PKD4GA Napisano 20 Czerwca 2006 Share Napisano 20 Czerwca 2006 Witam ! Postanowiłem sobie namalować w 2D jakiś samolot i padło na A-10. Gdy już zdecydowałem się na typ wybór malowania był łatwy – oczywiście któreś z eksperymentalnych tzw. JAWS a konkretnie egzemplarz A-10A 75-259. Wygooglałem dokładnie rozrysowany schemat i parę zdjęć samolotów w tych malowaniach. Myślałem, że będzie więcej zdjęć – to przecież takie popularne (wśród modelarzy) schematy malowania. Sięgnąłem do biblioteczki – przydało się zbieractwo publikacji na potrzeby przyszłego modelowania – wybrałem najlepsze moim zdaniem plany (tu pojawia się pewnie znana modelarzom prawda – plany często różnią się miedzy sobą znacznie) i zacząłem coś tam tworzyć. Powstał problem napisów eksploatacyjnych i tu moja prośba. Może macie w swoich zbiorach jakieś kalkomanie i schematy rozmieszczenia i możecie podesłać skan ? Ideałem prawdopodobnie będzie ten który przegotowała Tamiya dla modelu 1:32 (tam chyba był wariant w malowaniu JAWS ?) ale będę wdzięczny za każdą pomoc. Próbkę mojej pracy macie poniżej. Wszystkie barwy według FS. Oryginał jest w dużej rozdzielczości, oczywiście jeszcze dużo jest do zrobienia – szczególnie poprawki tak by było wszystko jak najbardziej zgodne z wczesnym wariantem Warthoga (fotel ESCAPAC, inny kształt anten, osłony wylotów chłodzenia itp.itd.). Później oczywiście weathering bo obecny to tylko wprawka + poprawki w cieniowaniu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Czerwca 2006 Share Napisano 20 Czerwca 2006 Fajnie to wyglada. A tak z ciekawosci spytam, w jakims konkretnym celu robisz to, co robisz, czy tak dla zajawki? Szykujesz sie moze do zrobienia sklejanki? W jakim programi malujesz? Ta teksturka wyglada wrecz fotorealistycznie. Co do kalek, to jeszcze miesiac temu bym Ci pomogl... Znajomy kleil A-10 z Monogramu, ale teraz niestety kalki juz leza na modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2006 Majek fotorealistycznie powiadasz – dzięki, miód na moje serce Hmm ja jestem jeszcze średnio zadowolony, ale jak już pisałem – chwilowo pracuje nad szczegółami samego samolotu – na dopieszczanie samej grafiki będzie jeszcze czas. Co do programu to oczywiście wszystko jest zrobione w Photoshopie i tylko w Photoshopie Rysuje w konkretnym celu który zamierzam zrealizować jak wszystko się uda Muszę być trochę enigmatyczny ponieważ może być tak że nic nie pójdzie po mojej myśli – więc jeszcze za wcześnie żeby coś obiecywać itp. itd. Na 100% nie będzie to model kartonowy – jeżeli o to Ci chodziło. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2006 Tu jest majl pogi@poczta.onet.pl (wiadomość szczególnie dla imt) – sorki za zaśmiecanie forum – ale przesyłanie wiadomości miedzy kontami coś mi szwankuje – do admina od 20:00 leży w folderze „do wysalania” i nic - pewnie cos poprzestawialem Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Czerwca 2006 Share Napisano 20 Czerwca 2006 Mój net słabo chodzi. Wyślę trochę póżniej albo rano. Chyba że znajdę link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Czerwca 2006 Share Napisano 20 Czerwca 2006 Już znalazłem http://www.hobbydecal.com/happy_board/happy_board.cgi?action=view&page=3&db=decal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2006 Suuuuper bardzo dzięki imt – bardzo mi pomogłeś To jest to czego szukałem Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Czerwca 2006 Share Napisano 20 Czerwca 2006 Jak będziesz rysował 23 to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2006 No jasne 23MF ze Slupska tez mam w planach Ach te wakacje w Łazach w połowie lat 80. Bedziesz wiedzial pierwszy... ze potrzebuje napisow na 23 Jesze raz dzieki za pomoc Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 sorki za zaśmiecanie forum – ale przesyłanie wiadomości miedzy kontami coś mi szwankuje – do admina od 20:00 leży w folderze „do wysalania” i nic - pewnie cos poprzestawialem Nic nie poprzestawiales, tylko tak ma byc. Jak wyslesz komus PW, to lezy ona w skrzynce nadawczej do momentu, kiedy adresat nie zaloguje sie na forum. Jak juz sie zaloguje, wtedy wiadomosc jest dostarczana i z Twojej skrzynki nadawczej wedruje do "wiadomosci wyslanych". Tym samym masz potwierdzenie, ze ze ten ktos byl na forum i odebral wiadomosc. A jezeli piszesz o tej wiadomosci do mnie, to nie bylo mnie wczoraj caly wieczor przy kompie, dlatego wiadomosc lezala od 20:00 niewyslana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 2 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Witam ! Skoro Admin nie wywalił moich wpisów postanowiłem wrzucić nowy obrazek mojego modelu 2D. Jeżeli chodzi o płatowiec mojego Warthog'a to jest raczej w ostatecznej konfiguracji – nie będę już nic dodawał (podwieszenia, anteny etc.) chyba, że się okaże, że jest jakiś błąd i brakuje np. anteny, która koniecznie powinna być. Jako ciekawostkę napiszę, że są zdjęcia A-10 z jednostek linowych z antenami ALR-46 i ALR-69 jednocześnie, a wedle wszelkich monografii, system ALR-46 został w połowie lat 80 zastąpiony przez ALR-69 i stare anteny zostały zdemontowane. Jak już pisałem A-10 w tym malowaniu to bardzo wczesna wersja płatowca – później wprowadzano liczne modyfikacje i współczesne samoloty znacznie się różnią od tych z lat 70-tych. Teraz już wiem, że wybór tego rodzaju malowania był błędem – mało zdjęć i planów „wczesnego” płatowca + dodatkowo mała dostępność fotek tego malowania + dodatkowo brak planów czy fotek fotela ESCAPAC w wersji IE7 który był montowany na A-10. Trzeba było mi wybrać European I – już dawno schemacik bym skończył. Z napisami eksploatacyjnymi też jest cyrk ponieważ okazało się że do tej pory obowiązywały już trzy „style” malowania napisów na A-10. Jedyna pociecha to że malowania JAWS są super sexy. Współczuję modelarzom którzy mają ambicję zbudowania dokładnego modelu konkretnego egzemplarza – bez dokładnego Walk Arounda (patrz anteny itd.) wybranego płatowca może być ciężko. Sam obrazek będę oczywiście jeszcze dopieszczał - nie na wszystkich powierzchniach jest położony mat (piszę po modelarsku ), poprawie trochę cieniowanie itp. itd., następnie brudzing i kalki. Przeszklenie kabiny też tylko tymczasowe – tak żeby było widać kształt. To tyle. Chętnie poczytam, co według Was należy zmienić czy poprawić – co wygląda źle itd. Pozdr. Pawel P.S. Następny będzie F-15C w bardzo ciekawym malowaniu – teraz mam dobrą dokumentację, więc powinno pójść jak po maśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Dawaj wiekszy obrazek, bo ciezko sie dopatrzec cokolwiek. Ale i tak w tej rozdzielczosci wyglada jak ilustracja z jakiejs monografii. I nie wiem czy mi sie tylko zdaje, czy zdjecie "zdjecie" jest przeskalowane w poziomie. Jakis za krotki i za bardzo pekaty mi sie wydaje... A, no i ten napis "PRZYKLAD" jakos zakluca odbior... Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 2 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2006 hmm tia - ale na fotosiku mozna kliknac i bedzie duuuuzy Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi