lukasz84 Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Witam, po dłużej przerwie od modelarstwo plastikowego postanowiłem sobie coś wziąść na warsztat właśnie z tego tworzywa. Na mate trafił model firmy Bronco, BUFFALO 6x6, do tego powstanie malutka Diorama acz kolwiek nie mam jeszcze na nią pomysłu, ale myślę że podczas budowy sam się narodzi. Pierwszy raz mam model tej firmy i porzpakowaniu pierwsze co się rzuciło mi w oczy bardzo dużo wyprasek z częściami, same części także wydają mi się dobrze wysłane chodź nie jestem jakimś specem co do modeli plastikowych, bardzo bym prosił o opinie na temat firmy Bronco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 slat armor z czego będziesz robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Bronco - jedne z najlepszych modeli pojazdów w obecnym czasie. Dobry plastik, dobry detal, dobre spasowanie. Nic tylko kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 2 minuty temu, mandrivecs napisał: Bronco - jedne z najlepszych modeli pojazdów w obecnym czasie. Dobry plastik, dobry detal, dobre spasowanie. Nic tylko kleić. A patrząc na ilość plastiku to i sporo czasu jeszcze potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Godzinę temu, piotrkur napisał: A patrząc na ilość plastiku to i sporo czasu jeszcze potrzebne Też prawda... Jak pancyry z Dragona. Jeśli chcesz szybko i łatwo to Takom i Tamiya w dalszym ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz84 Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2021 Dziś troszkę podubałem przy modelu, ale model naprawdę ma masę elementów szczególnie drobnych, samo zawieszenie składa się chyba z miliona części. Co do slat armor to najprawdopodobniej wykorzystam oryginalne które znajduje się w modelu, ale rozważam jeszcze zrobienie modelu bez tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz84 Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2021 Mam do was pytanie dotyczące farb, mianowicie wydaje mi się że w instrukcji z podanymi numerami kolorów jest błąd, bo przy kolorze SAND i OLIVE GREEN są podane te same numery i o ile przy OLIVE green jest okej no to nie wiem jakiej farbki użyć jako głównej czyli SAND. Czy możecie mi podać numer farbki TAMIYA która by najbardziej odpowiadała modelowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Ja mam trzy piaskowe farby tamiyi xf-88 ,xf-59 i xf-60 . Moim zdaniem xf-60 najbardziej będzie pasował . Edytowane 26 Stycznia 2021 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 Wydaje mi się, że XF60 jest za ciemny, wiem, że niektórzy malują XF57, ale osobiście nie używam Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Stycznia 2021 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 1 minutę temu, fanpancerki napisał: Zderzak malowałem kiedyś tym i moim zdaniem nie za bardzo nadaje się do Amerykanów, a to jest najbardziej zbliżone. Farba CARC jest dosyć jasna, a XF60 dosyć ciemny, więc wydaje mi się że nie pasuje. Może ktoś kto miał te farby w ręce się jeszcze wypowie. Co do starszych pojazdów z okresu np. Pustynnej Burzy może byłby okej, jednak współczesny piaskowy wydajr się jaśniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 Więc... Ogółem jeśli chodzi o nieszczęsny CARC 686A i dopasowanie koloru danego pojazdu, zwłaszcza z rodziny MRAP, to jazda bez trzymanki. Przestudiowałem przeróżne instrukcje hamburgerowe i NATOwskie odnośnie malowania pojazdów różnego typu i.. Pojazdy typu MRAP są najczęściej malowane kolorem FS33446, dla którego odpowiednikami są: - Hataka HTK-_238 - Vallejo 71.122 - AK Real Colors RC079 - AMMO A.MIG 025 z palety Tamki, najbliższy temu kolorowi, z doświadczenia, jest XF-57 Buff, do którego możesz dodać odrobinę XF-59. Gunze zaś to H321. Inny kolor używany na "pustynnych" pojazdach to FS33531, też łapiący się do CARC (Middlestone). - Gunze H313, - Vallejo 71.327 - Hataka HTK-_090 - AK Real Colors RC226 Tamiya nie ma dobrego odpowiednika tego koloru. XF-55 zmieszany z XF-57 być może pozwoli uzyskać dobry efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 No i Eryk porządnie wytłumaczył . Potwierdził też, że ten XF-60 będzie za ciemny tak jak pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz84 Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 Przeanalizowałem kilka farb i postanowiłem użyć TAMIYA xf-57, nie chce mieszać bo boję się że braknie mi faby i już nie domieszam takiej samej. Tym czsasem powstaje zawieszenie i pierwsza próba malowania właśnie tym odcieniem farby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz84 Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 Dziś na warsztat poszły koła, posklejane i psiknięte podkładem. Mam do was pytanie z czego najlepiej i jak zrobić makse na felge żeby jej nie zamalować jak będę malował oponę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 Najlepiej weź cyrkiel i wytnij koło w taśmie , możesz użyć kółkownika ewentualnie albo pociąć paseczki taśmy na długoś średnicy i je powklejać. Pamiętaj to nie musi być idealne, ponieważ brud zakryje niedoskonałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi