Klapouch Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 Czas jakiś temu zakupiłem ten model i jakoś nie miałem odwagi go zacząć. A bo to drewno, a bo "latadło", a bo wszystko panzergrau. W końcu się przemogłem i zacząłem. Zestaw określiłbym jako 50/50 - 50% części nie pasuje do siebie, a 50% brakuje. To oczywiście trochę żart, ale spasowanie modelu jest rzeczywiście nienajlepsze. Poza tym w zestawie są wózki pod wagon zupełnie inne niż w instrukcji, inna jest też podstawa wyrzutni. Ale co tam. Szpachla, trochę humoru i jakoś poszło (choć niedoróbki są - nad szlifowaniem muszę jeszcze duuużo pracować). Jestem można powiedzieć w 50% drogi, mam wstępnie pomalowany wagon (wózki nieskończone) i wyrzutnię, wstępnie pomalowaną V1. Do zrobienia są jeszcze od 0 tory i podkładka pod nie jakaś prosta. Ale prosiłbym o radę : 1. Czy na górę V1 napryskać jakiś jaśniejszy odcień, żeby dodać życia, czy tak zostawić? Jako, że V1 to sprzęt jednorazowego użytku zakładam, że nie może być jakoś mocno ubrudzony? czy krawędzie silnika mogę pomalować na czerwono? Widziałem takie zdjęcie (a nawet żółtem dziobem, ale nie wiem na ile to "rekonstrukcja" na ile rzeczywisty eksponat 2. Co sądzicie o wyrzutni? Czy podstawka powinna być stalowa, ubabrana smarem, czy w miarę czysta? Póki co jest czarna, bez zabiegów. 3. Czy ten element na końcu do odprowadzenia gazów wylotowych powinien być cały czarny/w sadzy, czy wręcz przeciwnie - wypalony do gołego metalu? 4. Co sądzicie o wagonie? Pokład tylko nałożony bez kleju Strzelać Panowie, bez krytyki nie ma postępu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 Wydaje mi się, że brudzenie, szczególnie pokładu powinno uwzględniać plamy po olejach i paliwie. Co prawda paliwo odparowywuje, ale też pewnie przebarwia drewno. Belka startowa pewnie powinna być wyślizgana. Ogólnie bardzo ładny zestaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 Nie znam się, ale bardzo ciekawy zestaw się zapowiada. Fajne malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Nie jestem wielkim specjalistą od rakiet V-1 ale wiem, że były wyposażone w silniki pulsacyjne, których ciąg w dużym stopniu zależy od prędkości. Przy prędkości zero mają ciąg zbyt mały żeby rakieta oderwała się od wyrzutni. Niemcy testowali start rakiet z samolotów ale w praktyce zastosowali wyrzutnie o bardzo długich prowadnicach na których rakieta była wstępnie rozpędzana. Nie dam głowy ale podejrzewam, że ten zestaw to jest jednak SF. Wyrzutnie V-1 wyglądały tak jak na załączonej fotce. Zdjęcie z sieci do celów poglądowych. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 19 Marca 2021 przez Endrju Błąd merytoryczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 Nie były to czasem silniki pulsacyjne ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) 7 minut temu, tomekk napisał: Nie były to czasem silniki pulsacyjne ? Mój błąd. Oczywiście że pulsacyjny. Reszta się zgadza. A silnik strumieniowy to oczywiście zwykły dopalacz. Po konstruktywnej uwadze Tomka poprawiłem w tekście typ silnika, żeby kolegom nie robić zamieszania w głowach. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 19 Marca 2021 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 Silnik strumieniowy to silnik strumieniowy, charakteryzuje się brakiem ruchomych części. Dobrze go opisałeś, tylko że nie był stosowany w V1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 19 Marca 2021 Autor Share Napisano 19 Marca 2021 Trochę szkoda, że SF. No ale cóż - póki to nie czołg na „odnóżach” to dla mnie jest akceptowalne może była wystrzeliwana z pędzącego pociągu takie wiecie - penFAŁdolino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Wagon tez SF. Dziwne proporcje i detale (zderzaki jak w wąskotorówce), deski za wąskie. Dołu to lepiej też nie oglądać. Ale mimo tego temat ciekawy bo kolejowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2021 Coś tam się w warsztacie dzieje - trochę zmęczyłem V1. Ostatecznie jakiś tam deszcz i brud przyjął na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2021 Czasu jak zawsze niewiele, ale coś się dzieje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 No to wieczorkiem galeryjka. Jakby jeszcze jakieś uwagi - strzelać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 smaru mi na płozach brakuje Skoro coś przesuwa się na szynie i trze po tym musi być nasmarowane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Jakich płozach ? Na "wyrzutni" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Dźizus prowadnicach jak zwał tak zwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Klapouch napisał: Jakby jeszcze jakieś uwagi - strzelać Brudu na deskach tam trzeba, jakieś tłuste plamy itp. Bardzo ładnie wykonane. Jednak sam projekt tego wunderwaffe jest jak dla mnie naciągnięty do granic... Długość szyny do wielkości rakiety absurdalny no i te osłony pancerne jakby ta platforma prowadziła ostrzał na pierwszej linii frontu... Ale samo modelarskie wykonanie bardzo pierwszorzędne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Dzięki za sugestie. Muszę się zastanowić jak ten brud zrobić, w związku z czym prace się przedłużą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 No to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi