Wymysl Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Źródło trochę przeterminowane. Wg Morgały ten samolot służył w 14 eskadrze wywiadowczej 2 pułku lotniczego. Pułki lotnicze to już historia powojenna. To tak informacyjnie. Nie odbieraj tego, że się czepiam. Bolszewika goń! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 Świeżutki model. Jeszcze ciepły. Amiot 143 No 20 Polska Marszowa Grupa Bombowa Lyon-Bron, czerwiec 1940 Smer ex. Heller 1/72 Latający autobus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Września 2022 Autor Share Napisano 20 Września 2022 (edytowane) Do kolekcji maszyn zdobycznych Wojska Polskiego dołączył kolejny model. Sd.Kfz 251/9 5 Samodzielny Dywizjon Artylerii Pancernej Polska, maj 1945 AmerCom 1/72 Jest to przeróbka modelu z gazetki AmerCom. Od siebie dodałem nową płytę pancerną zrobioną z płytki 0,25 mm i oczywiście przemalowałem model w zielony kamuflaż. Orzełki z zapasów. Edytowane 20 Września 2022 przez Kolekcjoner WP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Września 2022 Autor Share Napisano 22 Września 2022 Dziś do kolekcji dołączyły dwie figurki ułanów na koniach. Ułani na koniach First to Fight 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Września 2022 Autor Share Napisano 29 Września 2022 Przy wieczorze przegląd kolekcji. Dziś RWD-5. RWD-5bis SP-AJU, przelot Stanisława Skarżyńskiego przez Atlantyk, RWD-5 SP-LOP, Z.G L.O.P.P. RWD-5 SP-ALT, Aeroklub Lubelski, RWD-5 Zmobilizowany we wrześniu 1939 Modele to ZTS Plastyk/Mistercraft, a kalki to mix zestawowych i z zapasów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 Choć dorzucił bym tym modelom w malowaniu to i owo, to mimo to dalej brawo za wytrwałość i konsekwencję w powiększaniu kolekcji związanej z polskim wojskiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Września 2022 Autor Share Napisano 30 Września 2022 1 godzinę temu, Slaw_21 napisał: Choć dorzucił bym tym modelom w malowaniu to i owo, to mimo to dalej brawo za wytrwałość i konsekwencję w powiększaniu kolekcji związanej z polskim wojskiem. Staram się zebrać jak największą kolekcję i pomału już mi się kończą modele plastikowe, ale na szczęście są jeszcze żywice i papier . Jutro wstawię zdjęcia Su-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Września 2022 Autor Share Napisano 30 Września 2022 I tak dla odmiany Rumuński Fw190 Focke-Wulf Fw190 F-8 Maszyna zdobyczna, Jednostka nieznana, Rumunia Revell 1/72 Kalki to ZTS Plastyk, a 9 malowana odręcznie. Wzór malowania i kalkomanii, Kora Decals. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Października 2022 Autor Share Napisano 2 Października 2022 Jedyny polski Tiger Moth, czyli SP-AMX. Wyobraźcie sobie, że ma oznaczenia SP-AMX... Miałby, gdyby ModelMaker nie przestał drukować arkusza z tymi oznaczeniami... Także jakby ktoś miał na zbyciu to proszę wiadomość na priv. De Havilland DH.82 Tiger Moth SP-AMX ex. G-ACEH Testy, a następnie dyspozycyjny w ITBL 23.04.1934-1939 We wrześniu 1939 widziany podczas ewakuacji na wschód kraju. Wygląd domniemany. Airfix 1/72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Października 2022 Share Napisano 5 Października 2022 W dniu 3.10.2022 o 00:08, Kolekcjoner WP napisał: Jedyny polski Tiger Moth, czyli SP-AMX. No nie jedyny. W czasie wojny było ich sporo, a i teraz lata jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Października 2022 Autor Share Napisano 5 Października 2022 21 minut temu, Wymysl napisał: No nie jedyny. W czasie wojny było ich sporo, a i teraz lata jeden. Miałem na myśli jedynego Tiger Motha, który był w II RP na terenie kraju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Października 2022 Autor Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Dziś kolekcja PZL P.7a firmy PZW Siedlce, pakowane przez ZTS Plastyk i Mistercrafta. ,,1" 151 Eskadra Myśliwska, 5 Pułk, Wilno-Porubanek ,,5" 122 Eskadra Myśliwska, 2 Pułk, Kraków-Rakowice 6.27 Testy zima 1933/34, IBTL, Na przyszły rok mam w planach budowę P.7a od Arma Hobby. Edytowane 10 Października 2022 przez Kolekcjoner WP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Października 2022 Autor Share Napisano 12 Października 2022 Dzisiaj udało mi się ukończyć ostatniego brakującego P.11 do kolekcji. Jest nim PZL P.11g Kobuz, czyli ostatni wariant Puławszczaka, który powstał na krótko przed wojną. Miał być ratunkiem dla Wojsk Lotniczych, wobec porażki z Jastrzębiem. Jedyny prototyp oblatano 28 sierpnia 1939. Loty porównawcze z Jastrzębiem wypadły na korzyść Kobuza. Na szybko zorganizowano produkcję w zakładach PWS, ale żaden egzemplarz seryjny nie powstał do wybuchu wojny. Jedyny prototyp został ewakuowany na wschód, gdzie po bombardowaniu Lwowskiego lotniska na Skniłowie został ewakuowany do Wielicka koło Kowla, gdzie 12 września został dołączony do Klucza Myśliwskiego OPL wraz z trzema P.7a. Pilot strącił na nim dwa He111. Później maszyna ewakuowana do rumunii, gdzie uległa wypadkowi w 1942. Przez pilota nazwana ŁOBUZ. PZL P.11g Klucz Myśliwski OPL Wielicko K. Kowla 09.1939 IBG 1/72 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2022 Na poprawę humoru wstawiam mój wyrób migopodobny. Mig-29 Mistercraft ex. Nakotne 23 BLT Mińsk Mazowiecki Skleiłem go już dawno, dlatego tak wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2022 Kolejny model z historią, czyli P.11c Wacława Króla obok książki jego autorstwa, gdzie wspomina jak odstawił lotem swoją P.11 do Rumunii i nie przypuszczał, że kiedykolwiek jeszcze ją zobaczy. Model skleiłem kilka lat temu w ramach weekendowego sklejania. PZL P.11c Wacław Król ZTS Plastyk ex. ZP RUCH W planach mam sklejenie drugi raz P.11c Wacława Króla, ale to raczej od IBG, albo Arma Hobby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Nadszedł czas na modelarskie podsumowanie 2022 roku. W ubiegłym roku zbudowałem 26 modeli, w tym 25 poloników i jednego anglika. Zbudowałem większość z zaplanowanych modeli z czego jestem zadowolony, jednakże poprzez brak czasu pod koniec roku nie dokończyłem kilku modeli, które mam zamiar wykończyć priorytetowo w najbliższym czasie. Powstały również dotychczas największe maszyny w mojej kolekcji, czyli Amiot 143 i PZL An-2M. Czas pomyśleć nad drugą gablotą... A plany na 2023 rok? Wojsko Polskie, Wojsko Polskie i prawie bym zapomniał, o Wojsku Polskim. *oraz XFY-1 i może Me-262. A więc tak. W 2022 zbudowałem następujące modele Wojsk Lotniczych II RP: SPAD S.XIII 14 Eskadra Wywiadowcza, 2 Pułk Lotniczy Academy 1/72 PZL P.7a Testy w IBTL 1933/34 ZTS Plastyk ex. PZW Siedlce PZL P.11a 112 EM IBG PZL P.11g Kobuz Klucz Myśliwski OPL, Wielicko K. Kowla IBG PZL-23/I Karaś Pierwszy prototyp na testach w IBTL ZTS PLASTYK EX. ZP RUCH PZL-42 IBTL IBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Samoloty Polskich Sił Powietrznych we Francji i w Anglii zbudowane w 2022 roku: Morane-Saulnier MS.225 Polska Szkoła Pilotażu w Bordeaux Smer ex. Heller Amiot 143 Polska Marszowa Grupa Bombowa, Lyon Bron Smer ex. Heller Supermarine Spitfire Mk.IIa 315 Dywizjon Myśliwski Dębliński Revell + ModelMakerDecals Supermarine Spitfire Mk.XVIe 317 Dywizjon Myśliwski Wileński Hawker Tempest Mk.V 3 Dywizjon RAF F/Sgt Stanisław Domański Mistercraft ex. Heller Pojedynczy model Lotnictwa Wojsk Ochrony Pogranicza PRL: PZL AN-2M Samodzielna Eskadra Lotnictwa Rozpoznawczego Wojsk Ochrony Pogranicza Trumpeter Oraz jedyny anglik zbudowany w zeszłym roku, ponieważ zawsze chciałem mieć Harriera w tej wersji w kolekcji: Hawker Siddeley Harrier Mk.3 Hasegawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Modele Wojsk Lądowych II RP, PRL, oraz III RP zbudowane w 2022 roku: Wojna Polsko-bolszewicka: Ford FT-B Zagon na Kowel RPM 1/35 II RP: CKM 7,92 mm wz.10/28 Maxim Polski wrześniowy Ułani na koniach First to Fight TKD RPM Hotchkiss H-35 Jeden z kilku polskich egzemplarzy w domniemanym kamuflażu. First to Fight Polski Fiat 621 z CKM p.lot. First to Fight Wojska Lądowe PRL: Pz.Kpfw. V Panther Ausf. G 1 Samodzielny Dywizjon Artylerii Samobieżnej, 1 Dywizja Piechoty im. Tadeusza Kościuszki. Italeri ISU-122 25 Pułk Artylerii Samobieżnej, 1 Korpus Pancerny. Forsowanie Nysy 16.04.1945 Sd.Kfz 251/9 Ausf.D Wojsko Polskie lub Milicja, Legnica lata 50 Przeróbka na bazie modelu Amercom Wojska Lądowe III RP: ZIŁ-131 Zabudowa specjalna ICM Leopard 2A5 Revell I na koniec jeden rodzynek z Polskiej Marynarki Wojennej na Zachodzie: ORP SOKÓŁ AGA 1/400 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 A jeśli chodzi o realizację planów z 2022 roku, to udało się w takim stopniu je zrealizować: A na 2023 mam między innymi takie plany:\ Część z ww. modeli zbuduję na naszym forum w formie relacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 Będziesz męczył tego Sokoła z Mirage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Będziesz męczył tego Sokoła z Mirage? Zobaczymy... Po Mi-17 od Kovozavody, którego aktualnie męczę żaden śmigłowiec nie jest mi straszny Chyba, że dorwę Sokoła od Answera na promocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2023 Pierwszy ukończony w tym roku PZL P.11c Łaciata 3, Brygada Pościgowa, wrzesień 1939 Arma Hobby 1/72 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Wystarczył miesiąc przerwy od Modelworka i już mój świeży model został udostępniony przez First to Fight! Jakby ktoś nie wieżył: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0YkVNDzSgfj5ekY5B5xJhSJw5tdZ7AiEd3YNo1wXTYGfZ7ZpLyWvcS4E1FrFtcNoul&id=100063768751494 Edytowane 9 Lutego 2023 przez Kolekcjoner WP 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Jakby ktoś nie wieżył: Ja ci WIERZĘ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi