AQUARIUS_ML Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Witam wszystkich. Mam na imię Marcin. Od razu przejdę do konkretów. Otóż wróciłem po wielu latach do plastików. Składam modele dla swojego synka. Obecnie na warsztacie mam model jak w temacie-prezent od babci. Szło wszystko zgodnie z planem do momentu nakładania kalek. Część udało się położyć, niestety reszta zniknęła. Przekopałem warsztat i jakby diabeł ogonem przykrył-kartonik z resztą kalek po prostu wyparował. Czy może ktoś z Forumowiczów dysponuje takim zbędnym zestawem? Odkupię w rozsądnej cenie. Model na tym etapie wygląda tak: I szukam tego co u dołu zdjęcia. Słońca jeszcze bym namalował od szablonu ale brakuje mi całego dołu, bocznych pasów itd. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Zerknij na to, jeśli nikt nie będzie miał... https://www.scalemates.com/kits/print-scale-72-172-nakajima-b5n-kate--965275 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 9 Marca 2021 Autor Share Napisano 9 Marca 2021 Tak, widziałem te kalki w polskim sklepie, ale cena + przesyłka w przypadku modelu bądź co bądź treningowego trochę zniechęca. Chyba trzeba będzie się pobawić w maskowanie i malowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 A tu patrzyłeś: https://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/nakajima-b5n1-type-97-kate-kate-at-the-home-front-part-1-1-72-21434/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 10 Marca 2021 Autor Share Napisano 10 Marca 2021 Właśnie o tym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 A to sorki. W dniu 9.03.2021 o 13:26, AQUARIUS_ML napisał: Chyba trzeba będzie się pobawić w maskowanie i malowanie... Namalowanie tego pasa wzdłuż kadłuba od maski to chyba najmniejszy problem, dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Miałem odpuścić ale nie! Kasiula dla synula gotowa. Maluję humbrolami, więc szału ni ma, ale sentymenty biorą górę. Kolor czerwony z instrukcji wydawał mi się trochę przy ciemny w stosunku do kalkomanii, więc rozjaśniłem go nieco. Słońca i pas malowany aerografem. Cienkie linie na spodzie i stateczniku malowane grafionem. Edytowane 21 Marca 2021 przez AQUARIUS_ML 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 I bomba wyszło! Wstydu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 Na dużym monitorze to malowanie wygląda tak, jakby model był pokryty tynkiem typu baranek No ale tak jak pisałem wcześniej - humbroll, a tu pigmenty są jak ze zmielonego piasku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Którym srebrnym malowałeś (numer)? Kiedyś kupiłem w Rossmanie zestaw do manicure (za jakieś śmieszne pieniądze), jest tam taka obrotowa szczotka i tym delikatnie wygładzałem powierzchnie.Spróbuj jeszcze pokryć półmatem. Powinno trochę wygładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 Ten aleminiowy to Humbrol 56, na to dałem lakier błysk dupli z puszki (kiedyś używałem sidoluxu) , żeby ładnie kalki się kleiły. Na koniec poszedł bezbarwny satynowy też humbrola. I nic już nie dam rady poprawić - samolot trafił właśnie do jednostki bojowej i jest już w ostrej eksploatacji - pierwsze starty i lądowania z pokładu biurka ma za sobą. Dowódca jednostki zadowolony! Czas się brać za kolejny rekreacyjny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 3 godziny temu, AQUARIUS_ML napisał: Dowódca jednostki zadowolony! To awans będzie i może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 No i problem pokonany (w sensie zagubione kalki) i tu mam pytanie: czym wycinałeś koła pod Hinomaru? Jest to temat, z którym chciałbym się zmierzyć w niedalekiej przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 Do kółek kupiłem takie zacne narzędzie https://www.olfa.net.pl/products/Cyrkiel-tnacy-CMP-1.html A co do awansu to chyba się tatusiowi należy za te nerwy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Humbrol jak Humbrol, ale farba położona jest wyraźnie zbyt grubo. Na łączeniach kolorów powstały konkretne schodki. Niby można to przeszlifować, ale przy tej wielkości schodka grozi to poszarpaniem krawędzi łączenia. Do operacji lotniczych z biurka na pewno nada się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 13 godzin temu, AQUARIUS_ML napisał: Ten aleminiowy to Humbrol 56, Spróbuj "nastepną razą" 27001. Drobniejsze ziarno. 13 godzin temu, AQUARIUS_ML napisał: Czas się brać za kolejny rekreacyjny model. Załóż warsztat. Z chęcią "wtrącimy swoje trzy grosze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi