę starło mi banana z pyska w mojej dziewiczej bitwie na eboli wysyłając mnie pierwszą pestką do garażu. Sorry za offtop. Nie mogłem się nie pożalić Model fajny, jedynie wydech mi się nie widzi (kształt a nie sposób w jaki jest zmalowany). Kolorki też fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 - Mnie się ten niebieski bardzo fajnie komponuje z dunkelgelb : P - Plandeka to tak zazwyczaj wygląda, to nie jest sztywny materiał i często składany się mnie. Starałem się też poskładać ją w miarę sensownie. - Rdzy tu prawie nie ma, czerwone to podkład, miejscami zdarte do metalu, ale bez przesadnego rdzewienia. Za dużo tego więc cześć zamalowałem, część zostawiłem żeby nie było za gładko. Z tyłu większość przykryło błoto. Eksperymentowałem tu z dwoma sposobami na chipping - maskol i płyn. Tam gdzie jest za dużo to wina płynu, słyszałem że to dużo zależy od powierzchni na którą był płyn kładziony, nie sprawdzałem jeszcze. - Zaczepy wiszą dziwnie bo są ruchome, jak podniosłem tankowi żopę do góry żeby mieć lepsze światło to się przekrzywiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Podoba mi się Twój warsztat. Jest super. Świetne efekty uzyskujesz. Kwestia niebieskiej wieży to jednak temat z pogranicza SF i trudno się do tego ustosunkować ponieważ nie do końca wiemy czy ma to być model pojazdu w fazie prototypu, którego z tego co wiem to nie było więc mógł wyglądać tak jak u Ciebie czy też miało to być malowanie zainspirowane grą WoT. Jak na pojazd to takie malowanie jakoś mi nie pasuje. Można sobie tu podyskutować. Ale plandeka to mi się nie podoba. Pomijając kwestię techniczną o której wspomniał kolega bulik58, że nie wygląda to jak plandeka to pozostaje kwestia merytoryczna. Co ta plandeka miała by tam robić? Ktoś ją zostawił przypadkiem? Po co w ogóle ją przyniósł? Merytorycznie ten element nie pasuje mi do reszty, który moim zdaniem jest bardzo dobra. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 Na początku plandeka była żeby nie było nudno, z założeniem że leży bo ktoś położył. Potem jak koledzy zakwestionowali to dorobiłem że plandeka przykrywała kadłub w czasie deszczu, stąd wyraźne odcięcie fragmentu osłoniętego i umytego przez deszcz. Rozumiem kwestionowanie gdyby to była flaga USA, ale to plandeka, rzecz dość powszechna w wojsku. Ja na prawdę nie ogarniam co jest z nią nie tak, poza ograniczeniami skali to nie widzę różnic pomiędzy tym co znam z doświadczenia, zdjęciami a tym co zrobiłem, nigdy nie zbierlaliście plandeki z przyczepy na odp****l? Kwestię niebieskiego wyjaśniłem wcześniej, zostawiam do interpretacji odbiorcy. W wota nie grałem od 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 Eee? tam na samym dole to się na gąsienicy kładzie. A tam przy krawędzi to papier zahaczył od środka o krawędź i dlatego nie zjechał na sam dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Zawsze tą plandekę można przerobić na flagę III Rzeszy którą spadła podczas walki w ostatnich dniach z jednego z budynków aglomeracji miejskiej w Berlinie 1946 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 Nope. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 2 godziny temu, bulik58 napisał: Jezu, chłopie, skoro ci się nie podoba to idź założyć swój warsztat i pokaż jak to się robi lepiej. A te obrazki które wklejasz to naprawdę lekka żenada. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 5 godzin temu, StarBourne napisał: Jezu, chłopie, skoro ci się nie podoba to idź założyć swój warsztat i pokaż jak to się robi lepiej. A te obrazki które wklejasz to naprawdę lekka żenada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 15 Października 2021 Autor Share Napisano 15 Października 2021 Powoli wykańczam, zostało sporo istotnych popierdółek jak liny, figurka, przeczyścić gąski z błota, woda i sporo drobnych korekcji. Przy okazji błocko unieruchomiło mi gąski więc cały wysiłek który włożyłem w to żeby były ruchome poszedł na marne : ( Jak coś to podstawki nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 Koniec. Wracam do swoich skraczy. Ślady po wypychaczach na ogniwach przykryłem błotem, posprzątałem niedoróbki, skończyłem figurkę i dodałem trochę więcej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi