Tomasz_Dusza Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Witam Posiadam od dwóch lat aerograf Gunze Procon. Na początku sprawował się super. Mogłem nim malować zarówno szerszą jak i węższą plamką. Niestety ostatnio jest z nim taki problem że jak chce malować to po naciśnięciu spustu i przesunięciu iglicy do tyłu aerograf "chlapie" tzn. pryska drobinkami farby. Trwa to tylko moment i potem można malować(bez pryskania). Niestety jak chce malować w innym miejscu to się to powtarza z tym chlapaniem farbą. Nie mam na kompresorze regulacji ciśnienia, i staram się przygotowywać nie za gęstą mieszanke farby ale jednak tak się dzieje. Aerograf jest regularnie myty Tamiyą Airbrush Cleaner. Maluje gunze ci h ,tamiyą i hataką. Niewiem. Czy oddać do serwisu?( jeszcze pełne dwa lata nie mineły) Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Na moje „oko” to lekko uszkodzony czubek igły... Miałem podobnie, z tym, że zgięcie na czubku było wyraźnie widoczne pod lupą - skończyło się na kupnie nowej igły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Może i faktycznie to iglica jest minimalnie wygięta. Spróbuje ją wymienić. --- No i zaczynają się jaja. Mój aerograf to dokładnie Gunze Mr. Procon Boy FWA PS-267 z dyszą 0,2 mm. Przeszukałem net i owszem kiedyś były igły do tego aerografu ale kiedyś. Teraz nie ma. I moje pytanie. Czy moge od innego aerografu(tylko jakiego?) wziąć igłe 0,2 mm i zamontować w tym moim proconie??? Będzie działać? Edytowane 17 Lutego 2021 przez Tomasz_Dusza Musiałem dopisać. Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Upewnij się, że nie masz żadnego paprocha w dyszy. Wówczas dysza nie jest dokładnie zamknieta igłą i w przerwach między pryśnięciami powoli zbiera sie na końcu farba. Po otwarciu powietrza masz kleksa. Stwierdzenie i wygrzebanie śmiecia z dyszy moze być trudne bez jej wykręcenia i podłubania czymś cienkim i ostrym (z drewna lub plastiku). Oczywiście wygięta igła może spowodować podobny efekt, bo równiez nie zamyka dokładnie dyszy. Lekkie wygięcie to nie tragedia. Mozna je zlikwidować przez wyrolowanie końcówki igły na czymć twardym (np. szkło). Oczywiście ostrożnośc i precyzja wskazane. Edytowane 17 Lutego 2021 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 A może problem leży w technice? Zwróciłeś uwagę, czy na pewno przy zamykaniu strumienia najpierw odcinasz farbę, a dopiero potem powietrze? Jeżeli robisz odwrotnie lub jednocześnie, to na igle pozostaje niezdmuchnięta resztka farby, która pryska przy kolejnym pociągnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Sprawdziłem nie ma żadnego paprocha. A igła jest uszkodzona. Sam czubek igły. Jak przejechać palcem to czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 2 minuty temu, Tap-chan napisał: A może problem leży w technice? Zwróciłeś uwagę, czy na pewno przy zamykaniu strumienia najpierw odcinasz farbę, a dopiero potem powietrze? Jeżeli robisz odwrotnie lub jednocześnie, to na igle pozostaje niezdmuchnięta resztka farby, która pryska przy kolejnym pociągnięciu. Nie, raczej nie... Już tyle lat maluje aerografem czy to pseudoiwatami czy ultrą że raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Warto się było upewnić przed wpędzaniem się w wymianę igły Bo i takie przypadki bywały na forum, a i mi samemu zdarzyło się zapomnieć o trzymaniu odpowiedniej techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 17 minut temu, HKK napisał: Upewnij się, że nie masz żadnego paprocha w dyszy. Wówczas dysza nie jest dokładnie zamknieta igłą i w przerwach między pryśnięciami powoli zbiera sie na końcu farba. Po otwarciu powietrza masz kleksa. Stwierdzenie i wygrzebanie śmiecia z dyszy moze być trudne bez jej wykręcenia i podłubania czymś cienkim i ostrym (z drewna lub plastiku). Oczywiście wygięta igła może spowodować podobny efekt, bo równiez nie zamyka dokładnie dyszy. Lekkie wygięcie to nie tragedia. Mozna je zlikwidować przez wyrolowanie końcówki igły na czymć twardym (np. szkło). Oczywiście ostrożnośc i precyzja wskazane. Wolałbym kupić niż uwalić jedyną igłe do tego aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Więc czy od innego aerografu można zamienić igłe 0,2 mm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Za spraygunnerem - igła pasuje do PS-267 i PS-270. https://spraygunner.com/needle-0-2mm-mr-airbrush/ Obie w Polsce obecnie niedostępne, więc pozostaje Ci albo kupić zza granicy albo wysłać maila z zapytaniem o dostępność do polskiego dystrybutora Gunze. Edytowane 17 Lutego 2021 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Zamówiłem zza granicy z tego sklepu. W Polsce nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi