Skocz do zawartości

V1 na szynach 1/72 modelcollect

Klapouch

Rekomendowane odpowiedzi

Czas jakiś temu zakupiłem ten model i jakoś nie miałem odwagi go zacząć. A bo to drewno, a bo "latadło", a bo wszystko panzergrau. W końcu się przemogłem i zacząłem. Zestaw określiłbym jako 50/50 - 50% części nie pasuje do siebie, a 50% brakuje. To oczywiście trochę żart, ale spasowanie modelu jest rzeczywiście nienajlepsze. Poza tym w zestawie są wózki pod wagon zupełnie inne niż w instrukcji, inna jest też podstawa wyrzutni. Ale co tam. Szpachla, trochę humoru i jakoś poszło (choć niedoróbki są - nad szlifowaniem muszę jeszcze duuużo pracować).

Jestem można powiedzieć w 50% drogi, mam wstępnie pomalowany wagon (wózki nieskończone)  i wyrzutnię, wstępnie pomalowaną V1. Do zrobienia są jeszcze od 0 tory i podkładka pod nie jakaś prosta. 

Ale prosiłbym o radę :

1. Czy na górę V1 napryskać jakiś jaśniejszy odcień, żeby dodać życia, czy tak zostawić? Jako, że V1 to sprzęt jednorazowego użytku zakładam, że nie może być jakoś mocno ubrudzony? czy krawędzie silnika mogę pomalować na czerwono? Widziałem takie zdjęcie (a nawet żółtem dziobem, ale nie wiem na ile to "rekonstrukcja" na ile rzeczywisty eksponat

2. Co sądzicie o wyrzutni? Czy podstawka powinna być stalowa, ubabrana smarem, czy w miarę czysta? Póki co jest czarna, bez zabiegów. 

3. Czy ten element na końcu do odprowadzenia gazów wylotowych powinien być cały czarny/w sadzy, czy wręcz przeciwnie - wypalony do gołego metalu?

4. Co sądzicie o wagonie? Pokład tylko nałożony bez kleju

Strzelać Panowie, bez krytyki nie ma postępu

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

• Like 1

Wydaje mi się, że brudzenie, szczególnie pokładu powinno uwzględniać plamy po olejach i paliwie. Co prawda paliwo odparowywuje, ale też pewnie przebarwia drewno. Belka startowa pewnie powinna być wyślizgana. Ogólnie bardzo ładny zestaw.

• Thanks 1

Nie jestem wielkim specjalistą od rakiet V-1 ale wiem, że były wyposażone w silniki pulsacyjne, których ciąg w dużym stopniu zależy od prędkości. Przy prędkości zero mają ciąg zbyt mały żeby rakieta oderwała się od wyrzutni. Niemcy testowali start rakiet z samolotów ale w praktyce zastosowali wyrzutnie o bardzo długich prowadnicach na których rakieta była wstępnie rozpędzana. Nie dam głowy ale podejrzewam, że ten zestaw to jest jednak SF. Wyrzutnie V-1 wyglądały tak jak na załączonej fotce. Zdjęcie z sieci do celów poglądowych.

Pozdrawiam

Andrzej

Launching_pad_for_V1.JPG?1616162665927

Edytowane przez Endrju
Błąd merytoryczny
  • Like 1

7 minut temu, tomekk napisał:

Nie były to czasem silniki pulsacyjne ?

Mój błąd. Oczywiście że pulsacyjny. Reszta się zgadza.

A silnik strumieniowy to oczywiście zwykły dopalacz.

Po konstruktywnej uwadze Tomka poprawiłem w tekście typ silnika, żeby kolegom nie robić zamieszania w głowach.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez Endrju

Wagon tez SF. Dziwne proporcje i detale (zderzaki jak w wąskotorówce), deski za wąskie. Dołu to lepiej też  nie oglądać. Ale mimo tego temat ciekawy bo kolejowy.😀

• Like 1

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
4 godziny temu, Klapouch napisał:

Jakby jeszcze jakieś uwagi - strzelać

Brudu na deskach tam trzeba, jakieś tłuste plamy itp.

Bardzo ładnie wykonane. Jednak sam projekt tego wunderwaffe jest jak dla mnie naciągnięty do granic... Długość szyny do wielkości rakiety absurdalny no i te osłony pancerne jakby ta platforma prowadziła ostrzał na pierwszej linii frontu... Ale samo modelarskie wykonanie bardzo pierwszorzędne :super:

• Thanks 1