TeuszTeusz Napisano 2 Marca 2021 Share Napisano 2 Marca 2021 Cześć, po wielu próbach udało mi się skończyć swój właściwie pierwszy model samochodu. Model raczej ćwiczebny - uczyłem się clearów, maskowania, kładzenia gładziutko farb, chromów, malowania uszczelek etc. Jest sporo rzeczy które mogłem zrobić lepiej, ale czas już było przejść do kolejnego modelu, bo tego zaczynałem mieć dosyć Możecie się wyżyć na modelu i na zdjęciach, zależy mi przede wszystkim na uwagach mających zastosowanie przy kolejnych modelach Lakierowany GX100 - przy okazji, jak bardzo go rozcieńczacie? Baza Zero Paints Chromy Alclad i Mr. Color Super Metallic 2 - miałem duży problem ze ścieralnością alcladów 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Bardzo ładny. Tylko tylne lampy bym jeszcze raz pomalował clear red, a w lusterka wkleił folię lustrzaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 Niby tak, ale pierwszą warstwę clear red psikałem od spodu i nie byłem pewien czy to wyjdzie spoko, jeśli teraz dam jeszcze jedną na górze, wolałem to tak zostawić i zwrócić na to uwagę przy kolejnym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Ja clearami maluję na zewnątrz. Dobrym podkładem pod cleare jest mr. metal primer. Nadaje się również do plastiku, jest bezbarwny i farby clear dobrze się na nim "układają", tzn, kolor jest bardziej równomierny i bez spływania farby z krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Życzyłbym sobie, aby każdy robił tak swój pierwszy model samochodu Ja transparentnymi maluje i z zewnątrz i wewnątrz, wtedy kolor jest intensywniejszy. Rozcieńczanie GX100 - każdy robi inaczej. Ja robię na oko 1:2.5 i ładnie się rozchodzi. Niektórzy walą nawet 1:5. Ogólnie chromy są delikatne, możesz jeszcze kombinować z proszkami np. Spaztix lub Uschi powder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Ładny żuczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 43 minuty temu, toled napisał: Życzyłbym sobie, aby każdy robił tak swój pierwszy model samochodu Ja transparentnymi maluje i z zewnątrz i wewnątrz, wtedy kolor jest intensywniejszy. Rozcieńczanie GX100 - każdy robi inaczej. Ja robię na oko 1:2.5 i ładnie się rozchodzi. Niektórzy walą nawet 1:5. Ogólnie chromy są delikatne, możesz jeszcze kombinować z proszkami np. Spaztix lub Uschi powder. Kurczę no właśnie ja chyba dawałem jakoś 1:5 bo wtedy mi się najmniejsza skórka pomarańczy robiła - przy Iwacie hp-cs z dyszą 0,3. Ale prób na łyżeczkach to miałem chyba z 10 i nadal widzę potencjał na kładzenie tego lakieru bardziej gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 31 minut temu, TeuszTeusz napisał: Kurczę no właśnie ja chyba dawałem jakoś 1:5 bo wtedy mi się najmniejsza skórka pomarańczy robiła - przy Iwacie hp-cs z dyszą 0,3. Ale prób na łyżeczkach to miałem chyba z 10 i nadal widzę potencjał na kładzenie tego lakieru bardziej gładko Taki urok lakierowania, Możesz jeszcze testować ciśnienie przepływ farby, użyty rozcieńczalnik. Ja dość mocno polubiłem Level High Thinner z Wamodu. Metodą prób i błędów dojdziesz do ideału, bo Garbi już wygląda doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 W zagłębieniach ma sporo skórki pomarańczy - nie wszędzie udało mi się dojść mr. Laplosem 6000 i 8000. Jestem ciekaw jak pójdzie z Fordem GT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Śliczny jest, gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi