TeuszTeusz Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Cześć, jestem w trakcie prac nad Fordem GT. Z rzeczy którymi mogę się pochwalić, skończone wnętrze, jestem nawet zadowolony: I tu pojawia się temat, z którym mam problem - chcę pokryć kalką imitującą karbon elementy na zdjęciu poniżej - dysponuję płynem Micro Set. Czy powinienem użyć jednego kawałka kalki , czy rozcinać w kilku miejscach żeby się dobrze ułożył? Rozumiem, że ogólna zasada jest taka, żeby zalewać Micro Set'em a później grzać suszarką. Na koniec próbka koloru którym zamierzam pokryć Forda: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Co do kalkomanii - najłatwiej na taśmie zrobić sobie szablony poszczególnych płaszczyzn i wycinać. Zasada jest prosta - przy mało skomplikowanych - prostych powierzchniach można walić całą kalkomanią, przy skomplikowanych kształtach robić warto z kilku elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 10 Marca 2021 Autor Share Napisano 10 Marca 2021 Cześć, Walczę z carbonową kalką - tak to wygląda po pierwszej grubej warstwie cleara: Widać kilka paprochów - czy według Was będę w stanie zgubić te paproszki grubą warstwą cleara i polerowaniem? Pozdro, Teusz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 42 minuty temu, TeuszTeusz napisał: czy według Was będę w stanie zgubić te paproszki grubą warstwą cleara i polerowaniem? Według nas ta warstwa cleara musiałaby być baaaaaardzo gruba Ja bym to zostawił już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Ja bym spróbował delikatnie wyciąć paprochy i położył jeszcze jedną mokrą warstwę cleara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Godzinę temu, cayman napisał: Ja bym spróbował delikatnie wyciąć paprochy i położył jeszcze jedną mokrą warstwę cleara. Jeszcze tylko trzeba zadać jedno ważne pytanie - czy te paprochy są na bezbarwnym, czy jednak coś z kalką się nie porobiło i wycięcie tego zniszczy kalkę. Jeżeli to paprochy na bezbarwnym to śmiało możesz to papierem/gąbką ścierną przelecieć i jeszcze raz psiknąć lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 10 Marca 2021 Autor Share Napisano 10 Marca 2021 No właśnie na pewno jeden kłaczek mam pod kalką i o ten się trochę martwię, ale będę próbował naprzemiennie ciąć i psikać klarem, kilka razy pod rząd, może to wyciągnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 3 godziny temu, TeuszTeusz napisał: No właśnie na pewno jeden kłaczek mam pod kalką i o ten się trochę martwię, ale będę próbował naprzemiennie ciąć i psikać klarem, kilka razy pod rząd, może to wyciągnę To go omiń i tylko zetnij to co możesz. Czasem tak bywa, trudno Tylko nie lej tego bezbarwnego za dużo, bo Ci może kalkę zniszczyć lub popęka lakier jak nie dasz wyschnąć grubszej warstwie i polejesz kolejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 Są dedykowane kalki do tego modelu ze Studia27. Bardzo przyjemnie i bezproblemowo je się kładzie. Polecam zamiast urąbać się po pachy z szablonami. Ciężko z dostępnością ale bywają. Kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 Udało się zgubić tego kłaczka w klarze! Niestety jednak, brakuje mi jeszcze doświadczenia w polerce i niestety na krawędzi przetarłem kalkę... Na szczęście podkład był czarny, nie zrywam już tego i nie zaczynam na nowo, wypoleruję to co jest i zostawiam, trudno się dopatrzeć tego przetarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 No i dobrze, bo wygląda świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 53 minuty temu, TeuszTeusz napisał: Udało się zgubić tego kłaczka w klarze! Niestety jednak, brakuje mi jeszcze doświadczenia w polerce i niestety na krawędzi przetarłem kalkę... Na szczęście podkład był czarny, nie zrywam już tego i nie zaczynam na nowo, wypoleruję to co jest i zostawiam, trudno się dopatrzeć tego przetarcia Zrobiłeś tak jak napisałem i wyszło elegancko, a przetarcia nie widzę. Jest Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Cześć! Na krawędziach czasem przepalam się do podkładu przy polerowaniu. Clear to GX100, dwie warstwy, jedna sucha jedna mokra. Był Za mało rozcieńczony i wyszło trochę pomarańczko. Poleruję laplosem 6000 i 8000. Tam, gdzie trzeba zaczynam delikatnie gąbką 2000. Na to ceramic compound od hasegawy. Na cały model zdarzyły mi się z cztery mikroprzetarcia. Co robię źle? Raczej za cienko klaru czy zbyt intensywne polerowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Ja bym jeszcze dodał trzecią - bardziej rozcieńczoną (3:1) i jeszcze jedna mokra. Przy lakierowaniu clearem zawsze zaczynam od przelecenia nim krawędzi, by tam było troszkę grubiej. Myślę, że nie robisz nic źle - po prostu jeszcze brak wprawy i delikatności w polerowaniu Pamiętaj! Krawędzie to lawa! Trzeba jak z kobietą - delikatnie, lecz stanowczo. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi